Σάββατο 19 Μάη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΕΡΔΗ ΜΕΓΑΛΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ
Καλπάζουν στα ύψη με ξέφρενους ρυθμούς

Η ΑΤΕ αύξησε στο α΄ τρίμηνο του 2007 πάνω από 56% τα καθαρά της κέρδη, ενώ η διοίκηση των ΕΛΠΕ προσδοκά διπλασιασμό της κερδοφορίας μέχρι το 2011

Με εντατικούς ρυθμούς αυξάνονται και φέτος τα κέρδη των μεγάλων επιχειρήσεων που είναι εισηγμένες στο χρηματιστήριο, γεγονός που σημαίνει ότι οι μεγαλομέτοχοι θα γίνουν πλουσιότεροι (θα εισπράξουν παχυλά μερίσματα) σε βάρος των εργαζομένων (θα πληρώσουν τα σπασμένα της κερδοσκοπικής ασυδοσίας του μεγάλου κεφαλαίου με τις φουσκωμένες τιμές, τα προκλητικά επιτόκια δανείων κλπ.). Αρκετές από τις μεγάλες επιχειρήσεις, που έχουν ανακοινώσει τα οικονομικά αποτελέσματα για το πρώτο τρίμηνο του 2007, καταγράφουν διψήφια ποσοστά αύξησης των κερδών και πάντως πολλαπλάσια του πληθωρισμού, προκαλώντας την αγανάκτηση των εργαζομένων που βλέπουν και φέτος τις ονομαστικές αυξήσεις των μισθών και συντάξεων να παραμένουν καθηλωμένες σε ποσοστά μεταξύ 2,5% και το πολύ 5%!

Χαρακτηριστικό δείγμα γραφής των παραπάνω, αποτελεί και η δημοσιοποίηση των οικονομικών αποτελεσμάτων για το α΄ τρίμηνο του 2007 της Αγροτικής Τράπεζας και της εταιρείας τηλεπικοινωνιών «TIM Ελλάς». Σύμφωνα με επίσημες ανακοινώσεις τους:

  • Η ΑΤΕ, σε επίπεδο ομίλου, αύξησε την κερδοφορία της κατά 56,3%. Ετσι, τα καθαρά κέρδη του ομίλου ΑΤΕ εκτινάχτηκαν στα 74,6 εκατ. ευρώ (από 47,7 εκατ. ευρώ στο α΄ τρίμηνο του 2006), ενώ τα κέρδη της τράπεζας (συνεισφέρουν το 89% της συνολικής κερδοφορίας του Ομίλου) αυξήθηκαν κατά 58,6% και έφτασαν τα 67,3 εκατ. ευρώ.
  • Η «ΤΙΜ Ελλάς» εμφάνισε καθαρά κέρδη 6,3 εκατ. ευρώ, έναντι ζημιών 8,8 εκατ. ευρώ την περσινή χρήση, ενώ τα κέρδη προ φόρων ανήλθαν σε 8,1 εκατ. ευρώ (έναντι ζημιών 5,6 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περσινή περίοδο). Οσον αφορά στον όμιλο της «ΤΙΜ Ελλάς» («ΤΙΜ» και «Q Telecom») στο α΄ τρίμηνο του 2007 τα αναπροσαρμοσμένα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (adjusted EBITDA) ανήλθαν σε 83,2 εκατ. ευρώ, από 72 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο περσινό διάστημα.
  • Τα «Ελληνικά Πετρέλαια» (ΕΛΠΕ) που το 2006 αποκόμισαν το 2006 καθαρά κέρδη εκατοντάδων εκατ. ευρώ με «έξυπνες» επιχειρηματικές κινήσεις - αλλά βασικά τη διαρκώς αυξανόμενη οικονομική επιβάρυνση των καταναλωτών - ανακοίνωσαν προχτές τους φιλόδοξους στόχους τους για την κερδοφορία της επιχείρησης στην ερχόμενη πενταετία. Φιλοδοξώντας να κάνει ακόμη πλουσιότερους τους μεγαλομετόχους του ομίλου (Λάτση κλπ.), η διοίκηση των ΕΛΠΕ ανακοίνωσε πως έθεσε στόχο για το έτος 2011 να φτάσουν τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων στο 1 δισ. ευρώ (περίπου τα διπλάσια από σήμερα), παράλληλα με την εξάπλωση των δραστηριοτήτων των ΕΛΠΕ σε όλο και περισσότερες χώρες (Σερβία, Βουλγαρία, μετά από Κύπρο, ΠΓΔΜ, Μαυροβούνιο).

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ