Πέμπτη 23 Μάρτη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Να δώσουν λόγο για τα εγκλήματά τους

Συνέντευξη Τύπου του Γιουγκοσλάβου πρέσβη στην Αθήνα, Ντρ. Βουσίτσεβιτς, με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου από τις ΝΑΤΟικές βάρβαρες επιδρομές στη γειτονική χώρα

«Ως βάρβαρη πράξη και παράδειγμα της πλέον ωμής βίας στις διεθνείς σχέσεις και ως βάναυση παραβίαση των βασικών αρχών του Διεθνούς Δικαίου, θα περάσουν στη σύγχρονη ιστορία οι ΝΑΤΟικές επιθέσεις κατά της Γιουγκοσλαβίας», υπογράμμισε χτες σε συνέντευξη Τύπου στην Αθήνα ο Γιουγκοσλάβος πρέσβης στην Αθήνα, Ντραγκομίρ Βουσίτσεβιτς.

Με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου από τις ΝΑΤΟικές επιδρομές κατά της Γιουγκοσλαβίας ο κ. Βουσίτσεβιτς υπενθύμισε ότι κατά το διάστημα των βομβαρδισμών (24 Μάρτη έως 10 Ιούνη '99), η ΟΔ Γιουγκοσλαβίας βομβαρδίστηκε ανελέητα αφού σκοτώθηκαν πολλές χιλιάδες πολίτες εκ των οποίων το 30% παιδιά, τραυματίστηκαν σοβαρά άλλοι 6.000 εκ των οποίων αρκετοί είναι σήμερα ανάπηροι, ενώ μεταξύ πολλών άλλων καταστράφηκαν πάνω από 120 νοσοκομεία και ιατρικά κέντρα, 480 σχολεία, 50 μεσαιωνικά μοναστήρια και εκκλησίες.

«Η επιδρομή αυτή, ως γνωστόν, ξεκίνησε δίχως αφορμή σε μία χώρα που δεν προκάλεσε ούτε αποτελούσε κίνδυνο για κανέναν. Διεξήχθη όχι μόνον δίχως εντολή του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ αλλά καταπατώντας το Διεθνές Δίκαιο και τη Χάρτα του ΟΗΕ. Θα ήθελα να εκφράσω την ελπίδα, ότι αργά ή γρήγορα οι χώρες εισβολής και κάποια μεμονωμένα άτομα θα πρέπει να δώσουν λόγο για τα δικά τους εγκλήματα!», σημείωσε σε άλλο σημείο ο Γιουγκοσλάβος πρέσβης.

Οσον αφορά στην κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο Κοσσυφοπέδιο εννιά μήνες μετά τον τερματισμό των επιδρομών, ο Ντρ. Βουσίτσεβιτς σημείωσε πως η σημερινή κατάσταση εκεί βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με ό,τι προέβλεπε η απόφαση 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και δείχνει πως η διεθνής κοινότητα απέτυχε πλήρως στους σκοπούς που έθεσε. Οπως τόνισε, «μπροστά στα μάτια της διεθνούς κοινότητας, εξελίσσεται η γενοκτονία του μη αλβανικού πληθυσμού, με σκοπό την πλήρη αλβανοποίηση του Κοσσυφοπεδίου, την καταστροφή κάθε εθνικής, ιστορικής και πολιτιστικής ρίζας της πλούσιας παράδοσης της σερβικής παρουσίας στην περιοχή. Ολα υπηρετούν το βασικό σκοπό των αλβανικών αποσχιστικών στοιχείων, δηλαδή την ανεξαρτητοποίηση του Κοσσυφοπεδίου και τη δημιουργία της Μεγάλης Αλβανίας». Μιλώντας για «τη βαριά ήττα της διεθνούς κοινότητας στο Κοσσυφοπέδιο», ο Γιουγκοσλάβος πρέσβης ανέφερε πως μέχρι σήμερα « έχουν εκδιωχθεί από την περιοχή πάνω από 350.000 μη αλβανόφωνοι, στην πλειοψηφία τους Σέρβοι. Οι Αλβανοί τρομοκράτες και "αποσχιστές" σκότωσαν 900 άτομα και τραυμάτισαν 800, απήγαγαν 834 άτομα, πυρπόλησαν 50.000 σπίτια και προκάλεσαν ζημιές σε 82 μοναστήρια και εκκλησίες που χρονολογούνται από το Μεσαίωνα... Επιπλέον, έχουν εισέλθει παράνομα στο Κοσσυφοπέδιο πάνω από 200.000 άτομα από την Αλβανία, ως επί το πλείστον εγκληματίες και ληστές!».

Ως βασικό υπεύθυνο για αυτή την κατάσταση ο Γιουγκοσλάβος πρέσβης χαρακτήρισε τον ανώτατο εκπρόσωπο του ΟΗΕ στην επαρχία, Μπερνάρ Κουσνέρ, σημειώνοντας «ότι κάνει τα πάντα για να αποσχιστεί το Κοσσυφοπέδιο» (όπως νόμισμα το μάρκο, δικές του τελωνειακές υπηρεσίες, δικό του τραπεζικό σύστημα, κλπ.).

Καταφέρθηκε κατά των κυρώσεων ΗΠΑ και ΕΕ σε βάρος της χώρας του, χαρακτηρίζοντάς τες «παράνομες και αβάσιμες, καθώς δεν αποτελούν απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας».

Σε άλλο σημείο τόνισε πως η Γιουγκοσλαβία «έχει εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις της απέναντι στη διεθνή κοινότητα και ζητεί απ' αυτή να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της απέναντι στη Γιουγκοσλαβία». Δηλαδή,τη «συνετή εφαρμογή της απόφασης του ΣΑ για το Κοσσυφοπέδιο, να σταματήσει η τρομοκρατία στο σερβικό πληθυσμό στην περιοχή, να δημιουργηθούν κατάλληλες συνθήκες στο Κόσσοβο για πλήρη προσωπική και περιουσιακή ασφάλεια όλων των πολιτών και την ελεύθερη και ασφαλή επιστροφή όλων των προσφύγων, αλλά και την επιστροφή των γιουγκοσλαβικών και σερβικών δυνάμεων, όπως αναφέρει και η συμφωνία που έχει υπογραφεί».

Ερωτηθείς για τη συμμετοχή της Ελλάδας στην ΚΦΟΡ και με αφορμή τις σημερινές στρατιωτικές ασκήσεις του ΝΑΤΟ στο Κοσσυφοπέδιο «Δυναμική Απάντηση 2000», ο Γιουγκοσλάβος πρέσβης σημείωσε ότι το Βελιγράδι δεν έχει πρόβλημα με τη συμμετοχή της Ελλάδας σ' αυτή την «πολυεθνική ειρηνευτική δύναμη γιατί έχει σταλεί εκεί μετά από απόφαση του ΣΑ του ΟΗΕ». Οπως εξήγησε, «η Γιουγκοσλαβία δέχτηκε αυτή την απόφαση και συνεπώς την εγκατάσταση αυτών των δυνάμεων στο Κοσσυφοπέδιο, ενώ πριν αντιδρούσε κυρίως απέναντι στην εγκατάσταση μόνο ΝΑΤΟικών δυνάμεων». Οσον αφορά δε στη «Δυναμική Απάντηση 2000», ο κ. Βουσίτσεβιτς σχολίασε πως «η Γιουγκοσλαβία είναι απόλυτα αντίθετη μ' αυτό»! Οπως υπογράμμισε, «κανείς δε ζήτησε τη συγκατάθεση και τη σύμφωνη γνώμη της Γιουγκοσλαβίας γι' αυτούς τους στρατιωτικούς ελιγμούς», ξεκαθαρίζοντας πως «η διεξαγωγή τέτοιων ασκήσεων δίχως τη σύμφωνη γνώμη της χώρας συνιστάπαραβίαση της κυριαρχίας και της εθνικής ακεραιότητας της Γιουγκοσλαβίας». Οπως είπε, «τη διεξαγωγή των ασκήσεων τη Βλέπουμε σαν υποστήριξη της τρομοκρατίας και των αποσχιστικών κινήσεων στο Κοσσυφοπέδιο με σκοπό την αποσταθεροποίηση ολόκληρης της Γιουγκοσλαβίας»... Πέρα απ' αυτά, ο Γιουγκοσλάβος πρέσβης χαρακτήρισε τις σχέσεις ανάμεσα σε Βελιγράδι και Αθήνα «πάρα πολύ καλές», καθώς η Γιουγκοσλαβία εκτιμά την ελληνική θέση για τη διαφύλαξη των σημερινών συνόρων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ