Πέμπτη 23 Μάρτη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Επικίνδυνη η παράδοση της ενέργειας στους ιδιώτες

Επίσκεψη στις σχολές επιμόρφωσης της  ΔΕΗ των υποψήφιων βουλευτών του ΚΚΕ Αντ. Σκυλλάκου, Α. Βερναδάκη και Ηλ. Σταμέλου

Η «απελευθέρωση της ενέργειας», που επιτάσσει το διευθυντήριο των Βρυξελλών και δρομολογεί ήδη η κυβέρνηση, βρέθηκε στο επίκεντρο της συζήτησης που είχαν χτες υποψήφιοι βουλευτές του ΚΚΕ με τους σπουδαστές της σχολής επιμόρφωσης της ΔΕΗ στον Αγιο Στέφανο Αττικής. Οι υποψήφιοι βουλευτές στη Β΄ Περιφέρεια Αθήνας Αντ. Σκυλλάκος, Α. Βερναδάκης και Ηλ. Σταμέλος ανέπτυξαν τις θέσεις του ΚΚΕ, τόσο για τα γενικότερα πολιτικά θέματα, όσο και για τις εξελίξεις στη ΔΕΗ, οι οποίες προδιαγράφονται αρνητικές αφού η ΕΕ διατάσσει την ιδιωτικοποίησή της και ήδη οι διάφοροι μεγαλοκαρχαρίες ακονίζουν τα μαχαίρια τους, για να απολαύσουν το φιλέτο της ΔΕΗ, που θα τους διαθέσει η κυβέρνηση.

Ο Ηλ. Σταμέλος, που είναι και μέλος του ΔΣ της ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ, μιλώντας στους σπουδαστές, υπογράμμισε ότι η εσπευσμένη απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας από την κυβέρνηση έγινε προκειμένου να δοθεί από τώρα η δυνατότητα στο μεγάλο κεφάλαιο να μπει στον κερδοφόρο γι' αυτό χώρο. Ηδη ο βιομήχανος Κοπελούζος, η αμερικανική εταιρία ΑΞΟΝ και Τούρκοι επιχειρηματίες ανήγγειλαν τη λειτουργία σταθμού παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος στη Θράκη με τις ευλογίες της κυβέρνησης, της ΝΔ, αλλά και του πρέσβη των ΗΠΑ. Μάλιστα, όλοι αυτοί οι ιδιώτες θα αξιοποιούν το υπάρχον δίκτυο της ΔΕΗ, θα συμπιέζουν για τη μείωση του κόστους παραγωγής στην εταιρία και με βάση όλα τα παραπάνω δεν είναι άσχετες οι φήμες ότι 10.000 εργαζόμενοι της ΔΕΗ περισσεύουν και με τον ένα ή τον άλλο τρόπο θα φύγουν. Ηδη το ΔΣ της εταιρίας παρ' όλο που μετατάσσει φύλακες των εγκαταστάσεων σε άλλες ειδικότητες, πριν μια βδομάδα αποφάσισε να προσλάβει "σεκιουριτάδες" για την ίδια δουλειά.

Ο συνδικαλιστής και υποψήφιος βουλευτής υπενθύμισε στους συγκεντρωμένους τη στάση των άλλων παρατάξεων (ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΣΥΝ) που συμβιβάστηκαν με τις επιλογές της ιδιωτικοποίησης και τους κάλεσε να δώσουν απάντηση στις εκλογές, ενισχύοντας το ΚΚΕ, το οποίο θα έχουν συμπαραστάτη και μετά τις εκλογές. Παλιός γνώριμος στις σχολές της ΔΕΗ ο Α. Βερναδάκης (συνεργαζόμενος με το ΚΚΕ με την Κομμουνιστική Ανανέωση), αφού επί χρόνια ήταν εκεί εκπαιδευτής τόνισε ότι υπερασπίζεται καλύτερα τα δικαιώματα των εργαζομένων συστρατευόμενος με το ψηφοδέλτιο του λαϊκού μετώπου. Πρέπει, είπε, με την ενίσχυση του ΚΚΕ στις επικείμενες εκλογές να γίνει ορατό το αντίπαλο δέος κάτι που θα τρομάξει τους αντιπάλους, αλλά θα βοηθήσει το λαϊκό κίνημα να αντιπαλέψει της αντιλαϊκές επιλογές. Αναφερόμενος στη σημερινή κατάσταση στην ΕΕ τόνισε χαρακτηριστικά ότι το μεγαλύτερο κράτος - μέλος της είναι οι άνεργοι, οι φτωχοί και οι άστεγοι που αριθμούν πάνω από 60 εκατομμύρια.

Ο Αντ. Σκυλλάκος στην τοποθέτησή του ανέφερε ότι ο τομέας της ενέργειας είναι η βάση για τον παγκόσμιο ανταγωνισμό κάτι που φαίνεται και με τις εξελίξεις στην περιοχή της Τσετσενίας, όπου αντιμάχονται πολλά συμφέροντα λόγω του πετρελαίου και του φυσικού αερίου που υπάρχει εκεί. Οι βασικοί τομείς της οικονομίας, όπως είναι και η ενέργεια, πρέπει να είναι υπό τον έλεγχο του δημοσίου, είπε ο υποψήφιος βουλευτής του ΚΚΕ, όχι μόνο για να εξυπηρετούνται τα λαϊκά στρώματα, αλλά και για γενικότερους εθνικούς λόγους. Φανταστείτε, τόνισε στους συγκεντρωμένους, μια ενδεχόμενη πολεμική κρίση, στην οποία η ενέργεια της χώρας, οι επικοινωνίες της ή τα διυλιστήρια θα βρισκόταν στα χέρια ιδιωτών (Ελλήνων ή ξένων), οι οποίοι θα κοιτούσαν το συμφέρον τους και όχι τις ανάγκες της χώρας. Ο Αντ. Σκυλλάκος κάλεσε τους σπουδαστές της σχολής να ενισχύσουν το ΚΚΕ στις εκλογές και για να δυναμώσει το "αντίπαλο δέος", αλλά και για να ανοίξει μια άλλη προοπτική για τη χώρα μέσα από το λαϊκό μέτωπο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ