Πέμπτη 23 Μάρτη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΑΠΝΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ
Διεκδικούν αγωνιστικά καλύτερες τιμές

Με τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα στήνουν σήμερα «μπλόκο» στην εκβιαστική ασυδοσία των καπνεμπόρων, που ενισχύεται από την πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ

Αγωνιστικά απαντούν οι καπνοπαραγωγοί της Αιτωλοακαρνανίας στους ασύστολους εκβιασμούς των καπνεμπόρων, που, με τις ευλογίες της κυβέρνησης, επιδιώκουν να αγοράσουν «κοψοχρονιάς» τα καπνά. Σήμερα το πρωί, στις 10.30, έδωσαν αγωνιστικό ραντεβού με τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα στη διασταύρωση Συκιάς, επί της Εθνικής οδού Αντιρρίου - Ιωαννίνων, διεκδικώντας ικανοποιητικές τιμές στα καπνά. Το συλλαλητήριο διαμαρτυρίας διοργανώνεται με πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Αιτωλοακαρνανίας, που απευθύνει κάλεσμα για μαζική συμμετοχή σε όλους τους αγρότες του νομού.

Η κατάσταση για τους αγρότες της Αιτωλοακαρνίας έχει φτάσει στο απροχώρητο. Χρόνο με το χρόνο οι τιμές σε όλα τα βασικά προϊόντα του νομού πέφτουν και το εισόδημα έχει καταστεί άγνωστη λέξη. Η αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ και της κυβέρνησης, σε συνδυασμό με την κερδοσκοπική πρακτική των εμπόρων - βιομηχάνων, έχουν φέρει τους αγρότες σε απόγνωση. Οσον αφορά τα καπνά, οι καπνέμποροι έδειξαν τις εκβιαστικές διαθέσεις τους να ρίξουν τις τιμές από την αρχή της τρέχουσας εμπορικής περιόδου. Αυτή την περίοδο, όμως, το κακό παράγινε και ειδικά για την ποικιλία «Μυρωδάτα Αγρινίου» οι καπνέμποροι απαιτούν να αγοράσουν μισοτιμής την παραγωγή. Ετσι, ενώ οι παραγωγοί πέρσι πουλούσαν με 500 δραχμές το κιλό, φέτος οι καπνέμποροι επιδιώκουν να τους «αρπάξουν» τη σοδειά με 250 δρχ. το κιλό, με αποτέλεσμα να μην έχει πουληθεί ακόμα ούτε... φύλλο καπνού.

Βέβαια, οι εξευτελιστικές τιμές, που δίνουν οι καπνέμποροι με «βοήθεια» της κυβέρνησης, δεν αφορούν μόνο τη συγκεκριμένη ποικιλία. Η ίδια κατάσταση επικρατεί σε όλες τις ποικιλίες καπνού, αφού με βάση τις αγοραπωλησίες που έγιναν, σε όλες τις καπνοπαραγωγικές περιοχές της χώρας, οι τιμές έπεσαν σε ακόμα πιο εξευτελιστικά επίπεδα σε σύγκριση με πέρσι και πρόπερσι. Και όχι μόνο αυτό, αλλά χιλιάδες καπνοπαραγωγοί θα χάσουν και το μεταβλητό πριμ, εξαιτίας των εκβιασμών και των εξευτελιστικών τιμών.

Φαίνεται δηλαδή καθαρά ότι η πολιτική της κυβέρνησης και του αρμόδιου υπουργείου Γεωργίας δεν αποτελούν «εγγύηση» για το εισόδημα των καπνοπαραγωγών. Αποτελεί «εγγύηση» για την αύξηση των κερδών των εμποροβιομηχάνων και το μαζικό ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων καπνοπαραγωγών. Το ίδιο ισχύει και για τη ΝΔ, που επαγγέλλεται τον «παράδεισο» της ελεύθερης αγοράς.

Αναφορικά με το θέμα της μείωσης των τιμών στα καπνά, η κυβέρνηση δεν πήρε κανένα μέτρο προστασίας των καπνοπαραγωγών και το μόνο που έκανε σχετικά η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας ήταν να πραγματοποιήσει μερικές συσκέψεις αποπροσανατολισμού. Κι αυτό το έκανε για να συγκαλύψει τις ευθύνες της, αφού αποδέχτηκε το νέο καταστροφικό κοινοτικό κανονισμό για τα καπνά, που δίνει τη δυνατότητα στους καπνεμπόρους να πατήσουν «στο σβέρκο» τους καπνοπαραγωγούς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ