Πέμπτη 23 Μάρτη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΙΚΟΔΟΜΟΙ
Νέο εργατικό ατύχημα

Από τόνους χώματος σκεπάστηκε οικοδόμος στο εργοτάξιο του Μεγάρου Μουσικής και γλίτωσε από τύχη

Σε αυτό το χαντάκι, όπου δεν υπήρχε κανένα υποστύλωμα θάφτηκε μέχρι το λαιμό ο Χ. Μάνος
Σε αυτό το χαντάκι, όπου δεν υπήρχε κανένα υποστύλωμα θάφτηκε μέχρι το λαιμό ο Χ. Μάνος
Κάτω από μεγάλη ποσότητα χώματος μέσα στο χαντάκι που εργαζόταν στο εργοτάξιο κατασκευής πάρκινγκ του Μεγάρου Μουσικής, βρέθηκε χτες ο 28χρονος οικοδόμος Χρήστος Μάνος, ο οποίος και γλίτωσε από τύχη.

Το νέο ατύχημα συνέβη περίπου στις 4 χτες το απόγευμα. Συγκεκριμένα ο Χ. Μάνος εργαζόταν σε χαντάκι ύψους δυο μέτρων, στο οποίο τοποθετούσε σωλήνες νερού. Το έδαφος όμως ήταν σαθρό και δεν υπήρχε κανένα υποστύλωμα, όπως θα έπρεπε, για να το συγκρατήσει. Αιφνιδιαστικά τόνοι χώματος κύλησαν και τελευταία στιγμή ο εργαζόμενος πρόλαβε να απομακρυνθεί λίγο και έτσι τα χώματα τον σκέπασαν μέχρι το λαιμό.

Στο τόπο του ατυχήματος έφτασαν δυνάμεις της πυροσβεστικής υπηρεσίας που απεγκλώβισαν τον Χ. Μάνο, ο οποίος στη συνέχεια μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Γενικό Κρατικό. Την κατασκευή του έργου έχει αναλάβει η τεχνική εταιρία ΓΕΚ, εργαζόμενος της οποίας είναι ο Χ. Μάνος. Στο τόπο του ατυχήματος έσπευσαν στελέχη του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας, που κατάγγειλαν πως αιτία και αυτού του ατυχήματος ήταν τα ανεπαρκή μέτρα ασφάλειας.

Να σημειώσουμε πως τα τελευταία χρόνια υπάρχει έξαρση των ατυχημάτων και των δυστυχημάτων στην οικοδομή. Ο κλάδος των οικοδόμων κατέχει τη θλιβερή πρωτιά σε ατυχήματα θανατηφόρα και μη. Μόνο το '99 ο κλάδος των οικοδόμων θρήνησε 42 νεκρούς, ενώ εκατοντάδες ήταν τα σοβαρά ατυχήματα. Οπως έχει επισημάνει η Ομοσπονδία και το Συνδικάτο Οικοδόμων βασικοί υπεύθυνοι για την έξαρση των ατυχημάτων είναι οι εργοδότες, που στο όνομα του κέρδους δεν παίρνουν κανένα ή παίρνουν ελλιπή μέτρα ασφάλειας, ενώ επιβάλλουν υπερεντατικοποίηση της εργασίας. Ευθύνες επωμίζεται και η κυβέρνηση, που έχει διαλύσει ουσιαστικά τις Επιθεωρήσεις Εργασίας, με αποτέλεσμα να μη γίνονται έλεγχοι για την εφαρμογή των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας, ενώ με τη γενικότερη αντεργατική πολιτική της τροφοδοτεί την ασυδοσία των εργοδοτών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ