Πέμπτη 23 Μάρτη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ - ΙΡΑΚ
«Περίεργη» όξυνση στις, ήδη, τεταμένες σχέσεις

ΒΑΓΔΑΤΗ.-

Ιρανούς πράκτορες «βλέπει» πίσω από την επίθεση με όλμους που έγινε σε κατοικημένη περιοχή της Βαγδάτης, η ιρακινή ηγεσία, σύμφωνα με ανακοίνωσή της που μεταδόθηκε από το επίσημο ιρακινό πρακτορείο ειδήσεων. Οπως υποστηρίζει η Βαγδάτη, Ιρανοί πράκτορες που παρεισέφρησαν στο έδαφός της έβαλαν κατά κατοικημένης περιοχής, την Τρίτη το βράδυ, με αποτέλεσμα 4 άνθρωποι να σκοτωθούν και 38 να τραυματιστούν, εκ των οποίων αρκετοί νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση.

«Επιθετική ενέργεια κατά της κυριαρχίας και της ανεξαρτησίας του Ιράν» χαρακτηρίζεται στην επίσημη ανακοίνωση της Βαγδάτης το πλήγμα και τονίζεται ότι «το Ιράκ έχει, πλέον, το δικαίωμα να προχωρήσει σε ανάλογες απαντήσεις». Από την πλευρά της Τεχεράνης δεν είχε γίνει κανένα σχετικό σχόλιο μέχρι χθες το βράδυ.

Οι δύο χώρες ουδέποτε υπέγραψαν συμφωνία εκεχειρίας, παρά τον τερματισμό της μεταξύ τους, 8ετούς σύρραξης το 1988. Εκτοτε, οι σχέσεις τους παραμένουν τεταμένες και έχουν οξυνθεί ιδιαιτέρως τους τελευταίους μήνες. Και οι δύο στα εδάφη τους φιλοξενούν στρατόπεδα οργανώσεων που αντιτίθενται στα καθεστώτα των χωρών τους. Μόλις πριν από λίγες ημέρες, η Τεχεράνη είχε κατηγορήσει την ιρανική οργάνωση «Μουτζαχεντίν Κχαλκ», που εδράζει στο Ιράκ, για την πραγματοποίηση επίθεσης με ρουκέτες στην καρδιά της ιρανικής πρωτεύουσας. Μετά από λίγα 24ωρα, η Βαγδάτη υποστήριξε ότι κατέρριψε ένα μη επανδρωμένο ιρανικό κατασκοπευτικό αεροσκάφος, που είχε παραβιάσει τον εναέριο χώρο της.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ