ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 23 Μάρτη 2000
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
ΝΑΤΟικές επικίνδυνες ενέργειες και «προβλέψεις» όξυνσης

Βομβιστική ενέργεια στην περιοχή της Μιτροβίτσα  κατέστρεψε γέφυρα

Γάλλοι στρατιώτες της «ειρηνευτικής» δύναμης επιθεωρώντας στον σέρβικο τομέα της Μιτρόβιτσα

Associated Press

Γάλλοι στρατιώτες της «ειρηνευτικής» δύναμης επιθεωρώντας στον σέρβικο τομέα της Μιτρόβιτσα
ΠΡΙΣΤΙΝΑ.-

Στη βαθμιαία δημιουργία «ζωνών εμπιστοσύνης» στις δύο πλευρές της γέφυρας του ποταμού Ικμπαρ, που χωρίζει νοητά το αλβανικό και σερβικό τμήμα της πόλης Κοσόβσκα Μιτροβίτσα προχώρησαν χτες Γάλλοι στρατιώτες. Ωρες νωρίτερα, είχε εκδηλωθεί βομβιστική ενέργεια σε γέφυρα στο βόρειο τμήμα της πόλης. Επιπλέον, το ίδιο 24ωρο σε συνέντευξη Τύπου στην Πράγα, ο απεσταλμένος του ΟΗΕ για ανθρώπινα δικαιώματα στο Κοσσυφοπέδιο, Τσέχος Τζίρι Ντιστμπάιερ, επαναλάμβανε πως η αποστολή της διεθνούς κοινότητας στην περιοχή δεν είναι παρά μία «παταγώδη αποτυχία», ενώ σε συνέντευξή του σε γερμανική εφημερίδα, ο ΝΑΤΟικός στρατηγός Κλάους Νάουμαν προέβλεπε πως και η φετινή άνοιξη στην περιοχή θα είναι «δύσκολη»!

Οι «ζώνες εμπιστοσύνης» της ΚΦΟΡ

Στη δημιουργία «ζωνών εμπιστοσύνης» επιχείρησαν να προχωρήσουν χτες Γάλλοι στρατιώτες της ΚΦΟΡ στην Κοσόβσκα Μιτροβίτσα. Επιπλέον, οι Γάλλοι στρατιώτες τοποθέτησαν χάρτες για ασφαλέστερη διέλευση και πινακίδες στις δύο πλευρές της γέφυρας του ποταμού Ικμπαρ στις οποίες ανέγραφαν «απαγορευμένες δραστηριότητες»... Για παράδειγμα στον αλβανικό τομέα της πόλης, στη λίστα με τα απαγορευμένα που αναγράφονταν στις πινακίδες της ΚΦΟΡ συγκαταλέγονταν «η χρήση όπλων, οι διαδηλώσεις και η μη εξουσιοδοτημένη στάθμευση αυτοκινήτων». Στη «σερβική πλευρά» της γέφυρας, οι πινακίδες ως επί το πλείστον ανέγραφαν μία «απαγορευμένη δραστηριότητα»: την κυκλοφορία με χρήση ραδιοασυρμάτων...

Ο Ερίκ Μπουσόν, εκπρόσωπος της γαλλικής δύναμης στην πόλη, εξήγησε πως σκοπός αυτής της ενέργειας είναι «η ανάμειξη απλών ανθρώπων στην προσπάθεια δημιουργίας νόμου και τάξης»... Ο ίδιος πρόσθεσε πως οι «ζώνες εμπιστοσύνης» θα δημιουργηθούν σταδιακά διευκρινίζοντας πως δεν υπάρχουν άμεσα σχέδια για την κατασκευή τους τουλάχιστον στο βόρειο τμήμα της πόλης. Πέραν αυτών δεν έδωσε καμία άλλη διευκρίνιση γι' αυτή τη νέα δραστηριότητα των στρατιωτών της ΚΦΟΡ, που εκ των πραγμάτων φαίνεται πως αποτελεί μία πιο ήπια εκδοχή του παλιού σχεδίου για τερματισμό της άτυπης διχοτόμησης της πόλης σε σερβικό και αλβανικό τομέα.

Ανατίναξη γέφυρας

Βομβιστική επίθεση σε σιδηροδρομική γέφυρα στη βορειοδυτική Κοσόβσκα Μιτροβίτσα (κοντά στην πόλη Μπάνισκα) εκδηλώθηκε νωρίς χτες τα ξημερώματα δίχως ευτυχώς να προκληθούν θύματα παρά μόνον υλικές ζημιές στη γέφυρα και σε παρακείμενα σπίτια Σέρβων. Εντούτοις, η βομβιστική ενέργεια είχε ως αποτέλεσμα να κλείσουν τα διοικητικά όρια μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Νότιας Σερβίας...

Οπως έγινε γνωστό, από τη βομβιστική ενέργεια λύγισε ο μεταλλικός σκελετός της γέφυρας, ενώ συντρίμμια εκσφενδονίστηκαν σε απόσταση 300 μέτρων, προκαλώντας ζημιές σε σπίτια του χωριού Λοζίστε, που βρίσκεται σε απόσταση 12 χιλιομέτρων από τη Μιτροβίτσα. Λίγες ώρες μετά, η σιδηροδρομική κίνηση ανάμεσα στις πόλεις Κόσσοβο Πόλιε, κοντά στην Πρίστινα, και Λεποσάβιτς, κοντά στα όρια ανάμεσα στο Κόσσοβο και τη Σερβία, έχει διακοπεί.

Οσον αφορά στην απόφαση για κλείσιμο των διοικητικών ορίων στα όρια Κοσσυφοπεδίου - Νότιας Σερβίας, αυτή πάρθηκε από Βρετανούς στρατιώτες της ΚΦΟΡ που θεώρησαν ότι κάτι τέτοιο «θα σταματήσει την εξαγωγή βίας από το Κοσσυφοπέδιο αλλά και θα συμβάλλει στην ασφάλεια των κατοίκων της περιοχής». Επιπλέον, στην πόλη Μιτροβίτσα αναβλήθηκε επ' αόριστον η εκδίκαση ορισμένων υποθέσεων «για δολοφονίες και εγκλήματα πολέμου που είχαν γίνει στο Κόσσοβο», με δικαιολογία κάποιους φόβους ότι μπορεί να αναζωπυρωθεί η «εθνικιστική βία».

Νέες προβλέψεις για «δύσκολη άνοιξη στα Βαλκάνια»...

«Δύσκολη άνοιξη στα Βαλκάνια» προέβλεψε χτες ο Γ ερμανός στρατηγός Κλάους Νάουμαν σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα «Tagesspiegel». Ο στρατηγός Νάουμαν απαντώντας σε ερώτηση για τον κίνδυνο ενός νέου πολέμου στην περιοχή εξαιτίας της προσπάθειας του Μαυροβουνίου να αποσχιστεί από την ΟΔ Γιουγκοσλαβίας, απάντησε πως «αν και δεν επιθυμεί να προχωρήσει σε τέτοιες εικασίες, φοβάται κάτι τέτοιο»... Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του ο ΝΑΤΟικός στρατηγός είπε:

«Βλέπω την ένταση στη Μιτροβίτσα, στο Κόσσοβο και στην κοιλάδα του Πρέσεβο στη Σερβία, όπου οι Αλβανοί προκαλούν τους Σέρβους, δημιουργώντας βίαια επεισόδια... Δεν μπορώ παρά να ελπίζω ότι η διεθνής κοινότητα θα αντιδράσει με αποφασιστικότητα και αυστηρότητα απέναντι στις δύο πλευρές, στους Αλβανούς, αλλά και στους Σέρβους»(!).

Μη επανδρωμένα αεροσκάφη από τις ΗΠΑ στο Κόσσοβο

Μη επανδρωμένα τηλεκατευθυνόμενα αεροσκάφη και το απαραίτητο προσωπικό για τον χειρισμό τους από το έδαφος, πρόκειται να στείλουν οι ΗΠΑ. Οπως ανακοίνωσε αργά προχτές βράδυ ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, Κένεθ Μπέικον, η αποστολή προσωπικού για την καθοδήγηση των αεροσκαφών αυτών δε σημαίνει πως οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν το ενδεχόμενο να αυξήσουν «τουλάχιστον όχι σ' αυτό το στάδιο» τον αριθμό των στρατιωτών τους από το σύνολο των 6.300 ανδρών στο Κόσσοβο. Ο Μπέικον πρόσθεσε πως τα τηλεκατευθυνόμενα αεροσκάφη είχαν χρησιμοποιηθεί κατά κόρον και στο παρελθόν, στη Βοσνία και το Κόσσοβο, «επιτρέποντας στις στρατιωτικές δυνάμεις να έχουν μία προνομιακή άποψη του θεάτρου των επιχειρήσεων»...

«Παταγώδης» η αποτυχία της διεθνούς κοινότητας

Την πλήρη αποτυχία της αποστολής του ΟΗΕ στο Κοσσυφοπέδιο επανέλαβε και σε χτεσινές δηλώσεις του ο απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών στην περιοχή για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Τσέχος, Τζίρι Ντιστμπάιερ.

Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε χτες στην Πράγα μετά από 10ήμερη περιοδεία του στην ΟΔ Γιουγκοσλαβίας, ο Ντιστμπάιερ σημείωσε πως μετά τις ΝΑΤΟικές επιδρομές στο Κοσσυφοπέδιο όχι μόνον δεν επιλύθηκαν τα παλιά προβλήματα αλλά δημιουργήθηκαν καινούρια. Οπως είπε χαρακτηριστικά «είναι σήμερα απολύτως καθαρό πως ολόκληρη η επιχείρηση στο Κοσσυφοπέδιο είναι μία παταγώδης αποτυχία... Τίποτε απ' όσα επιχειρούσε να πετύχει το ΝΑΤΟ με τους βομβαρδισμούς κατά της Γιουγκοσλαβίας δεν επιτεύχθηκε. Ως εκ τούτου, όλα τα προβλήματα επιδεινώθηκαν και δημιουργήθηκαν καινούρια».

Αναφερόμενος για μία ακόμη φορά στο θολό μέλλον του Κοσσυφοπεδίου, ο Ντιστμπάιερ υποστήριξε πως κανένας δεν επιθυμεί να πει εάν το Κόσσοβο θα παραμείνει μέρος της Σερβίας ή της Γιουγκοσλαβίας ή θα γίνει ανεξάρτητο. Στη συνέχεια τόνισε πάντως πως «ένα ανεξάρτητο Κόσσοβο στην πραγματικότητα θα παραβίαζε την απόφαση 1244 του ΟΗΕ ενώ θα μπορούσε να θεωρηθεί ως υποστήριξη στο σχέδιο μίας "Μεγάλης Αλβανίας", με την ένωση όλων των αλβανόφωνων περιοχών στα νότια Βαλκάνια»...

Στο ίδιο σημείο των δηλώσεών του ο Ντιστμπάιερ είπε πως οι φόβοι ότι «θα μπορούσαν να υπάρξουν θύματα μεταξύ των στρατιωτών της ΚΦΟΡ παίζουν αποφασιστικό ρόλο κυρίως στην πλευρά των Αμερικανών... Η πολιτική ηγεσία στην Ουάσιγκτον είναι εξαρτημένη από το εάν θα μπουν στις ΗΠΑ φέρετρα ή όχι»!

Να δώσουν λόγο για τα εγκλήματά τους

Συνέντευξη Τύπου του Γιουγκοσλάβου πρέσβη στην Αθήνα, Ντρ. Βουσίτσεβιτς, με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου από τις ΝΑΤΟικές βάρβαρες επιδρομές στη γειτονική χώρα

«Ως βάρβαρη πράξη και παράδειγμα της πλέον ωμής βίας στις διεθνείς σχέσεις και ως βάναυση παραβίαση των βασικών αρχών του Διεθνούς Δικαίου, θα περάσουν στη σύγχρονη ιστορία οι ΝΑΤΟικές επιθέσεις κατά της Γιουγκοσλαβίας», υπογράμμισε χτες σε συνέντευξη Τύπου στην Αθήνα ο Γιουγκοσλάβος πρέσβης στην Αθήνα, Ντραγκομίρ Βουσίτσεβιτς.

Με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου από τις ΝΑΤΟικές επιδρομές κατά της Γιουγκοσλαβίας ο κ. Βουσίτσεβιτς υπενθύμισε ότι κατά το διάστημα των βομβαρδισμών (24 Μάρτη έως 10 Ιούνη '99), η ΟΔ Γιουγκοσλαβίας βομβαρδίστηκε ανελέητα αφού σκοτώθηκαν πολλές χιλιάδες πολίτες εκ των οποίων το 30% παιδιά, τραυματίστηκαν σοβαρά άλλοι 6.000 εκ των οποίων αρκετοί είναι σήμερα ανάπηροι, ενώ μεταξύ πολλών άλλων καταστράφηκαν πάνω από 120 νοσοκομεία και ιατρικά κέντρα, 480 σχολεία, 50 μεσαιωνικά μοναστήρια και εκκλησίες.

«Η επιδρομή αυτή, ως γνωστόν, ξεκίνησε δίχως αφορμή σε μία χώρα που δεν προκάλεσε ούτε αποτελούσε κίνδυνο για κανέναν. Διεξήχθη όχι μόνον δίχως εντολή του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ αλλά καταπατώντας το Διεθνές Δίκαιο και τη Χάρτα του ΟΗΕ. Θα ήθελα να εκφράσω την ελπίδα, ότι αργά ή γρήγορα οι χώρες εισβολής και κάποια μεμονωμένα άτομα θα πρέπει να δώσουν λόγο για τα δικά τους εγκλήματα!», σημείωσε σε άλλο σημείο ο Γιουγκοσλάβος πρέσβης.

Οσον αφορά στην κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο Κοσσυφοπέδιο εννιά μήνες μετά τον τερματισμό των επιδρομών, ο Ντρ. Βουσίτσεβιτς σημείωσε πως η σημερινή κατάσταση εκεί βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με ό,τι προέβλεπε η απόφαση 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και δείχνει πως η διεθνής κοινότητα απέτυχε πλήρως στους σκοπούς που έθεσε. Οπως τόνισε, «μπροστά στα μάτια της διεθνούς κοινότητας, εξελίσσεται η γενοκτονία του μη αλβανικού πληθυσμού, με σκοπό την πλήρη αλβανοποίηση του Κοσσυφοπεδίου, την καταστροφή κάθε εθνικής, ιστορικής και πολιτιστικής ρίζας της πλούσιας παράδοσης της σερβικής παρουσίας στην περιοχή. Ολα υπηρετούν το βασικό σκοπό των αλβανικών αποσχιστικών στοιχείων, δηλαδή την ανεξαρτητοποίηση του Κοσσυφοπεδίου και τη δημιουργία της Μεγάλης Αλβανίας». Μιλώντας για «τη βαριά ήττα της διεθνούς κοινότητας στο Κοσσυφοπέδιο», ο Γιουγκοσλάβος πρέσβης ανέφερε πως μέχρι σήμερα « έχουν εκδιωχθεί από την περιοχή πάνω από 350.000 μη αλβανόφωνοι, στην πλειοψηφία τους Σέρβοι. Οι Αλβανοί τρομοκράτες και "αποσχιστές" σκότωσαν 900 άτομα και τραυμάτισαν 800, απήγαγαν 834 άτομα, πυρπόλησαν 50.000 σπίτια και προκάλεσαν ζημιές σε 82 μοναστήρια και εκκλησίες που χρονολογούνται από το Μεσαίωνα... Επιπλέον, έχουν εισέλθει παράνομα στο Κοσσυφοπέδιο πάνω από 200.000 άτομα από την Αλβανία, ως επί το πλείστον εγκληματίες και ληστές!».

Ως βασικό υπεύθυνο για αυτή την κατάσταση ο Γιουγκοσλάβος πρέσβης χαρακτήρισε τον ανώτατο εκπρόσωπο του ΟΗΕ στην επαρχία, Μπερνάρ Κουσνέρ, σημειώνοντας «ότι κάνει τα πάντα για να αποσχιστεί το Κοσσυφοπέδιο» (όπως νόμισμα το μάρκο, δικές του τελωνειακές υπηρεσίες, δικό του τραπεζικό σύστημα, κλπ.).

Καταφέρθηκε κατά των κυρώσεων ΗΠΑ και ΕΕ σε βάρος της χώρας του, χαρακτηρίζοντάς τες «παράνομες και αβάσιμες, καθώς δεν αποτελούν απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας».

Σε άλλο σημείο τόνισε πως η Γιουγκοσλαβία «έχει εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις της απέναντι στη διεθνή κοινότητα και ζητεί απ' αυτή να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της απέναντι στη Γιουγκοσλαβία». Δηλαδή,τη «συνετή εφαρμογή της απόφασης του ΣΑ για το Κοσσυφοπέδιο, να σταματήσει η τρομοκρατία στο σερβικό πληθυσμό στην περιοχή, να δημιουργηθούν κατάλληλες συνθήκες στο Κόσσοβο για πλήρη προσωπική και περιουσιακή ασφάλεια όλων των πολιτών και την ελεύθερη και ασφαλή επιστροφή όλων των προσφύγων, αλλά και την επιστροφή των γιουγκοσλαβικών και σερβικών δυνάμεων, όπως αναφέρει και η συμφωνία που έχει υπογραφεί».

Ερωτηθείς για τη συμμετοχή της Ελλάδας στην ΚΦΟΡ και με αφορμή τις σημερινές στρατιωτικές ασκήσεις του ΝΑΤΟ στο Κοσσυφοπέδιο «Δυναμική Απάντηση 2000», ο Γιουγκοσλάβος πρέσβης σημείωσε ότι το Βελιγράδι δεν έχει πρόβλημα με τη συμμετοχή της Ελλάδας σ' αυτή την «πολυεθνική ειρηνευτική δύναμη γιατί έχει σταλεί εκεί μετά από απόφαση του ΣΑ του ΟΗΕ». Οπως εξήγησε, «η Γιουγκοσλαβία δέχτηκε αυτή την απόφαση και συνεπώς την εγκατάσταση αυτών των δυνάμεων στο Κοσσυφοπέδιο, ενώ πριν αντιδρούσε κυρίως απέναντι στην εγκατάσταση μόνο ΝΑΤΟικών δυνάμεων». Οσον αφορά δε στη «Δυναμική Απάντηση 2000», ο κ. Βουσίτσεβιτς σχολίασε πως «η Γιουγκοσλαβία είναι απόλυτα αντίθετη μ' αυτό»! Οπως υπογράμμισε, «κανείς δε ζήτησε τη συγκατάθεση και τη σύμφωνη γνώμη της Γιουγκοσλαβίας γι' αυτούς τους στρατιωτικούς ελιγμούς», ξεκαθαρίζοντας πως «η διεξαγωγή τέτοιων ασκήσεων δίχως τη σύμφωνη γνώμη της χώρας συνιστάπαραβίαση της κυριαρχίας και της εθνικής ακεραιότητας της Γιουγκοσλαβίας». Οπως είπε, «τη διεξαγωγή των ασκήσεων τη Βλέπουμε σαν υποστήριξη της τρομοκρατίας και των αποσχιστικών κινήσεων στο Κοσσυφοπέδιο με σκοπό την αποσταθεροποίηση ολόκληρης της Γιουγκοσλαβίας»... Πέρα απ' αυτά, ο Γιουγκοσλάβος πρέσβης χαρακτήρισε τις σχέσεις ανάμεσα σε Βελιγράδι και Αθήνα «πάρα πολύ καλές», καθώς η Γιουγκοσλαβία εκτιμά την ελληνική θέση για τη διαφύλαξη των σημερινών συνόρων.

ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΟΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Ποτέ και πουθενά να μη γίνει τέτοια εισβολή

Να ενισχύσουν την αντίσταση στην πολιτική βίας και των πιέσεων κατά των μικρών λαών και κρατών, απευθύνουν στις φιλειρηνικές δυνάμεις του τόπου μας, με ανακοίνωσή τους, τα μέλη της Γιουγκοσλαβικής Κοινότητας Ελλάδας (σωματείο υπό ίδρυση), που θα συμμετέχουν στο αυριανό μεγάλο παλλαϊκό συλλαλητήριο ενάντια στον πόλεμο στις 6 το απόγευμα μπροστά από την κεντρική πύλη του Λιμανιού της Θεσσαλονίκης. Ειδικά, όπως σημειώνουν, απευθύνονται στον αδελφό ελληνικό λαό και του στέλνουν μήνυμα ότι δε θα ξεχάσουν ποτέ την αλληλεγγύη και την υποστήριξη την οποία έδειξε κατά την εισβολή του ΝΑΤΟ στην πατρίδα τους.

Μεταξύ άλλων η ανακοίνωση αναφέρει: «Οι Γιουγκοσλάβοι πολίτες που ζούμε στην Ελλάδα απευθυνόμαστε στον ελληνικό λαό, εκφράζοντας την πιο αυστηρή καταδίκη για την εισβολή, χωρίς προηγούμενο στην ιστορία της ανθρωπότητας, την οποία πριν από ένα χρόνο πραγματοποίησε το ΝΑΤΟ στην πατρίδα μας. Κατά την εισβολή αυτή σκοτώθηκαν χιλιάδες πολίτες, γκρεμίστηκαν νοσοκομεία, σχολεία, βιβλιοθήκες, μοναστήρια και εκκλησίες, καταστράφηκαν γέφυρες και τα συγκοινωνιακά δίκτυα. Αυτή η εισβολή ήταν κατά του ανθρωπισμού και κατά των βασικών ανθρώπινων αξιών, την οποία οι παγκόσμιοι ισχυροί δεν κατάφεραν να δικαιολογήσουν ούτε μετά από ένα χρόνο. Τώρα, με αδέξια σενάρια και με τη βοήθεια των Αλβανών Τρομοκρατών, επιδιώκουν να διατηρήσουν την ένταση στο Κόσσοβο και στα Μετόχια και να δημιουργήσουν τις συνθήκες για την περαιτέρω αποσταθεροποίηση όλης της περιοχής, έτσι ώστε να δικαιολογήσουν όλα αυτά που κάνανε και που έχουν σκοπό να κάνουν.

Επίσης καταδικάζουμε τη συνέχεια των πιέσεων στην πατρίδα μας και υποστηρίζουμε πλήρως τη γιουγκοσλαβική ηγεσία στη διαφύλαξη της ανεξαρτησίας, της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας.

Ζητάμε να σταματήσουν οι καταχρήσεις των "ειρηνευτικών" δυνάμεων του ΟΗΕ και να εμποδιστούν η δυστυχία και οι εξορισμοί των Σέρβων, των Μαυροβούνιων και των άλλων μη αλβανικών πληθυσμών στο Κόσσοβο και τα Μετόχια, η οποία περιοχή είναι αδιαχώριστο κομμάτι της Δημοκρατίας της Σερβίας και της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας.

Καλούμε όλες τις φιλειρηνικές δυνάμεις να ενισχύσουν την αντίσταση στην πολιτική βίας και των πιέσεων κατά των μικρών λαών και κρατών. Ειδικά απευθυνόμαστε στον αδελφό ελληνικό λαό και του στέλνουμε μήνυμα ότι δε θα ξεχάσουμε ποτέ την αλληλεγγύη και την υποστήριξη την οποία έδειξε κατά την εισβολή του ΝΑΤΟ στην πατρίδα μας.

Να μην επαναληφθεί ποτέ και πουθενά μια τέτοια εισβολή όπως αυτή του ΝΑΤΟ στην ΟΔ Γιουγκοσλαβίας».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ