ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 23 Μάρτη 2000
Σελ. /40
Συζητιέται σήμερα η αγωγή κατά του «Ρ»

Σήμερα Πέμπτη συζητιέται στο Πολυμελές Πρωτοδικείο της Αθήνας η αγωγή που κατέθεσε στις 20 Δεκέμβρη 1999 εναντίον του «Ριζοσπάστη» ο τότε υπουργός Δικαιοσύνης, Ε. Γιαννόπουλος, για «συκοφαντική δυσφήμηση» και «προσβολή προσωπικότητας», με την οποία μάλιστα αιτείται και αποζημίωσης 500 εκατομμυρίων δραχμών! Να θυμίσουμε ότι μαζί με την αγωγή είχε κατατεθεί και μήνυση (ακολούθησαν κι άλλες) εναντίον του διευθυντή και του εκδότη της εφημερίδας, Δ. Κουτσούμπα και Στ. Λουκά, και της «Τυποεκδοτικής». Οι παραπάνω κατηγορίες βασίζονται στο γεγονός ότι η εφημερίδα φιλοξένησε στις σελίδες της καταγγελίες του Θ. Κατριβάνου σχετικά με την αντιστασιακή δράση του Ε. Γιαννόπουλου, αλλά και ρεπορτάζ από τη δίκη που ο Ε. Γιαννόπουλος προκάλεσε, μηνύοντας τον υπερνομάρχη, και που εκείνες τις μέρες βρισκόταν σε εξέλιξη.

Δύο μέρες μετά, στις 22/12/1999, ασκήθηκε ποινική δίωξη σε βάρος της εφημερίδας για «συκοφαντική δυσφήμηση διά του Τύπου» από τον Εισαγγελέα Πρωτοδικών, Ι. Καραΐσκο. Να σημειωθεί πως η εφημερίδα έμαθε για την κατάθεση της μήνυσης και της αγωγής από παράθυρο τηλεοπτικού καναλιού, όπου μαινόμενος ο υπουργός Δικαιοσύνης πληροφόρησε τους τηλεθεατές για την πράξη του αυτή. Την επομένη, Τρίτη 21/12, έφτασε στην εφημερίδα ανακοίνωση από το γραφείο του υπουργού με την οποία μας πληροφορούσε και επίσημα.

Εκτοτε μαίνεται μια θύελλα αντιδράσεων από μαζικούς φορείς, συνδικαλιστικές οργανώσεις, προσωπικότητες της δημόσιας ζωής και απλούς ανθρώπους από την Ελλάδα και το εξωτερικό, που από την πρώτη στιγμή τάχθηκαν ανεπιφύλακτα στο πλευρό του «Ρ» και καταδίκασαν δριμύτατα τη δίωξη, χαρακτηρίζοντάς την πολιτική. Οι επιδιώξεις του υπουργού Δικαιοσύνης, που δεν είναι άλλες από τη φίμωση μιας φωνής αντίστασης, από την ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής και της διαφορετικής άποψης και το χτύπημα της ελευθερίας του Τύπου, έχουν πλήρως αποκαλυφθεί, ενώ ο κυβερνητικός αυταρχισμός απομονώθηκε από την πλειοψηφία του ελληνικού λαού, που άπλωσε ασπίδα προστασίας γύρω από την εφημερίδα.

Αξίζει ακόμα να σημειωθεί ότι αλγεινή εντύπωση προκάλεσε η πλήρης κάλυψη και στήριξη που παρείχε η κυβέρνηση στον Ε. Γιαννόπουλο, αποδεικνύοντας ότι είναι ο «ηθικός αυτουργός» της δίωξης.

Ο Ε. Γιαννόπουλος έγραφε στο κείμενο που απέστειλε και στην εφημερίδα μας στις 21/12: «1. Κατετέθη σήμερα μήνυση κατά των υπευθύνων της εφημερίδας "Ριζοσπάστης", οργάνου της ΚΕ του ΚΚΕ, για συκοφαντική δυσφήμηση διά του Τύπου και εκδήλωση βρώμικης συμπεριφοράς εκ μέρους τους ύστερα από 55 χρόνια και με τιμές άλλοτε του ΚΚΕ υπέρ εμού.

2. Επίσης ακολουθεί αγωγή για αποζημίωση λόγω προσβολής της προσωπικότητας 500.000.000 δραχμών, ποσόν που εκχωρείται με την αγωγή στην ΕΔΙΑ για την ανέγερση Μνημείων και Ηρώων για την Εθνική μας Αντίσταση».

Να σημειωθεί ότι τα διάφορα κείμενα που έχουμε λάβει έκτοτε από τον υπουργό Δικαιοσύνης αποτελούν από την αρχή τους ως το τέλος τους κατάπτυστα αντικομμουνιστικά λιβελογραφήματα, με ύβρεις εναντίον στελεχών του ΚΚΕ και δημοσιογράφων του «Ριζοσπάστη».

ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΝΟΜΙΚΗΣ ΑΠΘ
Καταδικάζουμε τη δίωξη

Τη συμπαράστασή του στο «Ριζοσπάστη» εκφράζει με ψήφισμά του το ΔΣ του Συλλόγου Φοιτητών Νομικής του ΑΠΘ. Συγκεκριμένα, αναφέρει: «Καταδικάζουμε τη δίωξη της εφημερίδας "Ριζοσπάστης" από τον υπουργό Δικαιοσύνης. Θεωρούμε ότι αυτού του είδους οι ενέργειες στρέφονται ενάντια στην ελευθεροτυπία και το δικαίωμα του λαού στην ελεύθερη ενημέρωση».

ΠΕΑΕΑ ΠΕΤΡΑΛΩΝΩΝ - ΘΗΣΕΙΟΥ
Συμπαρίστανται στο «Ριζοσπάστη»

Τη «φοβερή οργή και αγανάκτησή τους» για τη δίωξη κατά του «Ριζοσπάστη» εκφράζουν σε ψήφισμα της συγκέντρωσης των μελών του Παραρτήματος Πετραλώνων, Θησείου, Πάνω Σφαγείων της ΠΕΑΕΑ. Εκφράζουν ακόμα την αμέριστη συμπαράστασή τους στην εφημερίδα και τη βεβαιότητα πως «θα συνεχίσει να είναι δίπλα στον εργαζόμενο λαό με ήθος, ανιδιοτέλεια και αγωνιστικότητα».

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΙΡΗΝΗΣ ΕΞΑΡΧΕΙΩΝ
Πολιτική επιλογή η δίωξη

Να δοθεί η πρέπουσα απάντηση στις εκλογές καλεί η Επιτροπή Ειρήνης Εξαρχείων Νεάπολης, με ανακοίνωση που εξέδωσε για την επίθεση εναντίον του «Ριζοσπάστη», η οποία όπως τονίζει «δεν ήταν προσωπική επιλογή του υπουργού για τη δήθεν συκοφάντηση και προσβολή του για την αμφιλεγόμενη "αντιστασιακή του δράση"».

«Η δίωξη - συνεχίζει - ήταν πολιτική επιλογή των κυρίαρχων κύκλων, ντόπιων και ιδίως των Αμερικανών, με δύο στόχους: α) Να τρομοκρατηθεί κάθε τίμιος και δημοκράτης άνθρωπος - άσχετα πολιτικής τοποθέτησης - ο οποίος αντιστέκεται και αντιδρά (και υπάρχουν πολλοί) στη νέα τάξη και στον εθνικό στόχο του Σημίτη για τη συμμετοχή της χώρας στην ΟΝΕ. β) Να γονατίσει οικονομικά τη μόνη εφημερίδα που γράφει πάντοτε την αλήθεια, όσο πικρή κι αν είναι και αυτό βέβαια ενοχλεί τους "εκσυγχρονιστές σοσιαλιστές"».

Καταλήγοντας η Επιτροπή σημειώνει: «Πρέπει επιτέλους οι "εγκλωβισμένοι", τίμιοι, αξιοπρεπείς και πατριώτες, σε όποιο χώρο κι αν βρίσκονται, να προβληματιστούν και να καταλάβουν ότι ο δρόμος που διάλεξε η κυβέρνηση είναι ολισθηρός και επικίνδυνος για τα συμφέροντα του λαού και της χώρας και οδηγεί σε φασιστικές επιλογές».

ΠΕΑΕΑ ΠΑΤΡΑΣ
Εγκαινιάζονται επικίνδυνες τακτικές

Με ανακοίνωσή του Παράρτημα Πάτρας της ΠΕΑΕΑ καταδικάζει τον «ξέφρενο δονκιχωτισμό του Ε. Γιαννόπουλου, που με κάθε γελοίο αλλά και αντιδημοκρατικό μέσο, θέλει να επιβληθεί σαν τιμητής της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης».

«Το επικίνδυνο - υπογραμμίζεται - της υπόθεσης είναι ότι εγκαινιάζεται μια τακτική εναντίον του λαϊκού κινήματος, με κύριους υπεύθυνους τον πρωθυπουργό και το επιτελείο του ΠΑΣΟΚ, με σκοπό να χτυπήσουν το "Ρ", την εφημερίδα της αντίστασης, των λαϊκών αγώνων, που ξεσκεπάζει κάθε αντεργατική και αντιδημοκρατική ενέργεια και κάθε είδους σκάνδαλα των εκπροσώπων του κεφαλαίου και των υποτακτικών των μονοπωλίων και του ιμπεριαλισμού».

Καταλήγοντας, το Παράρτημα προειδοποιεί πως ο «Ριζοσπάστης» δεν πρόκειται να καμφθεί από θρασύδειλες ενέργειες.

ΑΝΤΙΣΤΑΣΙΑΚΟΙ ΜΟΣΧΑΤΟΥ
Μας συνδέουν κοινοί αγώνες με τον «Ρ»

Την προσπάθεια φίμωσης σε βάρος του «Ρ» καταδικάζουν τα Παραρτήματα Μοσχάτου της ΠΕΑΕΑ, της ΠΕΑΤΑΘ, του Πανελλήνιου Πολιτιστικού Συλλόγου Φίλων και Απογόνων της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ.

«Η επίθεση αυτή - σημειώνεται στην ανακοίνωσή τους - όπως και το Ιδιώνυμο, οι συλλήψεις μελών της ΚΝΕ, η χρήση ΜΑΤ και η απαγόρευση συγκεντρώσεων αποτελούν μέρος ενός καλά οργανωμένου σχεδίου συκοφάντησης και τρομοκράτησης του λαϊκού κινήματος και των αγώνων του, από μέρους της κυβέρνησης και των μηχανισμών της ολιγαρχίας και αποσκοπεί στον περιορισμό ακόμα και της πολιτικής δράσης».

Σε άλλο σημείο της ανακοίνωσης τονίζεται: «Οι αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης στους πατριωτικούς αγώνες τους κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής και μετέπειτα είχαν πάντα δίπλα τους, βοηθό και συμπαραστάτη και καθοδηγητή το "Ρ" και το ΚΚΕ, μέσα από την παρανομία τους για λεύτερη πατρίδα, για εθνική ανεξαρτησία, για δημοκρατία και κοινωνική δικαιοσύνη, όταν τα άλλα κόμματα και οι εφημερίδες είχαν εγκαταλείψει τον ελληνικό λαό στο έλεος του κατακτητή, άλλοι είχαν συμβιβαστεί και άλλοι είχαν συνεργαστεί μ' αυτόν».

«Κοινοί αγώνες - καταλήγουν - και θυσίες μας συνδέουν με την εφημερίδα αυτή, γι' αυτό διαμαρτυρόμαστε με όλη τη δύναμη της ψυχής μας και καταγγέλλουμε στον ελληνικό λαό τον αχαρακτήριστο Ε. Γιαννόπουλο και την κυβέρνηση που τον ανέχεται και τον στηρίζει σ' αυτήν την αντιλαϊκή και αντιδημοκρατική συμπεριφορά του απέναντι στην εφημερίδα "Ριζοσπάστης"».

ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ Α.Π.Θ.
Πλήγμα κατά της ελευθεροτυπίας

Τις ενέργειες Γιαννόπουλου κατά του «Ριζοσπάστη», καθώς και συνολικά την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης καταδικάζει με απόφασή του το ΔΣ του Συλλόγου Φοιτητών Κτηνιατρικής του ΑΠΘ. Αναλυτικά η απόφαση αναφέρει:

«Το τελευταίο διάστημα γινόμαστε όλοι μάρτυρες της ολοένα και εντεινόμενης τρομοκρατίας που προωθείται από την κυβέρνηση Σημίτη. Οπως είναι φυσικό, οι αντιδράσεις του λαού στα αντιλαϊκά μέτρα που ψηφίζονται σε καθημερινή βάση, καθώς και η ανάπτυξη του τρομακτικά (γι' αυτούς) ενεργοποιημένου λαϊκού κινήματος δε θα ήταν δυνατό να τους αφήσουν αδιάφορους. Το αντίθετο μάλιστα!

Γι' αυτόν ακριβώς το λόγο, έχουν βάλει σε κίνηση όλα τα μέσα που διαθέτουν, με στόχο το χτύπημα του κινήματος. Μέσα σ' αυτό το πλαίσιο προωθούμενης τρομοκρατίας εντάσσεται και η δίωξη της εφημερίδας «Ριζοσπάστης» από τον κ. Γιαννόπουλο. Ο Σύλλογος Φοιτητών Κτηνιατρικής κατανοεί ότι η δίωξη αυτή δεν είναι απομονωμένη από το γενικότερο κλίμα που επικρατεί και σαφέστατα δεν έχει προσωπικό χαρακτήρα. Είναι μέρος της κατάπτυστης προσπάθειας που γίνεται για τη φίμωση του Τύπου, για την εξάλειψη της ελευθεροτυπίας. Με τη δίωξη αυτή πλήγματα δέχονται τα δικαιώματα για την ελεύθερη έκφραση κάποιων απόψεων, για αναμετάδοση από τον Τύπο συγκεκριμένων γεγονότων, καθώς και το δικαίωμα άσκησης κριτικής, ειδικά πάνω σε πολιτικά ζητήματα. Γίνεται, λοιπόν, απόλυτα κατανοητό ότι η δίωξη είναι δίωξη πολιτική. Γι' αυτό το ΔΣ του Συλλόγου Φοιτητών Κτηνιατρικής: δηλώνει τη συμπαράστασή του στο διωκόμενο «Ριζοσπάστη», καταδικάζει τις ενέργειες Γιαννόπουλου, καθώς και συνολικά την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, καταδικάζει κάθε προσπάθεια φίμωσης του Τύπου».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ