Τις προτεραιότητες της κυβέρνησης για το διάστημα μετά την επικείμενη έξοδο της χώρας από τη δημοσιονομική επιτήρηση, συζήτησαν χτες στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός με τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών
Η διαδικασία εξόδου της ελληνικής οικονομίας από το καθεστώς της δημοσιονομικής επιτήρησης, αλλά και «οι πρωτοβουλίες που σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομίας για τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων» συζητήθηκαν στη χτεσινή σύσκεψη, μεταξύ του πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή και του υπουργού Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφη, σύμφωνα με δηλώσεις του τελευταίου. Για τη διαδικασία εξόδου της ελληνικής οικονομίας από τη δημοσιονομική επιτήρηση, ανέφερε ότι «βρισκόμαστε στο επόμενο - και τελευταίο βήμα - προς τον τερματισμό της διαδικασίας του υπερβολικού ελλείμματος, που είναι η συνεδρίαση του συμβουλίου "ΕΚΟΦΙΝ", στις αρχές Ιουνίου». Εκεί πρόκειται να συζητηθεί η εισήγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία αναμένεται να γίνει αποδεκτή από το συμβούλιο υπουργών Οικονομίας της ΕΕ.
Η εξέλιξη αυτή δεν προμηνύει τίποτα το θετικό για τους εργαζόμενους. Αν αφαιρέσουμε, φυσικά, την ακατάσχετη προεκλογική υποσχεσιολογία στην οποία επιδόθηκε την προηγούμενη Πέμπτη ο Γ. Αλογοσκούφης - η οποία όμως δεν έχει καμία σχέση με την ικανοποίηση των συλλογικών αιτημάτων των εργαζομένων - η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να συνεχίσει τις πολιτικές λιτότητας που πλήττουν τα λαϊκά εισοδήματα. Μάλιστα, οι πολιτικές αυτές τα επόμενα χρόνια, αναμένεται να ενταθούν, καθώς η ελληνική πλευρά συναποφάσισε με το διευθυντήριο των Βρυξελλών να μειώσει κατά 2 χρόνια την επίτευξη ισοσκελισμένων προϋπολογισμών (από το 2012 στο 2010). Ηδη το πρώτο βήμα προς την κατεύθυνση αυτή, έγινε με την - προ μηνός - εξαγγελία για περικοπές 430 εκατ. ευρώ από τις δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού του 2007. Πρόκειται και για κίνηση συμβολικού χαρακτήρα, καθώς το οικονομικό επιτελείο έστειλε και έμπρακτα το μήνυμα ότι η διαδικασία εξόδου της ελληνικής οικονομίας από τη δημοσιονομική επιτήρηση, δε σημαίνει «χαλάρωση» της δημοσιονομικής πολιτικής, αλλά σκλήρυνση των πολιτικών λιτότητας για τους εργαζομένους.
Από την πλευρά του, ο «υπερυπουργός» Οικονομικών της ΕΕ Χοακίν Αλμούνια, στην εισήγησή του, για έξοδο της ελληνικής οικονομίας από τη διαδικασία του υπερβολικού ελλείμματος, έθεσε και την ατζέντα των θεμάτων, με τα οποία θα πρέπει να ασχοληθεί η κυβέρνηση της επόμενης τετραετίας.
Ο κοινοτικός αξιωματούχος ξεκαθάρισε ότι θα πρέπει να επιλυθεί με τη διαδικασία του επείγοντος το ασφαλιστικό πρόβλημα της χώρας... Η προώθηση των αντιασφαλιστικών ανατροπών, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά στο σύνολο των χωρών της ΕΕ, αποτελεί θέμα πρώτης προτεραιότητας για τις Βρυξέλλες, καθώς θεωρούν ότι τα «δαπανηρά» ασφαλιστικά συστήματα, λειτουργούν ανασταλτικά στο στόχο της βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής Οικονομίας (διάβαζε του ευρωπαϊκού κεφαλαίου).
Εκκρεμούν ακόμη: