Πέμπτη 23 Μάρτη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Γιατί ψηφίζω ΚΚΕ
«Δαγκωτό» το ψηφοδέλτιο

Μετά το «κλείδωμα» της χώρας στο συρτάρι της ΟΝΕ ο πρωθυπουργός έδωσε το «πράσινο φως». Ο κύβος ερρίφθη για τις 9 Απρίλη, περνώντας και τυπικά στην τελική ευθεία μιας πρόωρης, αλλά αναμενόμενης από αρκετό καιρό, εκλογικής αναμέτρησης. Ο αυτοαποκαλούμενος «εκσυγχρονιστής» και «δήθεν» εκφραστής της λεγόμενης κεντρο-αριστεράς, πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, δεν αιφνιδίασε κανέναν. Παρά τη θέλησή του σύρθηκε στις εκλογές πριν ολοκληρώσει την τετραετία. Ισως και να πιστεύει ότι έτσι μπορεί να αποφύγει το βαρύ χαρακτηρισμό του πυρπολητή του ολοκαυτώματος, που σίγουρα θα συμβεί στη μετα-ΟΝΕ πορεία μας.

Η πεντάχρονη μετα-Παπανδρεϊκή κυβέρνηση, παρ' όλες τις διακηρύξεις, υποσχέσεις και τα περί «καθαρών λύσεων», απέτυχε σε όλους τους τομείς. Τα αρνητικά της σημεία, που καθημερινά αυξάνουν επικίνδυνα, δημιούργησαν μια πρωτόγνωρη βαθιά ηθική - εθνική - πολιτική - οικονομική - κοινωνική και πολιτιστική κρίση. Η εθνική μας ανεξαρτησία και αξιοπρέπεια, που καθημερινά κουρελιάζεται, βρίσκεται στο στόχαστρο της ΝΕΑΣ ΤΑΞΗΣ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ, που στόχο έχει τον τεμαχισμό των Βαλκανίων, δημιουργώντας ελεγχόμενα προτεκτοράτα. Η εδαφική μας ακεραιότητα, στα χέρια των στρατοκρατών του ΝΑΤΟ. Η εθνική μας ταυτότητα, στο συρτάρι του πλανητάρχη, με στόχο να εξαφανίσουν κι αυτή την ιστορική πολιτιστική μας κληρονομιά.

Η κυβέρνηση Σημίτη έχει κυριολεκτικά μετατραπεί σε μαριονέτα αμερικανοΝΑΤΟικής επιθετικής πολιτικής. Προσυπέγραψε όλες τις πολεμικές επιδρομές του ΝΑΤΟ. Παρά τις καθολικές αντιδράσεις, παραχώρησε το έδαφος, τα λιμάνια και τους δρόμους στα ΝΑΤΟικά στρατεύματα. Συμμετέχει με πολεμικά πλοία στις ΝΑΤΟικές επιχειρήσεις και διατηρεί ελληνικές στρατιωτικές μονάδες στην Αλβανία, τη Βοσνία και το Κόσσοβο.

Η οικονομία, προσαρμοσμένη στη σκληρή γραμμή της ΕΕ, κατρακυλά από το κακό στο χειρότερο. Κερδοφόρες κρατικές επιχειρήσεις παραδίδονται στις πολυεθνικές. Μικρομεσαίες επιχειρήσεις καθημερινά βάζουν λουκέτο. Το Χρηματιστήριο πέρασε στη ζωή μας. Από επενδυτικό εργαλείο, με τις ευλογίες της κυβέρνησης, αλλά και με ευθύνη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, έγινε σκληρός τζόγος με αδίστακτους παίκτες. Εκατοντάδες χιλιάδες επενδυτές βλέπουν να εξανεμίζονται οι οικονομίες τους. Εκατοντάδες βρίσκονται σε απόγνωση και στο στάδιο αυτοκτονίας. Το ασφαλιστικό - συνταξιοδοτικό, στο απώτερο μέλλον. Τα περήφανα «γηρατειά» ξυλοφορτώνονται, γιατί ζητούν ανθρώπινες συντάξεις και κοινωνική δικαιοσύνη. Μονιμοποιήθηκε η μονόπλευρη λιτότητα, με αποτέλεσμα το 1/3 του πληθυσμού να ζει κάτω από τα όρια της φτώχειας. Η ανεργία καλπάζει, πλήττοντας κυρίως το νέο και τη γυναίκα.

Οι αγρότες με τις μαζικές τους κινητοποιήσεις αντιστέκονται στην πολιτική της ΓΚΑΤΤ. Η σπουδάζουσα νεολαία στο δρόμο παλεύοντας για καλύτερη παιδεία, αντιμετωπίζει τη μανία των ΜΑΤ. Το ΕΣΥ σε χρεοκοπία, έτοιμο να παραδοθεί στον ιδιωτικό τομέα. Η νεολαία, χωρίς προγραμματισμένο επαγγελματικό προσανατολισμό, ατενίζει με αβεβαιότητα το μέλλον. Τέλος, η κυβέρνηση, με αντιδημοκρατικούς χειρισμούς που θυμίζουν άλλες εποχές, προσπαθεί με διώξεις μέσω τρίτου να φιμώσει τον Τύπο και ιδιαίτερα το ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ. Ξεχνούν ότι η ελεύθερη έκφραση είναι απαραίτητη προϋπόθεση σε μια δημοκρατική χώρα.

ΗΝ. Δημοκρατία, ως αξιωματική αντιπολίτευση, δεν απέδωσε. Με χαμηλούς τόνους και ευχολόγια έγινε συμπολίτευση από τη θέση της αντιπολίτευσης. Προσαρμοσμένη στη νεοφιλελεύθερη αντιλαϊκή πολιτική της και πιστή στο δόγμα της Μαύρης Βίβλου, οραματίζεται μια νέα αυτοδυναμία, αναπαλαιώνοντας τη λαθεμένη πολιτική της, που τόσα χρόνια γνωρίσαμε.

Ο πολυτασικός ΣΥΝ πελαγοδρομεί στο χώρο της Αριστεράς. Με μόνη φιλοδοξία να διατηρηθεί ως δεκανίκι στο πολιτικό στερέωμα για μελλοντικές συνεργασίες.

Το ΔΗΚΚΙ, με τις λαϊκίστικες κορόνες του, θυμίζει Παπανδρεϊκό ΠΑΣΟΚ '74-'89.

Οσο πλησιάζει η ώρα της αδέκαστης λαϊκής κρίσης, τόσο δυναμώνει η αντιπαράθεση των δύο αμαρτωλών μονομάχων. Χωρίς θέσεις και στόχους, η ΟΝΕ γι' αυτούς είναι μονόδρομος. Εκεί στηρίζουν τις ελπίδες τους. Κατ' εικόνα και ομοίωση κονταρομαχούν στην εκλογική αρένα για το ποιος από τους δυο θα διαχειρίζεται τον κορβανά της εξουσίας. Ποιος θα πάρει το πάπλωμα. Ποιος από τους δυο θα εξυπηρετεί καλύτερα τα διαπλεκόμενα. Σιωπούν για το τι θα συμβεί μετά το μάντρωμα στην ΟΝΕ. Για το ποιος θα πληρώσει τελικά το «μάρμαρο», κουβέντα. Καθημερινά δίνουν εξετάσεις υποταγής στους πάτρωνες της ΕΕ. Εκεί στηρίζουν την ύπαρξή τους. Ξεχνούν τη νοημοσύνη του λαού, που δύσκολα ξεχνά, αλλά δίκαια πληρώνει.

Στο επίκεντρο της πολιτικής. Στο μετερίζι της Αριστεράς στέκει το ΚΚΕ, με ξεκαθαρισμένες θέσεις και αταλάντευτη εθνική, πολιτική, οικονομική και κοινωνική πλεύση, που καθημερινά δικαιώνεται από την ίδια τη ζωή, κόμμα των εργαζόμενων, των αγροτών και των μικρομεσαίων. Κόμμα, που, με τους συνεπείς και αδιάκοπους αγώνες του, συνθλίβει τα αντιλαϊκά σχέδια των δύο μονομάχων. Κόμμα αγώνων, θυσιών αντίστασης και αντεπίθεσης. Η δυναμική του παρουσία στη νέα Βουλή είναι αναγκαία για να μπει φραγμός στον καπιταλιστικό φιλελευθερισμό, στη δεξιά σοσιαλδημοκρατία, στη ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ.

Είναι καθήκον κάθε αριστερού, αλλά και χρέος κάθε καλόπιστου δημοκράτη να συστρατευθεί σε τούτη την εκλογική μάχη μαζί με το ΚΚΕ. Ψήφος στο Κόμμα σημαίνει ελπίδα, καλύτερο αύριο.

Το οικονομικό κουπόνι, ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ και το ψηφοδέλτιο πρέπει να περάσουν πόρτα - πόρτα. Ολοι παρόντες στο προσκλητήριο στις 9 Απρίλη με δαγκωτό το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ.


Του
Μπάμπη ΠΑΠΑΓΙΑΛΙΑ*
* Ο Μπάμπης Παπαγιαλιάς είναι μέλος της Διοικούσας Επιτροπής της ΕΔΑ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ