ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 23 Μάρτη 2000
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΙΚΟΔΟΜΟΙ
Νέο εργατικό ατύχημα

Από τόνους χώματος σκεπάστηκε οικοδόμος στο εργοτάξιο του Μεγάρου Μουσικής και γλίτωσε από τύχη

Σε αυτό το χαντάκι, όπου δεν υπήρχε κανένα υποστύλωμα θάφτηκε μέχρι το λαιμό ο Χ. Μάνος
Σε αυτό το χαντάκι, όπου δεν υπήρχε κανένα υποστύλωμα θάφτηκε μέχρι το λαιμό ο Χ. Μάνος
Κάτω από μεγάλη ποσότητα χώματος μέσα στο χαντάκι που εργαζόταν στο εργοτάξιο κατασκευής πάρκινγκ του Μεγάρου Μουσικής, βρέθηκε χτες ο 28χρονος οικοδόμος Χρήστος Μάνος, ο οποίος και γλίτωσε από τύχη.

Το νέο ατύχημα συνέβη περίπου στις 4 χτες το απόγευμα. Συγκεκριμένα ο Χ. Μάνος εργαζόταν σε χαντάκι ύψους δυο μέτρων, στο οποίο τοποθετούσε σωλήνες νερού. Το έδαφος όμως ήταν σαθρό και δεν υπήρχε κανένα υποστύλωμα, όπως θα έπρεπε, για να το συγκρατήσει. Αιφνιδιαστικά τόνοι χώματος κύλησαν και τελευταία στιγμή ο εργαζόμενος πρόλαβε να απομακρυνθεί λίγο και έτσι τα χώματα τον σκέπασαν μέχρι το λαιμό.

Στο τόπο του ατυχήματος έφτασαν δυνάμεις της πυροσβεστικής υπηρεσίας που απεγκλώβισαν τον Χ. Μάνο, ο οποίος στη συνέχεια μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Γενικό Κρατικό. Την κατασκευή του έργου έχει αναλάβει η τεχνική εταιρία ΓΕΚ, εργαζόμενος της οποίας είναι ο Χ. Μάνος. Στο τόπο του ατυχήματος έσπευσαν στελέχη του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας, που κατάγγειλαν πως αιτία και αυτού του ατυχήματος ήταν τα ανεπαρκή μέτρα ασφάλειας.

Να σημειώσουμε πως τα τελευταία χρόνια υπάρχει έξαρση των ατυχημάτων και των δυστυχημάτων στην οικοδομή. Ο κλάδος των οικοδόμων κατέχει τη θλιβερή πρωτιά σε ατυχήματα θανατηφόρα και μη. Μόνο το '99 ο κλάδος των οικοδόμων θρήνησε 42 νεκρούς, ενώ εκατοντάδες ήταν τα σοβαρά ατυχήματα. Οπως έχει επισημάνει η Ομοσπονδία και το Συνδικάτο Οικοδόμων βασικοί υπεύθυνοι για την έξαρση των ατυχημάτων είναι οι εργοδότες, που στο όνομα του κέρδους δεν παίρνουν κανένα ή παίρνουν ελλιπή μέτρα ασφάλειας, ενώ επιβάλλουν υπερεντατικοποίηση της εργασίας. Ευθύνες επωμίζεται και η κυβέρνηση, που έχει διαλύσει ουσιαστικά τις Επιθεωρήσεις Εργασίας, με αποτέλεσμα να μη γίνονται έλεγχοι για την εφαρμογή των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας, ενώ με τη γενικότερη αντεργατική πολιτική της τροφοδοτεί την ασυδοσία των εργοδοτών.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΕΜΦΙΑΛΩΜΕΝΩΝ ΠΟΤΩΝ
Μήνυμα αντίστασης στην τρομοκρατία

Μαζική ήταν η συγκέντρωση των εργαζομένων του κλάδου χτες στη Θεσσαλονίκη

«Δεν περνά η τρομοκρατία». Αυτό το μήνυμα έστειλαν χτες οι εργαζόμενοι στα εμφιαλωμένα ποτά, με τη μεγάλη συγκέντρωση που πραγματοποίησαν το απόγευμα στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, με αφορμή την άνανδρη και δολοφονική επίθεση που έγινε εναντίον απεργών της επιχείρησης «Ι. Λυμπερόπουλος ΕΕ». Η επιχείρηση απέλυσε και τους 10 εργαζόμενους που απασχολούσε.

Ο Κ. Αρτεμίου, πρόεδρος της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Εργατοϋπαλλήλων Εμφιαλωμένων Ποτών, εκφράζοντας τις αγωνιστικές διαθέσεις των εργαζομένων κλάδου, τόνισε - μεταξύ άλλων - στην ομιλία του: «Είμαστε έτοιμοι και αποφασισμένοι να παλέψουμε για τα δίκια του κλάδου της τάξης μας, να παλέψουμε και να αντισταθούμε σε κάθε μορφής αντεργατικές, αντισυνδικαλιστικές, παράνομες και μαφιόζικες μεθοδεύσεις και συμπεριφορές της εργοδοσίας και να παλέψουμε για τη δημιουργία μιας πραγματικά δίκαιης και ανθρώπινης κοινωνίας, απαλλαγμένης από κάθε μορφής εκμετάλλευση και καταπίεση ανθρώπου από άνθρωπο».

Στη συγκέντρωση χαιρέτισε ο Χρ. Κόφφας, γραμματέας της ΚΟΘ του ΚΚΕ, ο οποίος υπογράμμισε πως «το κεφάλαιο γίνεται ασύδοτο γιατί έχει τη νομική θωράκιση που του έχουν εξασφαλίσει συγκεκριμένα πολιτικά κόμματα, νομοθετώντας και κάνοντάς του πλάτες». Οπως τόνισε, «η εργατική τάξη έχει ένα δρόμο, μια επιλογή, αυτή του αγώνα. Χρειάζεται να συσπειρωθεί πάνω στη βάση των δικών της συμφερόντων, να έρθει στο προσκήνιο, να διεκδικήσει για λογαριασμό της την εξουσία και να νομοθετεί με γνώμονα τα δικά της συμφέροντα και σε βάρος των συμφερόντων του κεφαλαίου».

Χαιρετισμό απηύθυνε και ο Δ. Αγκαβανάκης, εκπρόσωπος της Γραμματείας του ΠΑΜΕ, που από την πρώτη ώρα βρέθηκε στο πλευρό του δίκιου αγώνα των εργαζομένων στα εμφιαλωμένα. «Για μας τους εργαζόμενους - τόνισε - υπάρχει μια αναγκαιότητα. Αυτή που στο κέντρο της θα έχει τον εργαζόμενο, ο οποίος δημιουργεί τα πάντα, την πρόοδο, την εξέλιξη, τον πολιτισμό. Για να γίνει πραγματικότητα, χρειάζεται συσπείρωση, αγώνας, σύγκρουση με αυτούς που μας θέλουν να είμαστε χειραγωγήσιμοι».

Στη συγκέντρωση παραβρέθηκαν εκπρόσωποι και από όλα τα υπόλοιπα κόμματα, που ξαφνικά «θυμήθηκαν» μετά από 2,5 μήνες απεργιακών κινητοποιήσεων, ότι υπάρχουν οι εργαζόμενοι στην «Ι. Λυμπερόπουλος» και γενικότερα στα εμφιαλωμένα ποτά και ότι έχουν προβλήματα. Ωστόσο όλοι αυτοί υπεραμύνθηκαν της ΟΝΕ και της παγκοσμιοποίησης.

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΥ
«Βιωσιμότητα» η κατεδάφιση

Τα αντιασφαλιστικά σχέδια επιβεβαίωσε ο υφυπουργός Οικονομικών στο 53ο Συνέδριο της ΠΟΠΣ

Αντιστρέφοντας την πραγματικότητα, ο υφυπουργός Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκης παρουσίασε χτες, στην ομιλία του στο 53ο Συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτικών Συνταξιούχων (ΠΟΠΣ), μια πλαστή εικόνα για την πολιτική της κυβέρνησης απέναντι στους συνταξιούχους. Παράλληλα επιβεβαίωσε πως μετά τις εκλογές έρχονται νέα αντιασφαλιστικά μέτρα, λέγοντας πως απαιτούνται να παρθούν για τη «βιωσιμότητα» τάχα των Ταμείων.

Ο υφυπουργός ισχυρίστηκε πως η κυβέρνηση βελτίωσε τη θέση των συνταξιούχων και έφτασε στο σημείο να πει ψευδώς πως δόθηκαν αυξήσεις φέτος στις συντάξεις μέχρι και 7%!!! Επιπλέον, ότι το πρόγραμμα κοινωνικών δαπανών είναι το μεγαλύτερο στην Ευρώπη. Ανέφερε σαν κοινωνικό «επίτευγμα» της κυβέρνησης τη δημιουργία του Οργανισμού Περίθαλψης Ασφάλισης Δημοσίου, για να ομολογήσει στη συνέχεια πως στόχος ήταν να περιοριστούν «οι υπερβολικές δαπάνες που έχουμε στην περίθαλψη των δημοσίων υπαλλήλων».

Στον υφυπουργό απάντησε ο Χρ. Τριάντης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΤΕΒΕ, παίρνοντας το λόγο στη συνέχεια. Ανέφερε πως με βάση στοιχεία του ΟΟΣΑ οι κατά κεφαλήν δαπάνες περίθαλψης στην Ελλάδα είναι 404 δολάρια, όταν στη Γερμανία είναι 1.560 δολάρια και πως η χώρα μας είναι τελευταία σε όλη την Ευρωπαϊκή Ενωση. Επισήμανε πως τα Ταμεία εξαιτίας της κυβερνητικής πολιτικής είναι προβληματικά και υπογράμμισε πως ετοιμάζεται ισοπέδωση του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος.

Να σημειώσουμε πως οι συντάξεις των δημοσίων υπαλλήλων έχουν μειωθεί στο 60% των εν ενεργεία αποδοχών (ήταν 80%) και πως η αλλαγή μισθολογικών κλιμακίων με το νέο μισθολόγιο είχε ως συνέπεια για περίπου 40.000 συνταξιούχους του δημοσίου να μειωθούν οι συντάξεις τους κάτω και από το 50% των εν ενεργεία αποδοχών. Τα αιτήματα των συνταξιούχων για την αντιμετώπιση της παραπάνω κατάστασης, αλλά και την άρση αδικιών που υπάρχουν σε βάρος των συνταξιούχων του δημοσίου, παρουσίασε ο πρόεδρος της ΠΟΠΣ, Π. Βαβουγυιός.

Ενα σιγομουρμούρισμα και φανερή δυσαρέσκεια συνόδευσε την άνοδο στο βήμα του προέδρου της ΑΔΕΔΥ, Γ. Κουτσούκου, ο οποίος ομολόγησε πως «έρχομαι για πρώτη φορά, η σχέση ΑΔΕΔΥ - ΠΟΠΣ έχει δοκιμαστεί». Ο... συνδικαλιστής στήριξε την αντιασφαλιστική λαίλαπα που ετοιμάζεται, λέγοντας πως «η αύξηση του προσδόκιμου ηλικίας, το δημογραφικό μάς υποχρεώνουν να συζητήσουμε το ασφαλιστικό».

Γλίτωσε από θαύμα

Μέσα σε ένα 24ωρο η ναυτεργατική οικογένεια μετράει δυο ναυτεργάτες νεκρούς και έναν τραυματία

Νέο ναυτεργατικό ατύχημα καταγράφτηκε προχτές το βράδυ. Ο 56χρονος πλοίαρχος του ελληνικού φορτηγού πλοίου «ΜΙΧΑΛΗΣ», Σπύρος Μαρινέλης έπεσε από ύψος τεσσάρων μέτρων στον πάτο του αμπαριού του πλοίου. Το πλοίο βρίσκεται στο λιμάνι της Καλαμάτας. Ο ναυτεργάτης μεταφέρθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Καλαμάτας με διάσειση και σπασμένα πλευρά. Με το προχτεσινό ατύχημα έχουμε μέσα σε ένα 24ωρο απολογισμό 2 νεκρούς ναυτεργάτες και έναν τραυματισμένο, για να αποδειχτεί το μέγεθος της υπερεντατικοποίησης και των ανθυγιεινών συνθηκών δουλιάς που έχουν επιβάλλει στα πλοία τους οι Ελληνες εφοπλιστές, βάζοντας σε άμεσο κίνδυνο την ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα.

Οι δύο ναυτεργάτες ήταν δεύτεροι μηχανικοί. Την περασμένη Δευτέρα άφησαν και οι δύο την τελευταία τους πνοή πάνω στη βάρδια μέσα στο μηχανοστάσιο των πλοίων που ήταν μπαρκαρισμένοι. Ο Γιώργος Καμονάχος ξεψύχησε στο φορτηγό πλοίο «DON KONSTANTINO» όταν αυτό έπλεε προς Βέλγιο και ο Νικόλαος Χαψής στο φορτηγό πλοίο «CAPTAIN G. GIANNELOS» με σημαία Κύπρου όταν το πλοίο ταξίδευε από Σάντος Βραζιλίας προς Αργεντινή.

Ο Σπύρος Μαρινέλης, λίγο πριν βρεθεί στο κενό παρακολουθούσε τη διαδικασία της φόρτωσης του πλοίου, το οποίο φόρτωνε τούβλα. Βρισκόταν ανεβασμένος στον ανελκυστήρα που χρησιμοποιείται για τη διαδικασία της φορτοεκφόρτωσης. Οπως μας είπε ο πράκτορας του πλοίου κ. Ζερβάκης, «ούτε ο ίδιος δεν κατάλαβε πώς έγινε. Επίσης λόγω της διάσεισης δε θυμάται και πολλά πράγματα. Προφανώς κάτι έγινε και έχασε την ισορροπία του».

Το 26χρονο πλοίο κατέφτασε στην Καλαμάτα από το λιμάνι Μενίδι Αρτας και έχει προορισμό το λιμάνι της Κέρκυρας. Προανάκριση για το ναυτεργατικό ατύχημα διενεργεί η Λιμενική Αρχή Καλαμάτας.

Στην κάλπη οι μεταλλεργάτες Αθήνας

Στις κάλπες προσέρχονται οι μεταλλεργάτες της Αθήνας για την ανάδειξη νέας διοίκησης στο Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου Αθήνας «Ο Προμηθέας». Κάλεσμα για μαζική συμμετοχή στις αρχαιρεσίες απευθύνει με ανακοίνωσή της, η διοίκηση του Συνδικάτου, τονίζοντας την οξύτητα των προβλημάτων και την ανάγκη της παραπέρα ισχυροποίησης του Συνδικάτου, ώστε πιο αποτελεσματικά να αποκρούσει την αντεργατική επίθεση. Οι αρχαιρεσίες διεξάγονται στα γραφεία του Συνδικάτου στο ΕΚΑ και οι εργαζόμενοι μπορούν να ψηφίζουν σήμερα και αύριο Παρασκευή από τις 3 το μεσημέρι, μέχρι και τις 8.30 το βράδυ.

Οπως τονίζει στην ανακοίνωση η διοίκηση του Συνδικάτου, «τα τελευταία χρόνια το κεφάλαιο και οι κυβερνήσεις με τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης έχουν βάλει στόχο τα εργατικά δικαιώματα. Η λεγόμενη παγκοσμιοποίηση, οι στόχοι της ΟΝΕ είναι το πρόσχημα για να περνάνε μια σειρά αντεργατικά μέτρα». Καλεί σε μαζική συμμετοχή, υπογραμμίζοντας πως «μέσα από τις εκλογές θέλουμε να αναδείξουμε ακόμη πιο γερό συνδικάτο, που θα πρωτοστατήσει για την ταξική ανασυγκρότηση του συνδικαλιστικού κινήματος. Θα πρωτοστατήσει να μην περάσουν τα σχέδια της κυβέρνησης και του κεφαλαίου για την ανατροπή της κοινωνικής ασφάλισης».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ