ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 19 Μάη 2007
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αντιλαϊκά μέτρα και ... χωρίς επιτήρηση

Τις προτεραιότητες της κυβέρνησης για το διάστημα μετά την επικείμενη έξοδο της χώρας από τη δημοσιονομική επιτήρηση, συζήτησαν χτες στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός με τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών

Η διαδικασία εξόδου της ελληνικής οικονομίας από το καθεστώς της δημοσιονομικής επιτήρησης, αλλά και «οι πρωτοβουλίες που σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομίας για τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων» συζητήθηκαν στη χτεσινή σύσκεψη, μεταξύ του πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή και του υπουργού Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφη, σύμφωνα με δηλώσεις του τελευταίου. Για τη διαδικασία εξόδου της ελληνικής οικονομίας από τη δημοσιονομική επιτήρηση, ανέφερε ότι «βρισκόμαστε στο επόμενο - και τελευταίο βήμα - προς τον τερματισμό της διαδικασίας του υπερβολικού ελλείμματος, που είναι η συνεδρίαση του συμβουλίου "ΕΚΟΦΙΝ", στις αρχές Ιουνίου». Εκεί πρόκειται να συζητηθεί η εισήγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία αναμένεται να γίνει αποδεκτή από το συμβούλιο υπουργών Οικονομίας της ΕΕ.

Η εξέλιξη αυτή δεν προμηνύει τίποτα το θετικό για τους εργαζόμενους. Αν αφαιρέσουμε, φυσικά, την ακατάσχετη προεκλογική υποσχεσιολογία στην οποία επιδόθηκε την προηγούμενη Πέμπτη ο Γ. Αλογοσκούφης - η οποία όμως δεν έχει καμία σχέση με την ικανοποίηση των συλλογικών αιτημάτων των εργαζομένων - η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να συνεχίσει τις πολιτικές λιτότητας που πλήττουν τα λαϊκά εισοδήματα. Μάλιστα, οι πολιτικές αυτές τα επόμενα χρόνια, αναμένεται να ενταθούν, καθώς η ελληνική πλευρά συναποφάσισε με το διευθυντήριο των Βρυξελλών να μειώσει κατά 2 χρόνια την επίτευξη ισοσκελισμένων προϋπολογισμών (από το 2012 στο 2010). Ηδη το πρώτο βήμα προς την κατεύθυνση αυτή, έγινε με την - προ μηνός - εξαγγελία για περικοπές 430 εκατ. ευρώ από τις δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού του 2007. Πρόκειται και για κίνηση συμβολικού χαρακτήρα, καθώς το οικονομικό επιτελείο έστειλε και έμπρακτα το μήνυμα ότι η διαδικασία εξόδου της ελληνικής οικονομίας από τη δημοσιονομική επιτήρηση, δε σημαίνει «χαλάρωση» της δημοσιονομικής πολιτικής, αλλά σκλήρυνση των πολιτικών λιτότητας για τους εργαζομένους.

Από την πλευρά του, ο «υπερυπουργός» Οικονομικών της ΕΕ Χοακίν Αλμούνια, στην εισήγησή του, για έξοδο της ελληνικής οικονομίας από τη διαδικασία του υπερβολικού ελλείμματος, έθεσε και την ατζέντα των θεμάτων, με τα οποία θα πρέπει να ασχοληθεί η κυβέρνηση της επόμενης τετραετίας.

Ο κοινοτικός αξιωματούχος ξεκαθάρισε ότι θα πρέπει να επιλυθεί με τη διαδικασία του επείγοντος το ασφαλιστικό πρόβλημα της χώρας... Η προώθηση των αντιασφαλιστικών ανατροπών, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά στο σύνολο των χωρών της ΕΕ, αποτελεί θέμα πρώτης προτεραιότητας για τις Βρυξέλλες, καθώς θεωρούν ότι τα «δαπανηρά» ασφαλιστικά συστήματα, λειτουργούν ανασταλτικά στο στόχο της βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής Οικονομίας (διάβαζε του ευρωπαϊκού κεφαλαίου).

Εκκρεμούν ακόμη:

  • Η προώθηση νέων ανατροπών στις εργασιακές σχέσεις, κάτι που προσδιορίζεται ρητά από τις κατευθυντήριες γραμμές της «Πράσινης Βίβλου».
  • Οι «προσαρμογές» στη Δημόσια Διοίκηση, ώστε η τελευταία να γίνει περισσότερο «φιλική» στο επιχειρηματικό περιβάλλον.
  • Η ολοκλήρωση των ανατροπών στη Δημόσια Παιδεία, όπου επιχειρείται η παράδοσή της στα ιδιωτικά επιχειρηματικά συμφέροντα.
ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ «ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ»
Υποκριτική «λατρεία » από τον δικομματισμό

Πολιτική ταύτιση ΠΑΣΟΚ και ΝΔ στη στήριξη των μεγάλων επιχειρήσεων που κυκλοφορούν με το μανδύα των «μικρομεσαίων»

Με «σημαία» του την στρατηγική της Λισαβόνας, που στην περίπτωση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων χωρίζει σαφώς την «ήρα» (αυτοαπασχολούμενοι, πολύ μικρές επιχειρήσεις) από το «στάρι» (καινοτόμες ή διεθνοποιημένες, οικονομικά ισχυρές μεσαίες επιχειρήσεις), ο δικομματισμός εμφανίστηκε χτες ενιαίος και ταυτόσημος στον πολιτικό του λόγο. Η ευκαιρία δόθηκε στο πανευρωπαϊκό συνέδριο που οργανώνει η... μη κυβερνητική οργάνωση «Ευρωπαϊκή Ενωση Μικρών και Μεσαίων Επιχειρήσεων» και ολοκληρώνεται σήμερα, με θέμα «Το κοινωνικό και επιχειρηματικό πρόσωπο των ΜΜΕ», στο οποίο η «ανταγωνιστικότητα, η εξωστρέφεια και η καινοτομία» παρουσιάστηκαν ως «οι απαραίτητες προϋποθέσεις προόδου».

Τις κατευθύνσεις αυτές που θέτει η ΕΕ και προωθεί το συγκεκριμένο «λόμπι» πίεσης που έχει έδρα τις Βρυξέλλες (αλλά διαθέτει και ελληνικό τμήμα), τις στήριξαν χτες η κυβέρνηση της ΝΔ αλλά και η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ με παρεμβάσεις που έκαναν στο παραπάνω συνέδριο ο υπουργός Ανάπτυξης Δ. Σιούφας, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Χρ. Παπουτσής και ο υφυπουργός Οικονομίας Χρ. Φώλιας. Πιο απλά, ο Δ. Σιούφας μίλησε σαν τον... Χρ. Παπουτσή και το αντίστροφο, καθώς η προεκλογική περίοδος θέτει τις δικές της σκοπιμότητες, επιτάσσει τη δημιουργία «γεφυρών» που φτάνουν μέχρι και το αντίθετο - κυρίως σ' αυτό- πολιτικό «κοινό».

Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ μίλησε μεταξύ άλλων για την ευθύνη του κράτους στη δημιουργία ενός ευνοϊκού επιχειρηματικού περιβάλλοντος, το οποίο απαιτεί μακροοικονομική πολιτική, απλοποίηση της νομοθεσίας, μείωση διοικητικών εμποδίων. Πρόκειται ακριβώς για την πολιτική που υλοποιεί η κυβέρνηση της ΝΔ. Αλλά ο Χρ. Παπουτσής δε δίστασε να μιλήσει και για την ανάγκη ένταξης της επιχειρηματικότητας στο εκπαιδευτικό σύστημα και για ευέλικτη δημόσια διοίκηση - και βεβαίως καινοτομία - απαιτήσεις και προτεραιότητες που θέτει συχνά ο ΣΕΒ και υιοθετεί θερμά η κυβέρνηση.

Παρ' όλα αυτά ο Δ. Σιούφας δε δυσκολεύτηκε καθόλου στη δική του «επίθεση φιλίας» προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, των οποίων δήλωσε «ένθερμος υποστηρικτής». Εκθείασε το ρόλο τους, υποστήριξε ότι έχουν μπει στο επίκεντρο της αναπτυξιακής πολιτικής, μίλησε για το κοινωνικό τους πρόσωπο. Ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση έχει λάβει 40 μέτρα για την υποστήριξή τους(!) τη στιγμή που η προκλητική ενίσχυση των πολυεθνικών και των μεγάλων επιχειρήσεων έχει φέρει ένα σημαντικό τμήμα των ΕΒΕ στο «χείλος του γκρεμού».

Ο Χρ. Φώλιας εκτίμησε ότι οι ΜΜΕ πιέζονται από το διεθνή ανταγωνισμό και - όπως και ο Δ. Σιούφας προηγουμένως - αναφέρθηκε στις επιδοτήσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων προς τις «ΜΜΕ». Επιδοτήσεις που δε δίνονται στο «βρόντο» ούτε είναι για όλους. Ενα μικρό μέρος τους λειτουργεί ως «πολιτικό άλλοθι» και διανέμεται σε λίγους μικρούς ΕΒΕ. Το μεγαλύτερο μέρος τους όμως διοχετεύεται στις μεσαίες επιχειρήσεις που μπορούν να απασχολούν έως και 250 άτομα με συγκεκριμένες απαιτήσεις, όπως τις έθεσε ο υφυπουργός Οικονομίας: Εξωστρέφεια, πιστοποίηση προϊόντων, προϊόντα ψηλότερης προστιθέμενης αξίας, καινοτομική επιχειρηματικότητα. Αυτές είναι οι προϋποθέσεις και τα κριτήρια της χρηματοδότησης, στα οποία όμως δεν εντάσσονται εκ των πραγμάτων εκατοντάδες χιλιάδες ΕΒΕ, που δεν «καινοτομούν», αλλά ωστόσο προσφέρουν στην παραγωγή, στις υπηρεσίες και στο εμπόριο.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΒΕ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ
Προσανατολίζεται σε νέες κινητοποιήσεις

Πανελλαδική Σύσκεψη στις 3 του Ιούνη

Πανελλαδική Σύσκεψη για να εκτιμήσει τα μέχρι τώρα αποτελέσματα της δουλιάς και να προγραμματίσει τα επόμενα αγωνιστικά βήματα, πραγματοποιεί την Κυριακή 3 του Ιούνη, στις 10.30 το πρωί, η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα για το Ασφαλιστικό, που έχουν συστήσει συνδικαλιστικές οργανώσεις και συνδικαλιστές από το χώρο των αυτοαπασχολούμενων, επαγγελματιών, βιοτεχνών, εμπόρων και αυτοκινητιστών. Η σύσκεψη θα γίνει στην αίθουσα των Συνταξιούχων (Σωκράτους 23), και όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή της, η Συντονιστική, υπάρχει προσανατολισμός για οργάνωση πανελλαδικών κινητοποιήσεων την Τετάρτη στις 20 του Ιούνη.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται επίσης: «Η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα συνεχίζει και κλιμακώνει τις αγωνιστικές εκδηλώσεις και διεκδικήσεις της για την υπεράσπιση και διεύρυνση του κοινωνικού χαρακτήρα του ασφαλιστικού συστήματος των ΕΒΕ. Κυκλοφόρησε ανακοίνωση σε όλη τη χώρα για το ασφαλιστικό. Προχωράει η διοργάνωση συσκέψεων, μέσα στο Μάιο σε όλη τη χώρα και συζητήσεων για το ίδιο θέμα, με καλά αποτελέσματα και μεγάλο ενδιαφέρον από τους συναδέλφους».

ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Διείσδυση στην ευρύτερη περιοχή

Δυναμώνει η επιχειρηματική διείσδυση του «ντόπιου» τραπεζικού κεφαλαίου στις ευρύτερες αγορές των Βαλκανίων και άλλων περιοχών σε μια εξέλιξη που πατάει πάνω στην υπερσυσσώρευση κερδών που συντελέστηκε μέσα στη χώρα.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Τράπεζα Πειραιώς ανακοίνωσε την εξαγορά του 78% της Ουκρανικής International Commerce Bank, η οποία διαθέτει δίκτυο 134 καταστημάτων. Η Πειραιώς έχει επιχειρηματική παρουσία σε 8 χώρες του εξωτερικού, κυρίως στα βαλκανικά κράτη.

Σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών, οι 5 μεγάλες «ελληνικές» τράπεζες έχουν «επενδύσει» στα Βαλκάνια πάνω από 2 δισ. ευρώ και έχουν δίκτυο με περίπου 1.000 καταστήματα. Το κέρδος που αποσπούν στα Βαλκάνια διαμορφώνεται σήμερα λίγο πάνω από το 10% του συνολικού κέρδους των ντόπιων τραπεζικών ομίλων. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους, το ποσοστό αυτό στο τέλος του 2007 θα φτάσει σε 20%, εξέλιξη, που, εκτός από το δυνάμωμα της καταλήστευσης των πελατών τους, έχει να κάνει και με τους σχεδιασμούς τους για περαιτέρω επιχειρηματική διείσδυση στην περιοχή.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ