ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 23 Μάρτη 2000
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΜΕΓΑΛΟΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ
Υποπτη μεθόδευση σε βάρος των ασφαλιστικών ταμείων

Δηλώνουν ...έτοιμοι να υπογράψουν αυξήσεις μισθών, που θα προέλθουν από μείωση των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων

Γνωρίζοντας και προωθώντας εκ των προτέρων το «μακέλεμα» της κοινωνικής ασφάλισης και των ασφαλιστικών ταμείων (ενέργειες για τις οποίες έχουν δεσμευτεί ότι θα προωθήσουν τα κόμματα του δικομματισμού μετά τις εκλογές στις 9 του Απρίλη), οι βιομήχανοι της χώρας, αποθρασυμένοι, με μεθοδευμένες κινήσεις, σπεύδουν να «κεφαλαιοποιήσουν» την επερχόμενη κατεδάφιση του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης. Συγκεκριμένα, χτες, στα πλαίσια της καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου, όταν ερωτήθηκαν για την υπογραφή της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και τις «διαφορές» που έχουν με τη ΓΣΕΕ, επισήμαναν, σαφώς, το πρωτόγνωρο, που ευθέως δυναμιτίζει το ασφαλιστικό σύστημα: Εμείς μπορούμε να δώσουμε αυξήσεις περίπου στο 2,5%. Εάν οι εργαζόμενοι επιμένουν στο 5% που ζητούν, τότε να ζητήσουμε την παρέμβαση του κράτους, ώστε να μειώσει την καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων κατά ένα ποσοστό, προκειμένου να προκύψει αύξηση των μισθών κατά 2%, ενώ το έλλειμμα των ασφαλιστικών ταμείων θα αυξηθεί κατά 10%!

Συνεπώς, γνωρίζοντας καλά οι βιομήχανοι τις υποχωρήσεις των «κοινωνικών εταίρων» - όπως αυτές διαμορφώνονται από τη συμβιβασμένη πλειοψηφία της ΓΣΕΕ - προωθούν τη διάλυση του ασφαλιστικού συστήματος, επιχειρώντας να πετύχουν - όπως λέει και ο λαός - «με ένα σμπάρο δυο τρυγόνια». Ετσι, από τη μια προσβλέπουν στο να δημιουργήσουν την επίπλαστη θετική εκτίμηση για όλους αυτούς που ευαγγελίζονται τον «κοινωνικό εταιρισμό» και τον «κοινωνικό διάλογο», που, αν εφαρμοστεί το συγκεκριμένο επιχείρημα, κάποιοι θα προσπαθήσουν να το παρουσιάσουν ως επίτευγμα της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ και του ΣΕΒ, ενώ την ίδια στιγμή τα ασφαλιστικά ταμεία θα βουλιάζουν στο «βούρκο» των κερδών του μεγάλου κεφαλαίου.

Συγκεκριμένα, ο στόχος των βιομηχάνων επί της αρχής στηρίζεται σε δύο άξονες: α) Στο να επιτύχουν, με τη σύμφωνη γνώμη της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ, την αποδυνάμωση των ασφαλιστικών ταμείων. Ετσι, ΣΕΒ και πλειοψηφία της ΓΣΕΕ προσδοκούν να δώσουν το άλλοθι στην κυβέρνηση να κατεδαφίσει την υπάρχουσα μορφή της κοινωνικής ασφάλισης. β) «Κεφαλαιοποιώντας» την προαποφασισμένη πολιτική επιλογή για διάλυση του ασφαλιστικού συστήματος οι βιομήχανοι, να εμφανιστούν ως... «φιλεργατικοί», διαλαλώντας ότι οι εργαζόμενοι, με τη σύμφωνη γνώμη τους, αύξησαν τους μισθούς τους κατά 4,5% περίπου!

Οι βιομήχανοι, στην περίπτωση που βρει πεδίο εφαρμογής αυτό το μοντέλο, είναι εύλογο ότι θα ζητήσουν τη μείωση και της δικής τους συμμετοχής στα ασφαλιστικά ταμεία, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για την πλήρη διάλυσή τους. Στην περίπτωση δε που οι «κοινωνικοί εταίροι» αποδεχτούν την εν λόγω αξίωση, θα αποτελέσει το πρώτης τάξεως «άγος» της πλειοψηφίας του ανώτερου συνδικαλιστικού οργάνου των εργαζομένων σε βάρος του συνόλου των εργαζομένων της χώρας, αφού ουσιαστικά επιχειρείται η εκούσια συμμετοχή και συνενοχή του κάθε εργαζόμενου στη διάλυση του ασφαλιστικού συστήματος.

Πέρα από τις αξιώσεις τους για τη διάλυση του ασφαλιστικού συστήματος, οι βιομήχανοι απαιτούν και Νομοθετικό έργο. Συγκεκριμένα, απαιτούν τη συμμετοχή στην υπό σύσταση Επιτροπή ανταγωνιστικότητας, ώστε να έχουν λόγο στα υπό κατάρτιση νομοσχέδια για το αν δημιουργούν ή όχι προσκόμματα στον ανταγωνισμό.

Σε ό,τι αφορά στην κατάργηση του Προεδρικού Διατάγματος 84/84 που απαιτούν οι βιομήχανοι και που η κυβέρνηση ευπρόσδεκτα τροποποίησε, οι βιομήχανοι εμφανίζονται δυσαρεστημένοι, διότι η κυβέρνηση δεν προχώρησε στην κατάργησή του αντί της τροποποίησής του.


ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ - ΤΣΙΜΕΝΤΑ ΧΑΛΚΙΔΑΣ
Τριγωνικές διαδρομές με Αγγλους, Γάλλους κι Ιταλούς

Θέμα ημερών αποτελεί πλέον η επίσημη εξαγορά των τσιμεντοβιομηχανιών ΑΓΕΤ Ηρακλής και «Τσιμέντα Χαλκίδας» από την πρωτεργάτρια του ευρωπαϊκού καρτέλ τσιμέντου, αγγλική πολυεθνική «Blue Circle Indoustries». Η έγκριση της εξαγοράς εναπόκειται στην απόφαση της ελληνικής Επιτροπής Ανταγωνισμού, η οποία, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, αν και έχει αποφασίσει να εγκρίνει την εξαγορά, με το σκεπτικό ότι δε δημιουργείται δεσπόζουσα θέση στην ελληνική αγορά (!), ωστόσο για συγκεκριμένους λόγους, - μεταξύ αυτών και οι εκλογές - «τρενάρει» την απόφαση για τον επόμενο μήνα.

Την ίδια στιγμή που η Επιτροπή Ανταγωνισμού εξετάζει το ζήτημα της πώλησης των δύο ελληνικών τσιμεντοβιομηχανιών στους Αγγλους, έχει ξεσπάσει ένας ιδιότυπος πόλεμος μεταξύ της «Blue Circle» και της γαλλικής «Lafarge» (επιφανές μέλος του καρτέλ), αφού η τελευταία έχει ανακοινώσει ότι θα προχωρήσει στην εξαγορά της πρώτης, μέσω της απόσπασης της πλειοψηφίας των μετοχών, που θα αγοράσει από τους μετόχους της «Blue Circle». Δηλαδή θα συμβεί κάτι παρόμοιο με την απόκτηση της πλειοψηφίας των μετοχών Τράπεζας Εργασίας από τη Eurobank, όπως τη βιώσαμε το περασμένο καλοκαίρι.

Κύκλοι της αγοράς σημειώνουν ότι η εξαγορά της «Blue Circle» και μαζί με αυτή, της ΑΓΕΤ Ηρακλής και των «Τσιμέντων Χαλκίδας» από τους Γάλλους πρέπει να θεωρείται σχεδόν δεδομένη και όλες οι εξελίξεις θα λάβουν χώρα τον Απρίλη. Μάλιστα χτες, στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης των μετόχων της ΑΓΕΤ Ηρακλής, ο πρόεδρος του ΔΣ της εταιρίας, Massimo Giudici, δήλωνε ότι «στο 2000 η θέση της ΑΓΕΤ είναι να ανήκει σε έναν μεγάλο όμιλο». Σε ερωτήσεις για το αν ο μεγάλος αυτός όμιλος θα είναι η «Blue Circle» ή η «Lafarge», άφησε να εννοηθεί - εμμέσως - ότι θα είναι ο δεύτερος.

Ωστόσο, το σίγουρο είναι ένα. Σε όποια πολυεθνική τσιμεντοβιομηχανία περάσει τελικά ο έλεγχος της ΑΓΕΤ και των «Τσιμέντων Χαλκίδας», θεωρείται κάτι περισσότερο από βέβαιο, ότι οι ελληνικές τσιμεντοβιομηχανίες θα τεθούν σε τροχιά συρρίκνωσης, και σε παραγωγή, και σε εργατικό δυναμικό, αφού οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι επίκειται η μείωση του προσωπικού κατά 500 τουλάχιστον άτομα. Παράλληλα, θα δημιουργηθεί και μία ολιγοπωλιακή αγορά, που είναι βέβαιο ότι δύσκολα μπορεί να ελεγχθεί.

Ζημιές για την ΑΓΕΤ

Με ζημιές 23,9 δισεκατομμύρια δραχμές έκλεισε η οικονομική χρήση του 1999 για τον όμιλο ΑΓΕΤ, και οι ζημιές επιμερίζονται σε 10,8 δισεκατομμύρια δραχμές για την «Ηρακλής» και 11,6 για τον όμιλο ΑΓΕΤ. Σύμφωνα με τη διοίκηση της ΑΓΕΤ, η ζημιά οφείλεται στο πρόστιμο που έχει επιβληθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, λόγω της κεφαλαιοποίησης των χρεών που έγινε το 1986. Αντίθετα, κέρδη είχαν τα «Τσιμέντα Χαλκίδας», των οποίων τα προ φόρων ανήλθαν στα 4.05 δισεκατομμύρια δραχμές, έναντι 3,273 της προηγούμενης χρήσης. Σύμφωνα με δηλώσεις του M. Giudici, στους άμεσους στόχους της διοίκησης της ΑΓΕΤ είναι η συγχώνευση των «Τσιμέντων Χαλκίδας» στην ΑΓΕΤ, παρά να δραστηριοποιείται ως ανεξάρτητη επιχείρηση.


Τ. ΜΑΝΤΕΛΗΣ
Ξεπουλάμε με βάση το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ

Οι Κομματικές Οργανώσεις του ΚΚΕ στον ΟΤΕ καταγγέλλουν τις κυβερνητικές μεθοδεύσεις

 

Την ώρα που εντείνονται και πυκνώνουν οι αντιδράσεις για το «δεύτερο κύμα» ιδιωτικοποιήσεων, με απαρχή τον ΟΤΕ, ο υπουργός Μεταφορών - Επικοινωνιών Τ. Μαντέλης, μετά τη δήλωση ότι για την κυβέρνηση δεν αποτελεί ταμπού η ιδιωτικοποίηση της πλειοψηφίας των μετοχών του ΟΤΕ, ξεκαθάρισε χτες ότι δεν είπε τίποτα περισσότερο απ' όσα γράφει το πρόγραμμα που κυκλοφορεί το ίδιο το ΠΑΣΟΚ.

Μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό ο υπουργός, επανέλαβε τις κυνικές του ομολογίες ότι εκείνο που έχει σημασία για την κυβέρνηση είναι με ποια πολυεθνική ο ΟΤΕ «θα συνάψει στρατηγική συμμαχία» και δεν την απασχολεί το 51%, αλλά πώς μια ελληνική επιχείρηση θα μπει σε μια ξένη αγορά, ανεξάρτητα ποιος έχει το πακέτο των μετοχών.

Οι Κομματικές Οργανώσεις του ΚΚΕ στον ΟΤΕ, με ανακοίνωσή τους, καταγγέλλουν ότι η κυβέρνηση διά του Τ. Μαντέλη δίνει διαπιστευτήρια στις πολυεθνικές των τηλεπικοινωνιών, στο ντόπιο κεφάλαιο και στο Διευθυντήριο των Βρυξελλών, ότι μετά τις εκλογές είναι αποφασισμένη να ξεπουλήσει τον ΟΤΕ και πέραν του 49%. Αυτό που πραγματικά «διαπραγματεύεται» η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και ζητά την ψήφο του ελληνικού λαού, δεν είναι τα συμφέροντα της Ελλάδας, αλλά, όπως ομολογεί ο υπουργός, είναι σε ποιον θα ανοίξει η πόρτα της εκχώρησης της δημόσιας περιουσίας, υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση και προστίθεται ότι οι συνέπειες από αυτήν την πολιτική θα είναι: Για τον ελληνικό λαό τα νέα αυξημένα τιμολόγια για να φουσκώσουν τα κέρδη του στρατηγικού επενδυτή και των άλλων μεγαλομετόχων και για τους εργαζόμενους στον ΟΤΕ, καθεστώς πλήρους ισοπέδωσης των δικαιωμάτων και απώλεια θέσεων εργασίας.

Οι Κομματικές Οργανώσεις του ΚΚΕ στον ΟΤΕ καλούν τους εργαζόμενους να βάλουν φρένο στις επικίνδυνες αυτές εξελίξεις, να καταψηφίσουν το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ και να ενισχύσουν το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ, του Κόμματος που προτείνει το δρόμο της ρήξης και της σύγκρουσης με τα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό.


ΚΑΠΝΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ
Διεκδικούν αγωνιστικά καλύτερες τιμές

Με τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα στήνουν σήμερα «μπλόκο» στην εκβιαστική ασυδοσία των καπνεμπόρων, που ενισχύεται από την πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ

Αγωνιστικά απαντούν οι καπνοπαραγωγοί της Αιτωλοακαρνανίας στους ασύστολους εκβιασμούς των καπνεμπόρων, που, με τις ευλογίες της κυβέρνησης, επιδιώκουν να αγοράσουν «κοψοχρονιάς» τα καπνά. Σήμερα το πρωί, στις 10.30, έδωσαν αγωνιστικό ραντεβού με τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα στη διασταύρωση Συκιάς, επί της Εθνικής οδού Αντιρρίου - Ιωαννίνων, διεκδικώντας ικανοποιητικές τιμές στα καπνά. Το συλλαλητήριο διαμαρτυρίας διοργανώνεται με πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Αιτωλοακαρνανίας, που απευθύνει κάλεσμα για μαζική συμμετοχή σε όλους τους αγρότες του νομού.

Η κατάσταση για τους αγρότες της Αιτωλοακαρνίας έχει φτάσει στο απροχώρητο. Χρόνο με το χρόνο οι τιμές σε όλα τα βασικά προϊόντα του νομού πέφτουν και το εισόδημα έχει καταστεί άγνωστη λέξη. Η αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ και της κυβέρνησης, σε συνδυασμό με την κερδοσκοπική πρακτική των εμπόρων - βιομηχάνων, έχουν φέρει τους αγρότες σε απόγνωση. Οσον αφορά τα καπνά, οι καπνέμποροι έδειξαν τις εκβιαστικές διαθέσεις τους να ρίξουν τις τιμές από την αρχή της τρέχουσας εμπορικής περιόδου. Αυτή την περίοδο, όμως, το κακό παράγινε και ειδικά για την ποικιλία «Μυρωδάτα Αγρινίου» οι καπνέμποροι απαιτούν να αγοράσουν μισοτιμής την παραγωγή. Ετσι, ενώ οι παραγωγοί πέρσι πουλούσαν με 500 δραχμές το κιλό, φέτος οι καπνέμποροι επιδιώκουν να τους «αρπάξουν» τη σοδειά με 250 δρχ. το κιλό, με αποτέλεσμα να μην έχει πουληθεί ακόμα ούτε... φύλλο καπνού.

Βέβαια, οι εξευτελιστικές τιμές, που δίνουν οι καπνέμποροι με «βοήθεια» της κυβέρνησης, δεν αφορούν μόνο τη συγκεκριμένη ποικιλία. Η ίδια κατάσταση επικρατεί σε όλες τις ποικιλίες καπνού, αφού με βάση τις αγοραπωλησίες που έγιναν, σε όλες τις καπνοπαραγωγικές περιοχές της χώρας, οι τιμές έπεσαν σε ακόμα πιο εξευτελιστικά επίπεδα σε σύγκριση με πέρσι και πρόπερσι. Και όχι μόνο αυτό, αλλά χιλιάδες καπνοπαραγωγοί θα χάσουν και το μεταβλητό πριμ, εξαιτίας των εκβιασμών και των εξευτελιστικών τιμών.

Φαίνεται δηλαδή καθαρά ότι η πολιτική της κυβέρνησης και του αρμόδιου υπουργείου Γεωργίας δεν αποτελούν «εγγύηση» για το εισόδημα των καπνοπαραγωγών. Αποτελεί «εγγύηση» για την αύξηση των κερδών των εμποροβιομηχάνων και το μαζικό ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων καπνοπαραγωγών. Το ίδιο ισχύει και για τη ΝΔ, που επαγγέλλεται τον «παράδεισο» της ελεύθερης αγοράς.

Αναφορικά με το θέμα της μείωσης των τιμών στα καπνά, η κυβέρνηση δεν πήρε κανένα μέτρο προστασίας των καπνοπαραγωγών και το μόνο που έκανε σχετικά η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας ήταν να πραγματοποιήσει μερικές συσκέψεις αποπροσανατολισμού. Κι αυτό το έκανε για να συγκαλύψει τις ευθύνες της, αφού αποδέχτηκε το νέο καταστροφικό κοινοτικό κανονισμό για τα καπνά, που δίνει τη δυνατότητα στους καπνεμπόρους να πατήσουν «στο σβέρκο» τους καπνοπαραγωγούς.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ