Πέμπτη 23 Μάρτη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
ΝΑΤΟικές επικίνδυνες ενέργειες και «προβλέψεις» όξυνσης

Βομβιστική ενέργεια στην περιοχή της Μιτροβίτσα  κατέστρεψε γέφυρα

Γάλλοι στρατιώτες της «ειρηνευτικής» δύναμης επιθεωρώντας στον σέρβικο τομέα της Μιτρόβιτσα

Associated Press

Γάλλοι στρατιώτες της «ειρηνευτικής» δύναμης επιθεωρώντας στον σέρβικο τομέα της Μιτρόβιτσα
ΠΡΙΣΤΙΝΑ.-

Στη βαθμιαία δημιουργία «ζωνών εμπιστοσύνης» στις δύο πλευρές της γέφυρας του ποταμού Ικμπαρ, που χωρίζει νοητά το αλβανικό και σερβικό τμήμα της πόλης Κοσόβσκα Μιτροβίτσα προχώρησαν χτες Γάλλοι στρατιώτες. Ωρες νωρίτερα, είχε εκδηλωθεί βομβιστική ενέργεια σε γέφυρα στο βόρειο τμήμα της πόλης. Επιπλέον, το ίδιο 24ωρο σε συνέντευξη Τύπου στην Πράγα, ο απεσταλμένος του ΟΗΕ για ανθρώπινα δικαιώματα στο Κοσσυφοπέδιο, Τσέχος Τζίρι Ντιστμπάιερ, επαναλάμβανε πως η αποστολή της διεθνούς κοινότητας στην περιοχή δεν είναι παρά μία «παταγώδη αποτυχία», ενώ σε συνέντευξή του σε γερμανική εφημερίδα, ο ΝΑΤΟικός στρατηγός Κλάους Νάουμαν προέβλεπε πως και η φετινή άνοιξη στην περιοχή θα είναι «δύσκολη»!

Οι «ζώνες εμπιστοσύνης» της ΚΦΟΡ

Στη δημιουργία «ζωνών εμπιστοσύνης» επιχείρησαν να προχωρήσουν χτες Γάλλοι στρατιώτες της ΚΦΟΡ στην Κοσόβσκα Μιτροβίτσα. Επιπλέον, οι Γάλλοι στρατιώτες τοποθέτησαν χάρτες για ασφαλέστερη διέλευση και πινακίδες στις δύο πλευρές της γέφυρας του ποταμού Ικμπαρ στις οποίες ανέγραφαν «απαγορευμένες δραστηριότητες»... Για παράδειγμα στον αλβανικό τομέα της πόλης, στη λίστα με τα απαγορευμένα που αναγράφονταν στις πινακίδες της ΚΦΟΡ συγκαταλέγονταν «η χρήση όπλων, οι διαδηλώσεις και η μη εξουσιοδοτημένη στάθμευση αυτοκινήτων». Στη «σερβική πλευρά» της γέφυρας, οι πινακίδες ως επί το πλείστον ανέγραφαν μία «απαγορευμένη δραστηριότητα»: την κυκλοφορία με χρήση ραδιοασυρμάτων...

Ο Ερίκ Μπουσόν, εκπρόσωπος της γαλλικής δύναμης στην πόλη, εξήγησε πως σκοπός αυτής της ενέργειας είναι «η ανάμειξη απλών ανθρώπων στην προσπάθεια δημιουργίας νόμου και τάξης»... Ο ίδιος πρόσθεσε πως οι «ζώνες εμπιστοσύνης» θα δημιουργηθούν σταδιακά διευκρινίζοντας πως δεν υπάρχουν άμεσα σχέδια για την κατασκευή τους τουλάχιστον στο βόρειο τμήμα της πόλης. Πέραν αυτών δεν έδωσε καμία άλλη διευκρίνιση γι' αυτή τη νέα δραστηριότητα των στρατιωτών της ΚΦΟΡ, που εκ των πραγμάτων φαίνεται πως αποτελεί μία πιο ήπια εκδοχή του παλιού σχεδίου για τερματισμό της άτυπης διχοτόμησης της πόλης σε σερβικό και αλβανικό τομέα.

Ανατίναξη γέφυρας

Βομβιστική επίθεση σε σιδηροδρομική γέφυρα στη βορειοδυτική Κοσόβσκα Μιτροβίτσα (κοντά στην πόλη Μπάνισκα) εκδηλώθηκε νωρίς χτες τα ξημερώματα δίχως ευτυχώς να προκληθούν θύματα παρά μόνον υλικές ζημιές στη γέφυρα και σε παρακείμενα σπίτια Σέρβων. Εντούτοις, η βομβιστική ενέργεια είχε ως αποτέλεσμα να κλείσουν τα διοικητικά όρια μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Νότιας Σερβίας...

Οπως έγινε γνωστό, από τη βομβιστική ενέργεια λύγισε ο μεταλλικός σκελετός της γέφυρας, ενώ συντρίμμια εκσφενδονίστηκαν σε απόσταση 300 μέτρων, προκαλώντας ζημιές σε σπίτια του χωριού Λοζίστε, που βρίσκεται σε απόσταση 12 χιλιομέτρων από τη Μιτροβίτσα. Λίγες ώρες μετά, η σιδηροδρομική κίνηση ανάμεσα στις πόλεις Κόσσοβο Πόλιε, κοντά στην Πρίστινα, και Λεποσάβιτς, κοντά στα όρια ανάμεσα στο Κόσσοβο και τη Σερβία, έχει διακοπεί.

Οσον αφορά στην απόφαση για κλείσιμο των διοικητικών ορίων στα όρια Κοσσυφοπεδίου - Νότιας Σερβίας, αυτή πάρθηκε από Βρετανούς στρατιώτες της ΚΦΟΡ που θεώρησαν ότι κάτι τέτοιο «θα σταματήσει την εξαγωγή βίας από το Κοσσυφοπέδιο αλλά και θα συμβάλλει στην ασφάλεια των κατοίκων της περιοχής». Επιπλέον, στην πόλη Μιτροβίτσα αναβλήθηκε επ' αόριστον η εκδίκαση ορισμένων υποθέσεων «για δολοφονίες και εγκλήματα πολέμου που είχαν γίνει στο Κόσσοβο», με δικαιολογία κάποιους φόβους ότι μπορεί να αναζωπυρωθεί η «εθνικιστική βία».

Νέες προβλέψεις για «δύσκολη άνοιξη στα Βαλκάνια»...

«Δύσκολη άνοιξη στα Βαλκάνια» προέβλεψε χτες ο Γ ερμανός στρατηγός Κλάους Νάουμαν σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα «Tagesspiegel». Ο στρατηγός Νάουμαν απαντώντας σε ερώτηση για τον κίνδυνο ενός νέου πολέμου στην περιοχή εξαιτίας της προσπάθειας του Μαυροβουνίου να αποσχιστεί από την ΟΔ Γιουγκοσλαβίας, απάντησε πως «αν και δεν επιθυμεί να προχωρήσει σε τέτοιες εικασίες, φοβάται κάτι τέτοιο»... Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του ο ΝΑΤΟικός στρατηγός είπε:

«Βλέπω την ένταση στη Μιτροβίτσα, στο Κόσσοβο και στην κοιλάδα του Πρέσεβο στη Σερβία, όπου οι Αλβανοί προκαλούν τους Σέρβους, δημιουργώντας βίαια επεισόδια... Δεν μπορώ παρά να ελπίζω ότι η διεθνής κοινότητα θα αντιδράσει με αποφασιστικότητα και αυστηρότητα απέναντι στις δύο πλευρές, στους Αλβανούς, αλλά και στους Σέρβους»(!).

Μη επανδρωμένα αεροσκάφη από τις ΗΠΑ στο Κόσσοβο

Μη επανδρωμένα τηλεκατευθυνόμενα αεροσκάφη και το απαραίτητο προσωπικό για τον χειρισμό τους από το έδαφος, πρόκειται να στείλουν οι ΗΠΑ. Οπως ανακοίνωσε αργά προχτές βράδυ ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, Κένεθ Μπέικον, η αποστολή προσωπικού για την καθοδήγηση των αεροσκαφών αυτών δε σημαίνει πως οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν το ενδεχόμενο να αυξήσουν «τουλάχιστον όχι σ' αυτό το στάδιο» τον αριθμό των στρατιωτών τους από το σύνολο των 6.300 ανδρών στο Κόσσοβο. Ο Μπέικον πρόσθεσε πως τα τηλεκατευθυνόμενα αεροσκάφη είχαν χρησιμοποιηθεί κατά κόρον και στο παρελθόν, στη Βοσνία και το Κόσσοβο, «επιτρέποντας στις στρατιωτικές δυνάμεις να έχουν μία προνομιακή άποψη του θεάτρου των επιχειρήσεων»...

«Παταγώδης» η αποτυχία της διεθνούς κοινότητας

Την πλήρη αποτυχία της αποστολής του ΟΗΕ στο Κοσσυφοπέδιο επανέλαβε και σε χτεσινές δηλώσεις του ο απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών στην περιοχή για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Τσέχος, Τζίρι Ντιστμπάιερ.

Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε χτες στην Πράγα μετά από 10ήμερη περιοδεία του στην ΟΔ Γιουγκοσλαβίας, ο Ντιστμπάιερ σημείωσε πως μετά τις ΝΑΤΟικές επιδρομές στο Κοσσυφοπέδιο όχι μόνον δεν επιλύθηκαν τα παλιά προβλήματα αλλά δημιουργήθηκαν καινούρια. Οπως είπε χαρακτηριστικά «είναι σήμερα απολύτως καθαρό πως ολόκληρη η επιχείρηση στο Κοσσυφοπέδιο είναι μία παταγώδης αποτυχία... Τίποτε απ' όσα επιχειρούσε να πετύχει το ΝΑΤΟ με τους βομβαρδισμούς κατά της Γιουγκοσλαβίας δεν επιτεύχθηκε. Ως εκ τούτου, όλα τα προβλήματα επιδεινώθηκαν και δημιουργήθηκαν καινούρια».

Αναφερόμενος για μία ακόμη φορά στο θολό μέλλον του Κοσσυφοπεδίου, ο Ντιστμπάιερ υποστήριξε πως κανένας δεν επιθυμεί να πει εάν το Κόσσοβο θα παραμείνει μέρος της Σερβίας ή της Γιουγκοσλαβίας ή θα γίνει ανεξάρτητο. Στη συνέχεια τόνισε πάντως πως «ένα ανεξάρτητο Κόσσοβο στην πραγματικότητα θα παραβίαζε την απόφαση 1244 του ΟΗΕ ενώ θα μπορούσε να θεωρηθεί ως υποστήριξη στο σχέδιο μίας "Μεγάλης Αλβανίας", με την ένωση όλων των αλβανόφωνων περιοχών στα νότια Βαλκάνια»...

Στο ίδιο σημείο των δηλώσεών του ο Ντιστμπάιερ είπε πως οι φόβοι ότι «θα μπορούσαν να υπάρξουν θύματα μεταξύ των στρατιωτών της ΚΦΟΡ παίζουν αποφασιστικό ρόλο κυρίως στην πλευρά των Αμερικανών... Η πολιτική ηγεσία στην Ουάσιγκτον είναι εξαρτημένη από το εάν θα μπουν στις ΗΠΑ φέρετρα ή όχι»!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ