Πέμπτη 23 Μάρτη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Εφυγε» η Μαρίκα Καζιάνη (Κοντομαρίκα)

Στα 96 της έφυγε από κοντά μας η συντρόφισσα Μαρίκα Καζιάνη, γνωστότερη στους Πατρινούς σαν Κοντομαρίκα. Στο πρόσωπό της χάθηκε ένας από τους πιο πολύτιμους κρίκους της ιστορίας του ΚΚΕ στην περιοχή, καθώς η Κοντομαρίκα έζησε το Κόμμα από τη γέννησή του μετρώντας 70 ολόκληρα χρόνια κομματικής ζωής και δράσης.

Η Μαρίκα Καζιάνη μικρό παιδί έφτασε από τη Σμύρνη στην Πάτρα γνωρίζοντας τα βάσανα της προσφυγιάς. Νωρίς οργανώθηκε στην ΟΚΝΕ και στα χρόνια της Μεταξικής δικτατορίας στο ΚΚΕ. Υπήρξε σύνδεσμος του παράνομου μηχανισμού του Κόμματος στην Πάτρα, ο μόνιμος σύνδεσμος του κομμουνιστή συνδικαλιστή Μήτσου Παπαρήγα. Δούλεψε από μικρό παιδί «μέσα στα σπλάχνα του ταξικού αντιπάλου» στη Λέσχη Χωροφυλακής απ' όπου, μαζί με άλλους συντρόφους της, κατάφεραν να αποτρέψουν πολλές εκτελέσεις κομμουνιστών αγωνιστών. Μέχρι το τέλος της ζωής της έμεινε σταθερή στις επαναστατικές της αρχές και άξιο «τέκνο του ΚΚΕ».

Τη Μαρίκα Καζιάνη χαιρέτισαν για στερνή φορά οι κομμουνιστές της Αχαΐας δίνοντάς της την υπόσχεση πως θα συνεχίσουν και θα ολοκληρώσουν τον αγώνα της.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ