Πέμπτη 23 Μάρτη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
Στην Ευρώπη του Μάαστριχτ
«Οι συνταξιούχοι ζουν περισσότερο απ' όσο πρέπει... .»

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνιστά την ανατροπή του ασφαλιστικού συστήματος στο όνομα της αύξησης του μέσου όρου ζωής

Η Κομισιόν προσέρχεται στη Λισαβόνα με μια ανακοίνωση για τις «κοινωνικές τάσεις», ένα προσεκτικό κείμενο, που προσπαθεί μέσα από την περιγραφή να εξωθήσει προς συγκεκριμένες αποφάσεις των 15 κυβερνήσεων, στη βάση της «Ατζέντας για την οικονομική και κοινωνική ανανέωση της Ευρώπης» (28/2/2000). Οσον αφορά τις «τάσεις», η Κομισιόν διαπιστώνει «γήρανση του ευρωπαϊκού πληθυσμού», με «σημαντικές αλλαγές στη δομή των νοικοκυριών» και «αυξανόμενη συμμετοχή των γυναικών στην εργασία» («οι καθαρές πρόσθετες θέσεις εργασίας που δημιουργήθηκαν την τελευταία δεκαετία καλύφθηκαν σχεδόν όλες από γυναίκες (...) μία στις τρεις γυναίκες στην ΕΕ εργάζεται με σύμβαση μερικής απασχόλησης»).

Ομολογείται ότι «η συνολική εισοδηματική ανισότητα αυξήθηκε την περίοδο 1980-1995 (...), οι ανισότητες ως προς το εισόδημα αναμένεται να διευρυνθούν», όπως και ότι υπάρχουν «διευρυμένες περιφερειακές ανισότητες».

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Κομισιόν, τα υψηλότερα ποσοστά κοινωνικών δαπανών συναντιούνται στα τρία σκανδιναβικά κράτη - μέλη, «ενώ στην Ελλάδα, την Ισπανία, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία καταγράφονται τα χαμηλότερα ποσοστά». Σχετικά με τη μείωση αυτών που ζουν κάτω απ' το όριο της φτώχειας σημειώνεται ότι «η μείωση είναι μικρότερη στην Ελλάδα, την Ιταλία και την Πορτογαλία, μεταξύ του 7% και του 15%. Σε κανένα άλλο κράτος - μέλος δεν είναι μικρότερη από 25%, ενώ στη Δανία και την Ολλανδία ανέρχεται στο 60%».

Σύμφωνα με την Κομισιόν, «ύστερα από την καταβολή των παροχών, το μεγαλύτερο ποσοστό αυτών που βρίσκονται σε κατάσταση φτώχειας το έχει η Πορτογαλία και μετά η Ελλάδα». Οι κυριότερες «ανάγκες» στον τομέα των κοινωνικών υπηρεσιών ταξινομούνται ως εξής:

1) «Με τη γήρανση του εργατικού δυναμικού, εάν η ΕΕ διατηρήσει τα τρέχοντα ηλιακά όρια πρώιμης συνταξιοδότησης, θα σημειωθεί έλλειμμα εργατικού δυναμικού και θα επιδεινωθούν σημαντικά οι επιβαρύνσεις που σχετίζονται με την εξάρτηση της τρίτης ηλικίας (...) πρέπει να ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις για παράταση του ενεργού βίου και σταδιακή συνταξιοδότηση»,

2) απαιτείται αλλαγή των εκπαιδευτικών συστημάτων και «συστήματα διά βίου μάθησης», δηλαδή κομπιούτερ και αγγλικά για τις ανάγκες «αναδιάρθρωσης» του κεφαλαίου της «νέας τεχνολογίας»,

3) «σχέσεις μεταξύ των γενεών και η πρόκληση της γήρανσης»,

4) «η ανάγκη των ηλικιωμένων για παροχή φροντίδων και οι μεγαλύτερες περίοδοι οικονομικής εξάρτησης, τόσο για τους νέους όσο και για τους ηλικιωμένους, αυξάνουν τις πιέσεις στα άτομα που βρίσκονται σε ηλικία εργασίας.

Το φαινόμενο αυτό εγείρει ερωτήματα για τον καταμερισμό δημόσιας και ιδιωτικής ευθύνης και για τα όρια μεταξύ τους». Εξάλλου είναι «φαινόμενο» που δεν αφορά το κεφάλαιο και τους πολιτικούς εκπροσώπους του, αλλά (...) τους ίδιους τους εργαζόμενους,

5) «Δεδομένων των δημογραφικών τάσεων τα τελευταία 15 χρόνια, οι γυναίκες θα είναι μάλλον η κύρια πηγή αύξησης της προσφοράς εργατικού δυναμικού (...), μπορούν να δημιουργηθούν εντάσεις μεταξύ των οικογενειακών υποχρεώσεων και της αμειβόμενης εργασίας». Αυτό και πάλι δεν αφορά τα αφεντικά που κόβουν, όπου μπορούν, οικογενειακά επιδόματα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ