ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 23 Μάρτη 2000
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΗΛΠΑΠ
Απτόητοι οι εργαζόμενοι στον αγώνα

Ανυποχώρητοι οι εργαζόμενοι στα τρόλεϊ και ενωμένοι όσο ποτέ, αποφάσισαν να συνεχίσουν τον πολυήμερο αγώνα τους, αγνοώντας τις απειλές της διοίκησης ΗΛΠΑΠ για απόλυση!.

Σε χτεσινή τους Γενική Συνέλευση, αποφάσισαν με συντριπτική πλειοψηφία ότι δεν πρόκειται να υποστείλουν τη σημαία του αγώνα - που ξεκίνησαν εδώ και επτά βδομάδες υπερασπιζόμενοι θεμελιώδη εργασιακά τους δικαιώματα και κατακτήσεις - όσες απειλές κι αν δεχτούν, ενώ παράλληλα, εξουσιοδότησαν το ΔΣ της Ενωσής τους να κηρύξει το νέο απεργιακό πρόγραμμα για την ερχόμενη βδομάδα, παρά την απαγορευτική δικαστική απόφαση από την περασμένη Δευτέρα, ύστερα από προσφυγή της διοίκησης των ΗΛΠΑΠ.

Μετά τη Γενική Συνέλευση συνεδρίασε εκτάκτως το ΔΣ της Ενωσης Εργαζομένων ΗΛΠΑΠ και σε ένδειξη καλής θέλησης, για δεύτερη φορά, μετέτρεψε τις τρεις σημερινές δίωρες στάσεις εργασίας σε 4ωρη 12 - 4 μ.μ. και ανέστειλε τις αυριανές. Στην ανακοίνωση που εξέδωσε, επισημαίνει ότι η τρομοκρατία που εξαπέλυσε η διοίκηση για να κάμψει το αγωνιστικό φρόνημα των εργαζομένων, έπεσε στο κενό και καλεί τους αρμόδιους σε ουσιαστικό και ειλικρινή διάλογο, ώστε να εξευρεθεί κοινά αποδεκτή λύση και να σταματήσει η αναστάτωση στη συγκοινωνία.

Αγωνιστικό προεδρείο στον ΟΑΣΑ

Πρόεδρος εξελέγη ο Χρ. Σταμούλος που δηλώνει ότι το νέο προεδρείο θα στηριχτεί στους εργαζόμενους

Η ανατροπή των εργασιακών, ασφαλιστικών, οικονομικών και συνταξιοδοτικών κατακτήσεων και δικαιωμάτων, δε θα τους βρει αδρανείς και υποταγμένους τους εργαζόμενους, τονίζει ο Χρ. Σταμούλος
Η ανατροπή των εργασιακών, ασφαλιστικών, οικονομικών και συνταξιοδοτικών κατακτήσεων και δικαιωμάτων, δε θα τους βρει αδρανείς και υποταγμένους τους εργαζόμενους, τονίζει ο Χρ. Σταμούλος
Με τη συγκρότηση του νέου προεδρείου στο Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΑΣΑ, αποτυπώθηκε το μήνυμα των εργαζομένων που έστειλαν στις εκλογές για την ανάδειξη του νέου Διοικητικού Συμβουλίου του σωματείου, καθώς μετά από δώδεκα χρόνια δεν υπάρχει αυτοδυναμία της «επίσημης» ΠΑΣΚΕ.

Νέος πρόεδρος του Συνδικάτου εκλέχτηκε ο Χρ. Σταμούλος, στέλεχος της ΔΑΣ (ΕΣΑΚ), Α΄΄αντιπρόεδρος ο Χρ. Σερεμετίδης, επικεφαλής της ΑΣΚΕ (κοινό ψηφοδέλτιο με τη ΔΑΣ) και Β` αντιπρόεδρος ο Απ. Βλασσίδης (ΔΑΣ). Γενικός γραμματέας εκλέχτηκε ο Ιω. Μπαλόγλου (νέο ψηφοδέλτιο ΠΑΣΚ), οργανωτικός γραμματέας ο Γ. Μαστραγγελής (ΔΑΣ), ταμίας ο Διομ. Καρακωνσταντής (ΠΑΣΚ) και έφορος ο Στ. Αντωνακάκης (ΔΑΚΕ). Μέλη του ΔΣ του Συνδικάτου είναι οι: Ανδ. Κολλάς, Γ. Κλαμαράς, Σ. Καινούριος, Κ. Κουσελάς, Γ. Πετρόπουλος, Εμμ. Καρινιωτάκης, Χρ. Κοντονής, Ιω. Κιούσης, Γ. Κακανές και Κ. Ξύδης.

Οι εκπρόσωποι της ΔΑΣ - ΑΣΚΕ ΟΑΣΑ, πρότειναν τη συγκρότηση αντιπροσωπευτικού προεδρείου, αλλά την πρόταση αυτή απέρριψε η ΠΑΣΚΕ.

Υπενθυμίζεται ότι στις εκλογές του Συνδικάτου, που έγιναν στις 8 και 9 Μάρτη 2000, το ενωτικό ψηφοδέλτιο ΔΑΣ - ΑΣΚΕ ενίσχυσε σημαντικά τις δυνάμεις του και πήρε έξι έδρες σχεδόν - έναντι τεσσάρων στο προηγούμενο Διοικητικό Συμβούλιο. Αντίθετα, η «επίσημη» ΠΑΣΚΕ έχασε δύο από τις εννιά έδρες που είχε. Από μια έδρα εξασφάλισαν οι παρατάξεις ΔΑΚΕ (ΝΔ) και ΔΗΚΚΕ («παραφυάδα» της ΠΑΣΚΕ ), ενώ η νεοεμφανιζόμενη ΠΑΣΚ πήρε δύο έδρες.

Ο Χρ. Σταμούλος υπογραμμίζει ότι το πρώτο και σαφές μήνυμα των εργαζομένων προς κάθε κατεύθυνση, είναι ότι ο δρόμος της ανατροπής των εργασιακών, ασφαλιστικών, οικονομικών και συνταξιοδοτικών τους κατακτήσεων και δικαιωμάτων, δε θα τους βρει αδρανείς και υποταγμένους. Επισημαίνει ότι πρέπει να γίνουν πολλά για την αφύπνιση του κλάδου, καθώς τα χρόνια της αδράνειας, με αποκλειστική ευθύνη της πλειοψηφίας της ΠΑΣΚΕ, έχουν αφήσει έντονα σημάδια στους εργαζόμενους. Τονίζει ότι μοναδικός γνώμονας του νέου προεδρείου, το οποίο θα στηριχτεί στους εργαζόμενους, είναι η επίλυση των προβλημάτων, με ταξικό προσανατολισμό και αγωνιστική κατεύθυνση.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ
Πλώρη για νέους αγώνες

Στις 30 του μήνα στη Γενική Συνέλευση της ΠΕΜΕΝ.

Στη ρότα του αγώνα βαδίζουν αταλάντευτα οι μηχανικοί, οι οποίοι, αφού στις πρόσφατες εκλογές εμπιστεύτηκαν και πάλι το τιμόνι της ιστορικής τους Ενωσης στις ταξικές δυνάμεις της ΕΔΑΣ, τώρα καλούνται στις 30 του μήνα, στις 10 το πρωί, στην πρώτη Γενική Συνέλευση μετά τις εκλογές τους, να καθορίσουν και το αγωνιστικό πρόγραμμα δράσης της ΠΕΜΕΝ.

Οι μηχανικοί καλούνται να δώσουν την απάντησή τους στην υπονόμευση του θεσμού των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, όπως αυτή καταγράφτηκε από τη συμφωνία - ντροπή μεταξύ της νόθας πλειοψηφίας της διοίκησης της ΠΝΟ και της Ενωσης Εφοπλιστών Ακτοπλοΐας με την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με ποσοστό αύξησης 4,5% σε δύο δόσεις. Επίσης, να απαντήσουν στις αλλαγές - έκτρωμα του θεσμικού πλαισίου της ακτοπλοΐας, που δημιουργούν κίνδυνο να χαθούν 20.000 θέσεις εργασίας, αλλά και στα νέα αντιναυτεργατικά μέτρα για τα τουριστικά και ποντοπόρα πλοία που ήδη έχει στο συρτάρι της η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και στηρίζει η ΝΔ.

Η ΠΕΜΕΝ καλεί τους μηχανικούς να δώσουν μαζικά το «παρών» τους στη Γενική Συνέλευση «για να καθορίσουμε - όπως αναφέρει - με πιο γρήγορους ρυθμούς τη δουλιά μέσα στα καράβια για την οργάνωση αγωνιστικών απεργιακών κινητοποιήσεων». Το διεκδικητικό πλαίσιο που θέτει η ΠΕΜΕΝ αφορά, μεταξύ άλλων, την υπεράσπιση του δικαιώματος της δουλιάς, την υπογραφή ικανοποιητικών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, την αύξηση των συντάξεων στο 80% του μισθού, τη διατήρηση του καμποτάζ και την κατάργηση των αντιναυτεργατικών μέτρων της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ.

Καταδίκη του εργοδοτικού συνδικαλισμού

Ολοκληρώθηκαν οι εκλογές νοθείας στο σωματείο των σούπερ μάρκετ. Κάλεσμα από ΕΣΑΚ να καταδικαστούν οι εργοδοτικοί συνδικαλιστές

Μέσα σε ένα πρωτοφανές κλίμα τρομοκρατίας και νοθείας και χωρίς να έχει παραδοθεί μέχρι την τελευταία στιγμή, το μητρώο μελών του σωματείου από την απερχόμενη διοίκηση, ολοκληρώθηκαν χθες οι εκλογές της Ενωσης Υπαλλήλων Εμπορίου, Τροφίμων και Σούπερ Μάρκετ Αθηνών και Πειραιώς, οι οποίες διήρκεσαν τρεις μέρες.

Κατά τη διάρκεια των αρχαιρεσιών εκτυλίχτηκαν σκηνές απείρου κάλλους. Μητρώο μελών δεν υπήρχε, οι εργαζόμενοι μεταφέρονταν για να ψηφίσουν από διευθυντικά στελέχη των σούπερ μάρκετ, που τους έδιναν μάλιστα και έτοιμα σταυρωμένα τα ψηφοδέλτια. Αρκετοί εργαζόμενοι δεν ήταν καν μέλη της Ενωσης και όπως μας δήλωσαν, απλώς τους είπαν να πάνε να ψηφίσουν... Εκπρόσωποι της απερχόμενης διοίκησης της Ενωσης, αλλά και εκπρόσωπος εργοδότη, επιτέθηκαν σε συνδικαλιστές της ΔΑΣΕ (ΕΣΑΚ) που κατάγγειλαν τις μεθοδεύσεις, προσπαθώντας να τους εκδιώξουν από το χώρο. Οι προκλητικές αυτές μεθοδεύσεις είχαν τη στήριξη του γραμματέα της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Θ. Βασιλόπουλου.

Η ΔΑΣΕ με ανακοίνωσή της, καλεί τους εργαζόμενους να καταδικάσουν εμπράκτως τις πρακτικές των... συνδικαλιστών της απερχόμενης διοίκησης της Ενωσης, που θυμίζουν «μαύρες εποχές» του συνδικαλιστικού κινήματος. «Καταδικάστε αυτούς που συνεργάζονται στενά με τους εργοδότες και από κοινού σχεδιάζουν πώς θα ξεζουμίσουν ακόμη περισσότερο τους εργαζόμενους, πώς θα περνάνε όλα τα αντεργατικά μέτρα των Βερόπουλου, Σκλαβενίτη, Βασιλόπουλου. Αυτούς που συμφωνούν στο ωρομίσθιο, στη μερική απασχόληση, στους μισθούς πείνας, στην κατάργηση του 8ωρου», τονίζει η ΔΑΣΕ και συμπληρώνει: «Ολοι αυτοί χρησιμοποιούν τους εργαζόμενους, προκειμένου να υπογράψουν αυξήσεις 2%, όταν τα κέρδη των σούπερ μάρκετ είναι δισεκατομμύρια και όταν οι ίδιοι απολαμβάνουν παχυλούς μισθούς, ενώ εμείς είμαστε με μισθούς πείνας».

Το ΠΑΜΕ καταδικάζει

Την άμεση ηθική και επαγγελματική αποκατάσταση του συνδικαλιστή Δημ. Δημητρίου, τον οποίο απέρριψε η επιτροπή αξιολόγησης της «Ολυμπιακής Αεροπορίας» που ήταν επιφορτισμένη με την πρόσληψη 280 ιπταμένων συνοδών και φροντιστών, ζητούν οι εκπρόσωποι του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου (ΠΑΜΕ).

Με χτεσινή ανακοίνωση η Γραμματεία του ΠΑΜΕ καταδικάζει την απόρριψη του συνδικαλιστή και επισημαίνει ότι «ο συνάδελφος Δημητρίου είχε αποδεδειγμένα όλα τα τυπικά και ειδικά προσόντα για την πρόσληψη. Ο μόνος λόγος για την απόρριψή του ήταν η υπεύθυνη συνδικαλιστική του δράση που τον έφερε στο παρελθόν αντιμέτωπο με διευθυντικά στελέχη της εταιρίας, τα οποία σήμερα είναι μέλη της επιτροπής».

Αναστολή κινητοποιήσεων

Στην αναστολή των απεργιακών κινητοποιήσεων που είχαν κηρύξει για σήμερα και αύριο προχώρησαν οι εργαζόμενοι στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ), διεκδικώντας την καταβολή δεδουλευμένων από τον περασμένο Δεκέμβρη!

Την απόφαση αναστολής πήρε το Γενικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας Συλλόγων ΥΠΑ (ΟΣΥΠΑ), μετά την έγγραφη διαβεβαίωση των αρμοδίων του υπουργείου Οικονομικών ότι θα ικανοποιηθεί το αίτημα των εργαζομένων και ότι θα τους καταβληθούν τα δεδουλευμένα, που αντιστοιχούν σε 250 εκατ. δραχμές.

Οπως είναι πασίδηλο, η κυβέρνηση υπό το βάρος της πίεσης των εργαζομένων και την κήρυξη απεργιακών κινητοποιήσεων, υποχρεώθηκε να εγκαταλείψει την αλαζονική της στάση και να υποσχεθεί εγγράφως ότι θα ικανοποιήσει το αίτημά τους και θα καταβάλει άμεσα τα δεδουλευμένα.

Σύλληψη για ρατσιστικές επιθέσεις

Για σειρά ρατσιστικών επιθέσεων σε βάρος παλιννοστούντων που έγιναν στην περιοχή των Σερρών συνελήφθησαν πέντε νεαροί, που σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία ομολόγησαν τις πράξεις τους.

Σύμφωνα με την Αστυνομική Διεύθυνση Σερρών, θεωρούνται υπεύθυνοι για τη ρίψη βόμβας μολότοφ σε σούπερ μάρκετ και την τοποθέτηση εκρηκτικού μηχανισμού σε αυτοκίνητο τύπου LADA, το οποίο καταστράφηκε ολοσχερώς. Επίσης, προσπάθησαν να πετάξουν βόμβα στο σπίτι παλιννοστούντων από τη Γεωργία, αλλά ευτυχώς από κακή ρίψη η βόμβα ξέφυγε από το στόχο της χωρίς να σημειωθεί κάποια υλική ζημία ή τραυματισμός. Ακόμη, θεωρούνται οι δράστες της πραγματοποίησης ανώνυμων τηλεφωνημάτων για την τοποθέτηση βομβών, που στη συνέχεια αποδείχτηκαν φάρσες. Τα ονόματα των φερόμενων ως δραστών δεν έχουν γίνει γνωστά, καθώς συνεχίζεται η προανάκριση. Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, οι πέντε νεαροί, ανάμεσα στους οποίους και ένας φαντάρος, πρόβαλαν ως αιτιολογικό των πράξεών τους την εκδίκηση. Με το πέρας της προανάκρισης η δικογραφία θα σταλεί στον ανακριτή όπου θα παρουσιαστούν και οι πέντε νεαροί που στο μεταξύ λόγω της παρέλευσης του αυτόφωρου έχουν αφεθεί ελεύθεροι.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ