Πέμπτη 23 Μάρτη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ
Ισχυρό ΚΚΕ για τους αγώνες που έρχονται

Ο χαιρετισμός του Γιάννη Πατάκη, υποψήφιου βουλευτή του ΚΚΕ

Ο Γιάννης Πατάκης
Ο Γιάννης Πατάκης
Μέσα σε χειροκροτήματα ανέβηκε στο βήμα ο Γ. Πατάκης, υποψήφιος βουλευτής του ΚΚΕ. Αναφερόμενος στην κατάσταση που βιώνουν τα λαϊκά στρώματα του νομού, υπογράμμισε: «Είναι γεγονός ότι τα λαϊκά στρώματα και στο νομό μας έχουν πλούσια εμπειρία από την πολιτική που εφαρμόζει χρόνια τώρα το ΠΑΣΟΚ, γνωρίζουν επίσης καλά τι υπόσχονται ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Μια πολιτική με τραγικές συνέπειες για τους μισθωτούς, τους συνταξιούχους, τη μικρομεσαία αγροτιά, τους μικρομεσαίους επαγγελματίες και εμπόρους, για τη νεολαία μας. Η ανεργία στο νομό μας φουντώνει. Την τροφοδοτεί το κλείσιμο των εργοστασίων, η χρεοκοπία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και το βίαιο ξεκλήρισμα της αγροτιάς. Η φτώχεια επεκτείνεται. Δυσκολεύουν όλοι οι όροι της ζωής για τη μεγάλη πλειοψηφία των κατοίκων του νομού μας. Η ύπαιθρος μαραζώνει. Και όπως ήταν φυσικό, αυτή την πολιτική τη στήριξαν με αυταρχισμό, αγροτοδικεία, ανοιχτή καταστολή, με καλυμμένη τη φανερή υπονόμευση των αγώνων. Γιατί βλέπουν τους λαϊκούς αγώνες και την κοινωνική δράση, τον πραγματικό αντίπαλο της πολιτικής τους»

Συγκρίνετε και ψηφίστε

Αντιπαραθέτοντας τις θέσεις και τη δράση του ΚΚΕ, στην προεκλογική τακτική των κομμάτων του δικομματισμού, σημείωσε: «Αυτή είναι η πολιτική ταυτότητα του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Οσο κι αν προσπαθούν να την κρύψουν και να την εξωραΐσουν, έχετε όλο το παζλ για να καταλάβετε τους στόχους και τις επιδιώξεις τους. Εχετε επίσης όλα τα στοιχεία να κρίνετε και να συγκρίνετε τη δράση, τη στάση και τις εκτιμήσεις του ΚΚΕ. Σας είπαμε την αλήθεια, προειδοποιήσαμε πολλές φορές το λαό, για τα δεσμά και τα δεινά που του ετοιμάζουν. Βρεθήκαμε πλάι σας στους αγώνες και αντιπαλέψαμε μαζί με τον αυταρχισμό, αλλά και την υπονόμευση των ενωτικών λαϊκών αγώνων. Προσπαθήσαμε να ξεσκεπάσουμε τις αυταπάτες που καλλιεργούν ο Συνασπισμός και το ΔΗΚΚΙ, ότι στα πλαίσια της ΟΝΕ και του ΝΑΤΟ, χωρίς αγώνες και ρήξεις με τα μονοπώλια, μπορεί να λυθούν τα προβλήματά μας».

Ξεκληρίζουν τους αγρότες στο όνομα της ΕΕ και της ΟΝΕ

Αναφερόμενος ιδιαίτερα στους αγρότες, ο Γ. Πατάκης υπογράμμισε: «Για να ενταχθεί η χώρα μας στην ΟΝΕ, κυβερνήσεις και ΕΕ, μονοπώλια και πολυεθνικές εξαπέλυσαν μία επίθεση, χωρίς προηγούμενο, όχι μόνο ενάντια στην εργατική τάξη, αλλά και ενάντια στους μικρομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους. Η επίθεση αυτή γίνεται στο όνομα της προσαρμογής της γεωργίας στους νόμους της αγοράς, που σημαίνει προσαρμογή των μικρών παραγωγών στην πείνα και την ανέχεια, μεγάλα κέρδη και πλούτο για το κεφάλαιο και τους μεγαλοαγρότες.

Η ΑΤΖΕΝΤΑ 2000 και οι συμφωνίες στα πλαίσια του ΠΟΕ ακριβώς αυτούς τους στόχους υπηρετούν. Ετσι, λοιπόν, αφού βάφτισαν την αύξηση των κερδών τους "εθνικό στόχο" και "μονόδρομο" επιτέθηκαν:

- Στις αγροτικές συντάξεις, επιβάλλοντας συντάξεις πείνας, καθαρά ανταποδοτικές.

- Στο σύστημα της ασφάλισης της γεωργικής παραγωγής, με την αύξηση των εισφορών και τη μείωση των καλύψεων για τις ζημιές.

  • Επέβαλαν νέους και μεγαλύτερους φόρους συνυπευθυνότητας και ποσοστώσεις που θα τσακίσουν τους μικροαγρότες.
  • Μειώνουν ή καταργούν τις επιδοτήσεις και αυξάνουν τις τιμές των γεωργικών μέσων και εφοδίων.
  • Πραγματοποιούν μεγάλες και αντιδραστικές αλλαγές στους συνεταιρισμούς.
  • Εφαρμόζουν το "Μητρώο Αγροτών" για να πετάξουν άμεσα έξω από τη γεωργική δραστηριότητα τους μικροαγρότες.
  • Προωθούν νέους κανονισμούς για το βαμβάκι και άλλα προϊόντα, με στόχο τη μείωση της παραγωγής, τη μείωση των απασχολούμενων στη γεωργία, την εξοικονόμηση πόρων για να τους χρησιμοποιήσουν σε νέες πολιτικές της ΕΕ, με κριτήριο τα συμφέροντα των μονοπωλίων και των πολυεθνικών.

Αν όλα αυτά γίνονται στο όνομα της ένταξης στην ΟΝΕ και της βελτίωσης δήθεν της ανταγωνιστικότητας της αγροτικής οικονομίας, αύριο το τροπάρι θα αλλάξει και θα γίνει "τώρα είμαστε στην ΟΝΕ και δε γίνεται διαφορετικά". Κάθε φορά βρίσκουν και νέο περιτύλιγμα για να δικαιολογήσουν την πολιτική τους».

Θα 'ρθουν νέοι αγώνες

Και κατέληξε τονίζοντας: «Οποια κυβέρνηση και αν προκύψει, θα χρειαστούν, νέοι, μαζικότεροι και αποφασιστικότεροι ενωτικοί αγώνες, για ν' αντιμετωπιστούν τα νέα αντιαγροτικά μέτρα, που έχουν στα συρτάρια τους, αλλά και ο αυταρχισμός, που αναγκαστικά θα επιστρατευτεί για να προωθηθούν οι αντιλαϊκές επιλογές τους. Για τους αγώνες που έρχονται, χρειαζόμαστε δίπλα μας, όπως και τ' άλλα λαϊκά στρώματα, ισχυρό ΚΚΕ και στη Βουλή και στο Λαό. Μέσα στη δράση θα χτίσουμε το μεγάλο Λαϊκό Μέτωπο, ελπίδα και προοπτική για μια Ελλάδα της ανθρωπιάς, της ειρήνης, της προόδου και της κοινωνικής δικαιοσύνης».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ