Πέμπτη 23 Μάρτη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΑΛΛΙΘΕΑ
Σοβαρά προβλήματα επιβίωσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων

Πάνω από ενενήντα καταστήματα στον κεντρικό εμπορικό δρόμο της Σιβιτανίδου, στην Καλλιθέα, επισκέφθηκε στις 21/3, ομάδα συντρόφων, μαζί με τον υποψήφιο βουλευτή της Β΄ Περιφέρειας της Αθήνας, Γιώργο Τσαπόγα . Κοινή ήταν η διαπίστωση για τη βαρύτατη κρίση της αγοράς που επηρεάζει, κυρίως, τους μικροπαραγωγούς, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τα καταστήματα και το λιανικό εμπόριο. Κατά τις συζητήσεις που έγιναν τονίστηκε ότι βασικό αίτιο της κρίσης είναι η ασκούμενη περιοριστική οικονομική πολιτική, στα πλαίσια των κατευθύνσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η οποία περιλαμβάνει και τις «ντιρεκτίβες» για τη δραστική συρρίκνωση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, οι οποίες όμως κατέχουν υψηλό ποσοστό συμμετοχής στο παραγωγικό και επιχειρηματικό δυναμικό της χώρας. Τονίστηκε, επίσης, ότι η ασκούμενη πολιτική, η οποία θα συνεχιστεί ακόμη σκληρότερη και κατά την μετα-ΟΝΕ πορεία, οδηγεί στον περιορισμό της αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων, των ανέργων και των «απασχολήσιμων», με αυτονόητες δυσμενείς επιδράσεις στην αγορά, η οποία δέχεται και τον άγριο ανταγωνισμό των μεγάλων ξένων επιχειρήσεων.

Οπως διαπιστώθηκε και κατά την επίσκεψη αυτή στα καταστήματα της Καλλιθέας, η κίνηση ήταν φανερά περιορισμένη και τα σχόλια καταστηματαρχών αλλά και υπαλλήλων και πελατών ήταν από το - «χάλια πάει η αγορά - δεν καλύπτουμε τα λειτουργικά μας έξοδα - κινδυνεύουμε να κλείσουμε, - θα τα πληρώσουν και οι υπάλληλοι», ως τις μετριοπαθέστερες αλλά το ίδιο απαισιόδοξες εκτιμήσεις.

Η επαναλαμβανόμενη πρότασή μας ήταν ότι δε φτάνει η διαπίστωση των αιτίων και η παθητική αποδοχή των συνεπειών, αλλά η ανατροπή αυτή της πολιτικής, η οποία συνοδεύει την παγκοσμιοποιημένη επίθεση του κεφαλαίου και την ΕΥΡΩ-ΟΝΕ έκφρασή της μαζί με τη βαρβαρότητα των ΝΑΤΟικών επιθετικών δογμάτων.

Θετική είναι η εκτίμηση από τις απ' ευθείας αυτές συναντήσεις, ότι οι προτάσεις του ΚΚΕ συναντούν την αποδοχή ως τη συμπάθεια, πράγμα που οδηγεί στην ανάγκη έντασης, στον τομέα ενημέρωσης πρόσωπο με πρόσωπο κατά το διάστημα που απομένει ως την κάλπη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ