Πέμπτη 23 Μάρτη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Στις 9 Απρίλη ο λαός να δείξει το μπόι του

Κριτήριο ετοιμότητας του λαού μας, να αντιμετωπίσει τη νέα επίθεση που θα δεχτεί, θα αποτελέσει  το εκλογικό ποσοστό του ΚΚΕ. Δεν έχουμε δικαίωμα, το βράδυ της 9ης Απρίλη να βγουν τα κόμματα του μεγάλου κεφαλαίου και να ισχυριστούν ΝΙΚΗΣΑΜΕ...

Να ψηφίσει με το βλέμμα στην επόμενη ημέρα των εκλογών, αναλογιζόμενος τις ολέθριες συνέπειες από τη νέα αντιλαϊκή επίθεση και το μέλλον των παιδιών του, κάλεσε το λαό η Αλέκα Παπαρήγα, μιλώντας χτες το βράδυ στη συγκέντρωση στη Λάρισα. Στις 9 Απρίλη ο ελληνικός λαός πρέπει να δείξει το μπόι του και την ετοιμότητά του να παρεμβάλει, τώρα, πιο ισχυρά και αποτελεσματικά εμπόδια στην κυβέρνηση που θα προκύψει, τόνισε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Οσον αφορά το Κόμμα, η Αλέκα Παπαρήγα επισήμανε ότι «η ευρύτερη συμμετοχή συνεργαζομένων στα ψηφοδέλτιά του, ακόμα και μη κομμουνιστών, δείχνει ότι το ΚΚΕ σήμερα είναι έτοιμο και ικανό να δώσει περισσότερο αέρα και άνοιγμα στην πολιτική των συμμαχιών του». Ακολουθούν αποσπάσματα από την ομιλία της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ:

«Στις 9 Απρίλη μιλά ο λαός. Το θέμα είναι αν θα μπορέσει να υψώσει εμπόδια και να δείξει ετοιμότητα για ό,τι θα έρθει μετά τις 10 Απρίλη.

Στις 9 του Απρίλη ο ελληνικός λαός πρέπει να δείξει το μπόι του, το ανάστημά του, την πολιτική του ωριμότητα, την ετοιμότητά του να παρεμβάλλει ΤΩΡΑ ΠΙΑ ΠΙΟ ΙΣΧΥΡΑ, ΠΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΑ ΕΜΠΟΔΙΑ στην κυβέρνηση που θα προκύψει, αφού το αντιδραστικό, αυταρχικό πρόγραμμά της ΤΟ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ ΑΠΟ ΤΩΡΑ. Στις 10 του Απρίλη τα λαϊκά στρώματα πρέπει να είναι στο πόδι, ετοιμοπόλεμα, με σχέδιο δράσης και αντίδρασης, με συγκεκριμένες θέσεις και ενέργειες, για να βάλουν φραγμό στις απανωτές, διαδοχικές επιλογές που έχουν ήδη επεξεργαστεί τα ελληνικά και ευρωπαϊκά, τα διεθνή επιτελεία της πλουτοκρατίας.


Το άμεσο πρόβλημα είναι ότι εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι, ιδιαίτερα νέοι και νέες, θα βρεθούν χωρίς ίχνος ασφάλειας, ασφάλισης, περίθαλψης. Και μόνο γι' αυτό αξίζει να δεχτεί το συνολικό ποσοστό ΠΑΣΟΚ και ΝΔ ένα βαθύ ρήγμα. Η επόμενη τετραετία, δεν είναι μια οποιαδήποτε τετραετία, μια συνηθισμένη φάση στην πολιτική ζωή του τόπου.

Αμέσως μετά τις εκλογές, όποια κυβέρνηση και να έχουμε, ΠΑΣΟΚ ή ΝΔ, με κεντροδεξιό ή κεντροαριστερό προσωπείο, ένα πράγμα θα έχει στο νου της να κάνει:

Να ολοκληρώσει τις ιδιωτικοποιήσεις, να πετύχει την ανώτατη συγκέντρωση πλούτου και δύναμης στα χέρια του πιο σκληρού πυρήνα των Ελλήνων επιχειρηματιών, των πολυεθνικών. Το μεγάλο κεφάλαιο, οι καπιταλιστές, απαιτούν να καταπιούν ό,τι έχει απομείνει αυτά τα χρόνια κάτω από τον άμεσο έλεγχό τους. Η παιδεία και η υγεία, η κοινωνική πρόνοια και ασφάλιση, θα δεχτούν τη δαμόκλειο σπάθη. Αν τα μετεκλογικά μέτρα περάσουν και μάλιστα περάσουν χωρίς τη μεγαλειώδη αντίσταση του λαού μας, τότε τις μεγάλες, τις πιο τραγικές συνέπειες θα τις ζήσουν οι νεότερες ηλικίες, τα παιδιά μας. Σήμερα αποφασίζουμε για τα εγγόνια μας, γι' αυτό δεν έχουμε το δικαίωμα να μένουμε με σταυρωμένα τα χέρια, δεν έχουμε δικαίωμα, το βράδυ της 9ης Απρίλη να βγουν τα κόμματα του μεγάλου κεφαλαίου και να ισχυριστούν ΝΙΚΗΣΑΜΕ, γιατί η πλειοψηφία του λαού μας, αφού μας ψήφισε, εγκρίνει την πολιτική μας...».

Πλατφόρμα του ΝΑΤΟ η χώρα μας


«Υπάρχει όμως», τόνισε παρακάτω η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, «και μια πλευρά που δεν έχουμε δικαίωμα να αγνοήσουμε. Η χώρα μας έχει μεταβληθεί όχι απλά σε μια χώρα που φιλοξενεί αμερικανονατοϊκές βάσεις και πυρηνικά όπλα, αλλά σε μια χώρα πλατφόρμα του ΝΑΤΟ, μέσω της οποίας εξαπολύονται τρομοκρατικές στρατιωτικές και πολιτικές επιθέσεις κατά γειτονικών χωρών με το ψευδεπίγραφο σύνθημα περί ανασυγκρότησης των Βαλκανίων.

Η χώρα μας έχει γίνει έδρα απ' άκρη σ' άκρη, με κορυφαίο κέντρο τη Θεσσαλονίκη και οπωσδήποτε την Αθήνα, μυστικών υπηρεσιών και πρακτόρων, δικτύων και μηχανισμών, οι οποίοι άμεσα παρεμβαίνουν στην πολιτική και κοινωνική ζωή της χώρας. Σε λίγο, για να μπούμε στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, θα χρειάζεται διαβατήριο.

Ο λαός της Λάρισας, αλλά και όλος ο ελληνικός λαός δεν μπορεί να αισθάνεται ήσυχος και ασφαλής με την παρουσία του νατοϊκού στρατηγείου στην περιοχή. Το μόνο που μπορεί να κάνει το στρατηγείο είναι να διασφαλίσει τα νατοϊκά και αμερικανικά συμφέροντα. Την ίδια ώρα το ΝΑΤΟ τυπικά αδιαφορεί, αλλά στην ουσία συμφωνεί με την αμφισβήτηση ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων στο Αιγαίο, με την αναγόρευση του βόρειου Ιόνιου και ίσως αύριο ολόκληρου του Ιόνιου σε ζώνη πολεμικών επιχειρήσεων σε βάρος των βαλκανικών λαών.

Στις 10 του Απρίλη, όποια και αν είναι κυβέρνηση, θα τρέξει γρήγορα για να βάλει μπρος την υλοποίηση του πιο μαύρου σχεδίου της 10ετίας, τη συγκρότηση ελληνικού μισθοφορικού στρατού, που δύο αποστολές θα έχει: Τη συμμετοχή σε πόλεμο κατά λαών εκτός των συνόρων μας, και τη χρησιμοποίησή του ως μπαμπούλα και όχι μόνο κατά του λαϊκού κινήματος στον τόπο μας.

Ας μην παρασυρθεί κανένας νέος άνθρωπος από την "καραμέλα" που μοιράζουν περί μείωσης της θητείας. Ολα αυτά υπηρετούν ένα στόχο: την αντικατάσταση μεγάλου μέρους των ενόπλων δυνάμεων με μισθοφόρους, που θα υπηρετούν εντολές άσχετες με την υπεράσπιση των συνόρων.

Το πρόβλημα των προβλημάτων, το αγκωνάρι που πρέπει να το δει καθαρά ο ελληνικός λαός είναι ότι ήδη η ελληνική κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε αλλαγή της αποστολής των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων.

Με δική της επιλογή, αλλά και με τη γενικότερη συναίνεση που έχει επικρατήσει στο πολιτικό επίπεδο, οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις, πολύ περισσότερο από χτες και προχτές, καλούνται να εφαρμόσουν τα βάρβαρα σχέδια της νέας τάξης πραγμάτων, σύμφωνα με την οποία εχθροί είναι οι λαοί. Σύμφωνα με την οποία ο εχθρός ελλοχεύει στα κοινωνικά κινήματα, στα λαϊκά μέτωπα, στα λαϊκά οράματα, στις αγωνιστικές αξίες.

Τα εξοπλιστικά προγράμματα που κλείνονται σε μεγάλο μέρος αποτελούνται από επιθετικά όπλα. Εγινε και αυτό, για πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία, η Ελλάδα αγοράζει αποκλειστικά επιθετικά όπλα. Την ίδια ώρα, αγοράζονται όπλα και οπλισμοί, αεροπλάνα χωρίς πλήρη εξοπλισμό, χωρίς διασφάλιση των ανταλλακτικών.

Δεν υπάρχει πιο χοντρό ψέμα, μεγαλύτερη απάτη από αυτό που ισχυρίζεται το ΠΑΣΟΚ. Εμφανίζεται να πιστεύει η ΝΔ, αλλά το χρησιμοποιούν και τα άλλα κόμματα σαν κεντρικό στοιχείο στην αντιπολιτευτική τακτική, ότι η βελτίωση της ζωής του λαού μας είναι θέμα έγκαιρης προετοιμασίας και διαπραγμάτευσης στα όργανα της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, και όχι θέμα αλλαγής συσχετισμών δύναμης, αγώνα, πολιτικής μεθοδικής και αποφασιστικής ρήξης.

Οταν η αντιπολίτευση και μάλιστα από κόμματα που προβάλλουν αριστερά συνθήματα, περιορίζεται σε θέματα διαδικασίας, τότε η σύγχυση που διαχέεται είναι πολύ μεγαλύτερη, κάνει ζημιά σε μια κρίσιμη μάζα του λαού μας, που μπορεί να παίξει πρωτοπόρο ρόλο στη γενικότερη αφύπνιση.

Δεν ισχυριζόμαστε ότι και εμείς καταφέραμε να φέρουμε τα πάνω - κάτω, όμως συμβάλλαμε όχι με ρητορείες και θεαματικές ενέργειες, αλλά κυρίως με την πράξη μας, όχι μόνο να διατηρηθεί η φλόγα της αντίστασης σε ένα σημαντικό τμήμα του λαού μας, αλλά και να αρχίζει να συντελείται μια γενικότερη αφύπνιση, να παίρνει σάρκα και οστά η συσπείρωση, η κοινή δράση. Τα πράγματα θα ήταν ακόμα χειρότερα αν και εμείς είχαμε ακολουθήσει το δρόμο της προσαρμογής και ενσωμάτωσης στη σημερινή τάξη πραγμάτων».

Απάτη τα περί διαπραγμάτευσης

«Πρώτα - πρώτα», σημείωσε η Αλέκα Παπαρήγα, «δεν μπορεί - ακόμα και αν υποθέσουμε ότι ήθελε ή θα θελήσει μια ελληνική κυβέρνηση - να διαπραγματευτεί υπέρ του λαού, όταν έχει βάλει πλάτες και έχει ψηφίσει τις γενικές στρατηγικές επιλογές. Μπορεί να διαπραγματευτεί με όρους δύναμης, εκείνος που έχει προβάλει πραγματική αντίσταση, εκείνος που κατακτά τη δύναμη με την πάλη του λαού. Και πάλι δε θα μπορέσει εντός των τειχών να αλλάξει ριζικά την κατάσταση.

Αλλωστε, ακόμα και αν κάποιοι ήλπιζαν στο χαρτί της διαπραγμάτευσης, δεν πρέπει να ξεχνάνε ότι τώρα πια ο τρόπος λήψης απόφασης με την κατάργηση του βέτο, με τη δημιουργία του στενού Διευθυντηρίου στα πλαίσια της ΕΕ θα είναι δυνατό οι λίγοι να αποφασίζουν για τους πολλούς, και αυτό να θεωρείται νόμιμο.

Τέρμα στις αυταπάτες. Τέρμα στη μοιρολατρία, ότι αγάλι-αγάλι με τις διακομματικές και εθνικές επιτροπές, με τη λειτουργία των θεσμών και τη λεγόμενη εθνική συνεννόηση, με τη λεγόμενη προγραμματική αντιπολίτευση, με τις ρητορείες και τα "σόου" εντός Βουλής θα δει ο λαός καλύτερες μέρες.

Στις 9 του Απρίλη μια δυνατότητα υπάρχει για το λαό, να κόψει τη φόρα της αντίδρασης, να κόψει τα φτερά του νεοφιλελευθερισμού, που είτε με ΠΑΣΟΚ είτε με ΝΔ θα επωφεληθεί αν η ψήφος του ελληνικού λαού δεν αποτελέσει πραγματικό βόλι κατά του δικομματισμού, αν η ψήφος του ελληνικού λαού δεν πάρει το χαρακτήρα ΤΙΜΩΡΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ για τις συνέπειες που βιώνει λόγω ΟΝΕ και νέου δόγματος του ΝΑΤΟ.

Σήμερα αυτό που χρειάζεται ο ελληνικός λαός είναι η μέγιστη λαϊκή συσπείρωση, το λαϊκό μέτωπο που θα προβάλλει τη γραμμή της μέγιστης αντίστασης, της καθαρής αντίστασης σε ό,τι τρέφει τα κέρδη της πλουτοκρατίας.

Αναφερόμαστε στην αντίσταση όχι γιατί διαλέγουμε το δρόμο της άμυνας, το δρόμο της διαμαρτυρίας, αλλά γιατί η συνεπής αντίσταση αποτελεί το πρώτο και αποφασιστικό βήμα για να μπούμε ανοιχτά τα επόμενα χρόνια στο δρόμο της αντεπίθεσης, της αναμέτρησης με τις αιτίες των προβλημάτων. Η καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση, αυτό δεν μπορεί και δεν πρέπει να διαφεύγει από την προσοχή των λαϊκών στρωμάτων που έχουν κατακτήσει ήδη μια ριζοσπαστική συνείδηση».

Κάκιστες υπηρεσίες από ΣΥΝ και ΔΗΚΚΙ

«Προσφέρουν κάκιστες υπηρεσίες στην πάλη κατά του δικομματικού πολιτικού σκηνικού τα άλλα κόμματα, ο ΣΥΝ, το ΔΗΚΚΙ, όταν προεκλογικά σπεύδουν ο πρώτος βραδέως και το δεύτερο ταχέως να αφήνουν πόρτες ανοιχτές στη μετεκλογική συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ», παρατήρησε σε άλλο σημείο της ομιλίας της η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

«Αυτή η νέα αυταπάτη που καλλιεργείται είναι ακόμα χειρότερη από τις προηγούμενες αυταπάτες που το καθένα με το δικό του τρόπο καλλιεργούσε τα τελευταία χρόνια.

Δηλαδή το ΠΑΣΟΚ θα αλλάξει πολιτική μόνο και μόνο γιατί θα έχει ανάγκη ή θα θελήσει να αξιοποιήσει τη συνεργασία και άλλων κομμάτων; Μα το ΠΑΣΟΚ σήμερα έχει ήδη εξασφαλίσει την κύρια και βασική μετεκλογική του συνεργασία, με δυνάμεις που βρίσκονται στη ΝΔ, αλλά και με την ίδια τη ΝΔ. Ο μεταξύ τους σκυλοκαβγάς καθόλου δε θα μπει εμπόδιο για κυβερνήσεις συντηρητικής συνεργασίας στην πορεία, αφού και στα δύο κόμματα ωριμάζει αυτή η ιδέα.

Ας μας πουν ένα παράδειγμα την τελευταία 10ετία σε όλη την Ευρώπη, που μια κυβέρνηση της κεντροαριστεράς άλλαξε ρότα μόνο και μόνο γιατί συνεργάστηκε με ένα μικρότερο κόμμα. Το αντίθετο έγινε. Η πλήρης ρυμούλκησή τους από τη σοσιαλδημοκρατία.

Το δικό μας συμπέρασμα είναι ότι και με τα σημερινά δεδομένα υπήρχε δυνατότητα το λαϊκό κίνημα να αναχαιτίσει κάποια αντιλαϊκά μέτρα, αν τα κόμματα της αντιπολίτευσης που ήταν αντίθετα στο ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ είχαν κάνει επιλογή να δώσουν στήριξη στο λαϊκό κίνημα, αν είχαν καθαρή θέση αντίθεσης με την ΟΝΕ και το νέο δόγμα του ΝΑΤΟ. Καμία σχέση με το λαϊκό κίνημα δεν έχει η προσκόλληση σε προτάσεις και θέσεις περί εθνικής συνεννόησης και λειτουργίας των θεσμών, και μάλιστα θεσμών που φύσει και θέσει είναι μηχανισμοί της κυρίαρχης πολιτικής. Καμία σχέση με αριστερή και προοδευτική πολιτική έχουν οι απόψεις ότι δε φταίει η ΟΝΕ, αλλά το πώς γίνεται η διαχείριση των επιλογών της. Τέτοιες απόψεις καλλιεργούν αυταπάτες για ανύπαρκτες ανώδυνες λύσεις».

Κριτήριο ετοιμότητας το ποσοστό του ΚΚΕ

«Κριτήριο ετοιμότητας του λαού μας, να αντιμετωπίσει τη νέα επίθεση που θα δεχτεί στα κοινωνικά του δικαιώματα, θα αποτελέσει το εκλογικό ποσοστό του ΚΚΕ», τόνισε η Αλέκα Παπαρήγα.

«Αυτό το ποσοστό μπορεί σήμερα να ξεπεράσει κάθε προσδοκία, γιατί ανταποκρίνεται σε πραγματικές διεργασίες, στην ωρίμανση ενός μεγαλύτερου μέρους των λαϊκών στρωμάτων. Για μας δεν υπάρχουν αναποφάσιστοι στα λαϊκά στρώματα, αλλά λαϊκά στρώματα που πρέπει να πιστέψουν περισσότερο στη δική τους δύναμη και όχι μόνο στο δίκιο τους, γιατί δε θα το βρουν ποτέ αν δεν επιλέξουν το δρόμο της αναμέτρησης με αυτήν την πολιτική.

Το εκλογικό ποσοστό του ΚΚΕ μπορεί να πιάσει και τις πιο ρεαλιστικές προσδοκίες και να τις ξεπεράσει, αν αυτά τα λαϊκά στρώματα δουν το κύριο και βασικό, που είναι να ενισχύσουν το επίκεντρο, την εστία της πραγματικής αντιπολίτευσης.

Το ΚΚΕ δεν υπερψηφίζεται από τους κομμουνιστές και μόνο. Μπορούν να το ψηφίσουν και όλοι εκείνοι που το θεωρούν ως χρήσιμη και πιο συνεπή δύναμη σε σχέση με τα άλλα κόμματα, μπορούν να το ψηφίσουν και όλοι εκείνοι που θέλουν να στείλουν σαφές και όχι αμφιλεγόμενο μήνυμα διαμαρτυρίας. Ολοι εκείνοι που περιμένουν να είναι το ΚΚΕ μαχητικό και δραστήριο για το λαϊκό μέτωπο στις 10 Απρίλη. Αυτοί που δε θέλουν ερωτοτροπίες με το ΠΑΣΟΚ, τη διαχείριση και τις κυβερνητικές καρέκλες.

Η ευρύτερη συμμετοχή συνεργαζομένων στα ψηφοδέλτια του ΚΚΕ, ακόμα και μη κομμουνιστών, δείχνει ότι το ΚΚΕ σήμερα είναι έτοιμο και ικανό να δώσει περισσότερο αέρα και άνοιγμα στην πολιτική των συμμαχιών του. Η δική μας πολιτική συμμαχιών είναι πολύ πλατιά, έναν όρο μόνο εμείς θέτουμε, να υπάρχει η κοινή θέληση εναντίωσης στις γνωστές αναδιαρθρώσεις, στην ΟΝΕ αλλά και στο νέο δόγμα του ΝΑΤΟ. Σήμερα μια τέτοια αντίθεση, μια τέτοια συσπείρωση είναι ο πρώτος όρος για να μπορούμε να μιλάμε στα σοβαρά ότι δυσκολεύουμε τις αντιλαϊκές επιλογές, στρώνουμε το δρόμο της προοπτικής, που δεν μπορεί να είναι άλλος από την εξουσία του λαού, από μια λαϊκή εξουσία, από μια λαϊκή διακυβέρνηση, που σηκώνει τείχη στα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου, των μονοπωλίων. Αυτό που σήμερα φαίνεται δύσκολο, θα γίνει εφικτό αύριο».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μεγάλη συγκέντρωση στο Σύνταγμα στις 18 Απρίλη (2011-04-12 00:00:00.0)
Σειρά εκδηλώσεων τιμής για τον Νίκο Μπελογιάννη (2008-04-01 00:00:00.0)
Γι' αυτό εμείς ψηφίζουμε ΚΚΕ! (2000-04-07 00:00:00.0)
Κοντά στο ΚΚΕ κάθε μαχόμενος αγωνιστής (2000-04-05 00:00:00.0)
Νίκη του λαού ένα ισχυρό ΚΚΕ (2000-03-31 00:00:00.0)
Τρομάξτε τους ψηφίζοντας ΚΚΕ! (2000-03-30 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ