ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 23 Μάρτη 2000
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΑΛΛΙΘΕΑ
Σοβαρά προβλήματα επιβίωσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων

Πάνω από ενενήντα καταστήματα στον κεντρικό εμπορικό δρόμο της Σιβιτανίδου, στην Καλλιθέα, επισκέφθηκε στις 21/3, ομάδα συντρόφων, μαζί με τον υποψήφιο βουλευτή της Β΄ Περιφέρειας της Αθήνας, Γιώργο Τσαπόγα . Κοινή ήταν η διαπίστωση για τη βαρύτατη κρίση της αγοράς που επηρεάζει, κυρίως, τους μικροπαραγωγούς, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τα καταστήματα και το λιανικό εμπόριο. Κατά τις συζητήσεις που έγιναν τονίστηκε ότι βασικό αίτιο της κρίσης είναι η ασκούμενη περιοριστική οικονομική πολιτική, στα πλαίσια των κατευθύνσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η οποία περιλαμβάνει και τις «ντιρεκτίβες» για τη δραστική συρρίκνωση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, οι οποίες όμως κατέχουν υψηλό ποσοστό συμμετοχής στο παραγωγικό και επιχειρηματικό δυναμικό της χώρας. Τονίστηκε, επίσης, ότι η ασκούμενη πολιτική, η οποία θα συνεχιστεί ακόμη σκληρότερη και κατά την μετα-ΟΝΕ πορεία, οδηγεί στον περιορισμό της αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων, των ανέργων και των «απασχολήσιμων», με αυτονόητες δυσμενείς επιδράσεις στην αγορά, η οποία δέχεται και τον άγριο ανταγωνισμό των μεγάλων ξένων επιχειρήσεων.

Οπως διαπιστώθηκε και κατά την επίσκεψη αυτή στα καταστήματα της Καλλιθέας, η κίνηση ήταν φανερά περιορισμένη και τα σχόλια καταστηματαρχών αλλά και υπαλλήλων και πελατών ήταν από το - «χάλια πάει η αγορά - δεν καλύπτουμε τα λειτουργικά μας έξοδα - κινδυνεύουμε να κλείσουμε, - θα τα πληρώσουν και οι υπάλληλοι», ως τις μετριοπαθέστερες αλλά το ίδιο απαισιόδοξες εκτιμήσεις.

Η επαναλαμβανόμενη πρότασή μας ήταν ότι δε φτάνει η διαπίστωση των αιτίων και η παθητική αποδοχή των συνεπειών, αλλά η ανατροπή αυτή της πολιτικής, η οποία συνοδεύει την παγκοσμιοποιημένη επίθεση του κεφαλαίου και την ΕΥΡΩ-ΟΝΕ έκφρασή της μαζί με τη βαρβαρότητα των ΝΑΤΟικών επιθετικών δογμάτων.

Θετική είναι η εκτίμηση από τις απ' ευθείας αυτές συναντήσεις, ότι οι προτάσεις του ΚΚΕ συναντούν την αποδοχή ως τη συμπάθεια, πράγμα που οδηγεί στην ανάγκη έντασης, στον τομέα ενημέρωσης πρόσωπο με πρόσωπο κατά το διάστημα που απομένει ως την κάλπη.

Σύγχρονος Καιάδας

Φάνταζε ως μελλοντικός και μακρινός εφιάλτης, που όλοι ήθελαν να πιστεύουν ότι δε θα περάσει από τη σφαίρα κάποιων νοσηρών εγκεφάλων και των εργαστηρίων των πολυεθνικών στη σκληρή πραγματικότητα. Κι όμως, η ακόρεστη δίψα για υπερκέρδη δε σταματά πουθενά... Ο λόγος για την απόφαση της κυβέρνησης Μπλερ να υιοθετήσει το αίτημα των ασφαλιστικών εταιριών, οι οποίες αξιώνουν να υποβάλουν τους υποψήφιους πελάτες τους σε γενετικές εξετάσεις, προκειμένου να εξακριβώσουν αν διατρέχουν κάποιο κίνδυνο να προσβληθούν μελλοντικά από κάποιες σοβαρές ασθένειες! Με βάση τα αποτελέσματα αυτών των εξετάσεων του DNA, οι ασφαλιστικές εταιρίες θα καθορίζουν και τα ασφάλιστρα!!!

Οι διαστάσεις και οι επιπτώσεις της απαίσιας αυτής απόφασης είναι τρομακτικές και ασύλληπτα απάνθρωπες. Χωρίς να είμαστε ειδήμονες, είναι φανερό ότι οι συνέπειες θα είναι καταστροφικές, στο βαθμό που θα επιτραπεί να επιβάλουν οι πολυεθνικές το τερατούργημά τους.

***

Πρώτα απ' όλα, μια διόλου ευκαταφρόνητη κατηγορία ανθρώπων θα αποκλείεται από την ασφάλιση - η ιδιωτική ασφάλιση είναι το «μέλλον» που θέλουν να δημιουργήσουν - επειδή θα φαίνεται ότι εμφανίζουν προδιάθεση εμφάνισης κάποιας νόσου! Θα πρέπει, επίσης, να ληφθεί υπόψη πως η τάση που επικρατεί είναι ότι γενικότερα θέλουν τους ασφαλισμένους με ανταποδοτικές εισφορές σε ατομική βάση, μερικώς ασφαλισμένους, κ.ο.κ. Αρα, οι πληροφορίες του γενετικού υλικού θα χρησιμοποιηθούν για ξεκαθάρισμα ανάμεσα σε «εύρωστους» και «καθ' όλα υγιείς» και στους «μελλοντικά ασθενείς». Μιλάμε για ένα σύγχρονο Καιάδα και τη δημιουργία νέων ρατσιστικών διακρίσεων.

Δεύτερον, οι πληροφορίες γενετικού υλικού επιδιώκεται να χρησιμοποιηθούν από τους εργοδότες και στις προσλήψεις εργαζομένων στις εταιρίες τους. Πρόσφατα στις ΗΠΑ εργοδοτικές οργανώσεις απέκτησαν πρόσβαση στα σχετικά αρχεία και χρησιμοποίησαν στοιχεία του DNA και προχώρησαν σε απολύσεις!

Τρίτον, η διακίνηση πληροφοριών γενετικού υλικού προβλέπεται σε ορισμένες διεθνείς συνθήκες, όπως η Συνθήκη Σένγκεν, με στόχο την αξιοποίησή τους για να αντιμετωπιστούν οι «ανεπιθύμητοι».

***

Τι σχέση έχουν τα παραπάνω με την προεκλογική αναμέτρηση στη χώρα μας; Κάτι παραπάνω από ολοφάνερη. Αρκεί να υπενθυμίσουμε την πρόσφατη δήλωση του Κ. Σημίτη (στη συνέντευξή του στον «Αλφα»): «Και όσον αφορά το ΠΑΣΟΚ, εγώ πιστεύω ότι η Αριστερά - και δεν είμαι ο μόνος - χρειάζεται νέους στόχους, νέους δρόμους, για να μπορέσει να ανταποκριθεί στα προβλήματα της εποχής. Εχω και άλλους στην παρέα αυτή, από τον κ. Ζοσπέν, τον κ. Ντ' Αλέμα, τον κ. Μπλερ, το κ. Σρέντερ...». Πιστεύει κανείς ότι ο Κ.Σημίτης ή ο Κ. Καραμανλής θα πει όχι στα ανάλογα αιτήματα των ασφαλιστικών εταιριών, πολλές από τις οποίες ήδη λειτουργούν και στη χώρα μας;


Π.Κ.


Δεν αποδόθηκε το σωστό

Από τον Αλέκο Βερναδάκη εκπρόσωπο της Κομμουνιστικής Ανανέωσης και υποψήφιο με το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ στη Β΄ Αθήνας λάβαμε την παρακάτω διευκρίνιση:

«Αγαπητοί σύντροφοι, στο ρεπορτάζ που δημοσιεύτηκε στο φύλλο της 22 Μάρτη, σελ. 8 σχετικά με την ομιλία μου στο Μπραχάμι, το σημείο που παρατίθεται εκτός εισαγωγικών και αφορά την κριτική για τα δύο κόμματα ΔΗΚΚΙ και ΣΥΝ, είναι ερμηνεία της τοποθέτησής μου και δεν αποδίδει το σωστό. Το σωστό είναι ότι, ασκώντας κριτική στα δύο αυτά κόμματα, μετά από μια αναφορά στο περιοριστικό πλαίσιο των συνθηκών Μάαστριχτ, Αμστερνταμ και ΟΝΕ, αναρωτήθηκα: Ο ΣΥΝ δε γνωρίζει αυτό το περιοριστικό πλαίσιο που αποδέχεται; Το ΔΗΚΚΙ δεν ξέρει πάνω σε ποιο πλαίσιο θα συγκυβερνήσει; Εννοώντας ότι δεν πρέπει να τρέφει κανείς αυταπάτες πως η πολιτική που θα ασκηθεί είτε σε συγκυβερνήσεις, είτε με οποιοδήποτε άλλο τρόπο, θα είναι στην ίδια ή και χειρότερη κατεύθυνση και μετά τις 9 του Απρίλη».

Ο λαός της Πάτρας δεν ξεγελιέται

Με αφορμή την επίσκεψη του Κ. Σημίτη στην Πάτρα η ΝΕ Αχαΐας του ΚΚΕ εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία τονίζει ότι «για άλλη μια φορά ο Κ. Σημίτης από την Πάτρα της ανεργίας, της φτώχειας και της εκμετάλλευσης, αποκάλυψε τα νέα βάσανα για το λαό που προγραμματίζει με το νέο κύμα εκσυγχρονισμού».

Η ΝΕ καταγγέλλει το «μονόλογο του Κ. Σημίτη», που αποτελεί «πρόκληση για το λαό μας», υπενθυμίζοντας πως η ανεργία στην πόλη ξεπερνά το 30%, ότι οι ξεκληρισμένοι αγρότες ανέρχονται στους 8.000, ότι χιλιάδες νέοι σπρώχνονται εκτός σχολείου.

Η ΝΕ σημειώνει πως όλα αυτά δεν τα ξεχνά ο λαός της Πάτρας, όπως και ο Κ. Σημίτης άνοιξε στην Αχαΐα την πύλη στο ΝΑΤΟ με τη βάση του Αραξου και γι' αυτό ο λαός της πόλης με την ψήφο του θα δώσει δύναμη στο ΚΚΕ.

Αντιπροσωπεία του ΚΚΕ στη Λισαβόνα

Για τη Λισαβόνα αναχώρησε χτες Τετάρτη αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Κώστα Παρασκευά, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ θα πάρει μέρος στις εργασίες διεθνούς φόρουμ, που διοργανώνει το Πορτογαλικό Κομμουνιστικό Κόμμα με θέμα: «Απασχόληση με δικαιώματα».

Ο Ηλ. Λέγγερης στην ΠΓΔΜ

Στα Σκόπια βρίσκεται ο Ηλία Λέγγερης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων, όπου θα παρακολουθήσει τις εργασίες του 3ου Συνεδρίου του Σοσιαλιστικού Κόμματος Μακεδονίας στην ΠΓΔΜ.

Στη Μασσαλία ο Μπ. Αγγουράκης

Για τη Μασσαλία αναχωρεί σήμερα ο Μπάμπης Αγγουράκης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεών της, για να πάρει μέρος στις εργασίες του 10ου Συνεδρίου του Γαλλικού Κομμουνιστικού Κόμματος, που θα διεξαχθούν από τις 23 ως τις 26 του Μάρτη.

ΕΚΛΟΓΙΚΑ ΒΙΒΛΙΑΡΙΑ
Αντικαταστάσεις, μεταγραφές, διορθώσεις

Μέχρι και τις 7 του Απρίλη μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να αντικαταστήσουν κατεστραμμένα εκλογικά βιβλιάρια ή να εκδώσουν νέα, στην περίπτωση που τα έχουν χάσει. Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να προσέρχονται αυτοπροσώπως στο οικείο Πρωτοδικείο, έχοντας μαζί τους ταυτότητα και δύο πρόσφατες φωτογραφίες.

Οσοι δεν έχουν σελίδες στα εκλογικά τους βιβλιάρια, μπορούν να προσθέτουν καινούριες, στο οικείο Πρωτοδικείο, μέχρι και την ημέρα των εκλογών, δηλαδή την 9η Απρίλη. Η προσθήκη σελίδων μπορεί να γίνει από οποιοδήποτε πρόσωπο, ενώ αρκεί η επίδειξη του εκλογικού βιβλιαρίου.

Μεταγραφές, διορθώσεις στοιχείων

Από τη Νομαρχία Αθηνών ανακοινώθηκε πως όσοι έχουν καταθέσει το εκλογικό τους βιβλιάριο, για μεταγραφή, διόρθωση ή αντικατάσταση στοιχείων μπορούν να το παραλάβουν προσωρινά από την υπηρεσία που το κατέθεσαν για να ψηφίσουν. Ακολούθως πρέπει να το παραδώσουν στην οικεία υπηρεσία, από τις 11 έως τις 15 Απρίλη το αργότερο. Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να προσκομίσουν αστυνομική ταυτότητα, διαβατήριο, ή άλλο έγγραφο που να αποδεικνύει την ταυτότητά τους. Τα εκλογικά βιβλιάρια μπορούν να παραλάβουν και εξουσιοδοτημένα πρόσωπα.

«Εφυγε» η Μαρίκα Καζιάνη (Κοντομαρίκα)

Στα 96 της έφυγε από κοντά μας η συντρόφισσα Μαρίκα Καζιάνη, γνωστότερη στους Πατρινούς σαν Κοντομαρίκα. Στο πρόσωπό της χάθηκε ένας από τους πιο πολύτιμους κρίκους της ιστορίας του ΚΚΕ στην περιοχή, καθώς η Κοντομαρίκα έζησε το Κόμμα από τη γέννησή του μετρώντας 70 ολόκληρα χρόνια κομματικής ζωής και δράσης.

Η Μαρίκα Καζιάνη μικρό παιδί έφτασε από τη Σμύρνη στην Πάτρα γνωρίζοντας τα βάσανα της προσφυγιάς. Νωρίς οργανώθηκε στην ΟΚΝΕ και στα χρόνια της Μεταξικής δικτατορίας στο ΚΚΕ. Υπήρξε σύνδεσμος του παράνομου μηχανισμού του Κόμματος στην Πάτρα, ο μόνιμος σύνδεσμος του κομμουνιστή συνδικαλιστή Μήτσου Παπαρήγα. Δούλεψε από μικρό παιδί «μέσα στα σπλάχνα του ταξικού αντιπάλου» στη Λέσχη Χωροφυλακής απ' όπου, μαζί με άλλους συντρόφους της, κατάφεραν να αποτρέψουν πολλές εκτελέσεις κομμουνιστών αγωνιστών. Μέχρι το τέλος της ζωής της έμεινε σταθερή στις επαναστατικές της αρχές και άξιο «τέκνο του ΚΚΕ».

Τη Μαρίκα Καζιάνη χαιρέτισαν για στερνή φορά οι κομμουνιστές της Αχαΐας δίνοντάς της την υπόσχεση πως θα συνεχίσουν και θα ολοκληρώσουν τον αγώνα της.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ