Πέμπτη 23 Μάρτη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ - ΤΣΙΜΕΝΤΑ ΧΑΛΚΙΔΑΣ
Τριγωνικές διαδρομές με Αγγλους, Γάλλους κι Ιταλούς

Θέμα ημερών αποτελεί πλέον η επίσημη εξαγορά των τσιμεντοβιομηχανιών ΑΓΕΤ Ηρακλής και «Τσιμέντα Χαλκίδας» από την πρωτεργάτρια του ευρωπαϊκού καρτέλ τσιμέντου, αγγλική πολυεθνική «Blue Circle Indoustries». Η έγκριση της εξαγοράς εναπόκειται στην απόφαση της ελληνικής Επιτροπής Ανταγωνισμού, η οποία, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, αν και έχει αποφασίσει να εγκρίνει την εξαγορά, με το σκεπτικό ότι δε δημιουργείται δεσπόζουσα θέση στην ελληνική αγορά (!), ωστόσο για συγκεκριμένους λόγους, - μεταξύ αυτών και οι εκλογές - «τρενάρει» την απόφαση για τον επόμενο μήνα.

Την ίδια στιγμή που η Επιτροπή Ανταγωνισμού εξετάζει το ζήτημα της πώλησης των δύο ελληνικών τσιμεντοβιομηχανιών στους Αγγλους, έχει ξεσπάσει ένας ιδιότυπος πόλεμος μεταξύ της «Blue Circle» και της γαλλικής «Lafarge» (επιφανές μέλος του καρτέλ), αφού η τελευταία έχει ανακοινώσει ότι θα προχωρήσει στην εξαγορά της πρώτης, μέσω της απόσπασης της πλειοψηφίας των μετοχών, που θα αγοράσει από τους μετόχους της «Blue Circle». Δηλαδή θα συμβεί κάτι παρόμοιο με την απόκτηση της πλειοψηφίας των μετοχών Τράπεζας Εργασίας από τη Eurobank, όπως τη βιώσαμε το περασμένο καλοκαίρι.

Κύκλοι της αγοράς σημειώνουν ότι η εξαγορά της «Blue Circle» και μαζί με αυτή, της ΑΓΕΤ Ηρακλής και των «Τσιμέντων Χαλκίδας» από τους Γάλλους πρέπει να θεωρείται σχεδόν δεδομένη και όλες οι εξελίξεις θα λάβουν χώρα τον Απρίλη. Μάλιστα χτες, στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης των μετόχων της ΑΓΕΤ Ηρακλής, ο πρόεδρος του ΔΣ της εταιρίας, Massimo Giudici, δήλωνε ότι «στο 2000 η θέση της ΑΓΕΤ είναι να ανήκει σε έναν μεγάλο όμιλο». Σε ερωτήσεις για το αν ο μεγάλος αυτός όμιλος θα είναι η «Blue Circle» ή η «Lafarge», άφησε να εννοηθεί - εμμέσως - ότι θα είναι ο δεύτερος.

Ωστόσο, το σίγουρο είναι ένα. Σε όποια πολυεθνική τσιμεντοβιομηχανία περάσει τελικά ο έλεγχος της ΑΓΕΤ και των «Τσιμέντων Χαλκίδας», θεωρείται κάτι περισσότερο από βέβαιο, ότι οι ελληνικές τσιμεντοβιομηχανίες θα τεθούν σε τροχιά συρρίκνωσης, και σε παραγωγή, και σε εργατικό δυναμικό, αφού οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι επίκειται η μείωση του προσωπικού κατά 500 τουλάχιστον άτομα. Παράλληλα, θα δημιουργηθεί και μία ολιγοπωλιακή αγορά, που είναι βέβαιο ότι δύσκολα μπορεί να ελεγχθεί.

Ζημιές για την ΑΓΕΤ

Με ζημιές 23,9 δισεκατομμύρια δραχμές έκλεισε η οικονομική χρήση του 1999 για τον όμιλο ΑΓΕΤ, και οι ζημιές επιμερίζονται σε 10,8 δισεκατομμύρια δραχμές για την «Ηρακλής» και 11,6 για τον όμιλο ΑΓΕΤ. Σύμφωνα με τη διοίκηση της ΑΓΕΤ, η ζημιά οφείλεται στο πρόστιμο που έχει επιβληθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, λόγω της κεφαλαιοποίησης των χρεών που έγινε το 1986. Αντίθετα, κέρδη είχαν τα «Τσιμέντα Χαλκίδας», των οποίων τα προ φόρων ανήλθαν στα 4.05 δισεκατομμύρια δραχμές, έναντι 3,273 της προηγούμενης χρήσης. Σύμφωνα με δηλώσεις του M. Giudici, στους άμεσους στόχους της διοίκησης της ΑΓΕΤ είναι η συγχώνευση των «Τσιμέντων Χαλκίδας» στην ΑΓΕΤ, παρά να δραστηριοποιείται ως ανεξάρτητη επιχείρηση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ