Σάββατο 19 Μάη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ «ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ»
Υποκριτική «λατρεία » από τον δικομματισμό

Πολιτική ταύτιση ΠΑΣΟΚ και ΝΔ στη στήριξη των μεγάλων επιχειρήσεων που κυκλοφορούν με το μανδύα των «μικρομεσαίων»

Με «σημαία» του την στρατηγική της Λισαβόνας, που στην περίπτωση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων χωρίζει σαφώς την «ήρα» (αυτοαπασχολούμενοι, πολύ μικρές επιχειρήσεις) από το «στάρι» (καινοτόμες ή διεθνοποιημένες, οικονομικά ισχυρές μεσαίες επιχειρήσεις), ο δικομματισμός εμφανίστηκε χτες ενιαίος και ταυτόσημος στον πολιτικό του λόγο. Η ευκαιρία δόθηκε στο πανευρωπαϊκό συνέδριο που οργανώνει η... μη κυβερνητική οργάνωση «Ευρωπαϊκή Ενωση Μικρών και Μεσαίων Επιχειρήσεων» και ολοκληρώνεται σήμερα, με θέμα «Το κοινωνικό και επιχειρηματικό πρόσωπο των ΜΜΕ», στο οποίο η «ανταγωνιστικότητα, η εξωστρέφεια και η καινοτομία» παρουσιάστηκαν ως «οι απαραίτητες προϋποθέσεις προόδου».

Τις κατευθύνσεις αυτές που θέτει η ΕΕ και προωθεί το συγκεκριμένο «λόμπι» πίεσης που έχει έδρα τις Βρυξέλλες (αλλά διαθέτει και ελληνικό τμήμα), τις στήριξαν χτες η κυβέρνηση της ΝΔ αλλά και η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ με παρεμβάσεις που έκαναν στο παραπάνω συνέδριο ο υπουργός Ανάπτυξης Δ. Σιούφας, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Χρ. Παπουτσής και ο υφυπουργός Οικονομίας Χρ. Φώλιας. Πιο απλά, ο Δ. Σιούφας μίλησε σαν τον... Χρ. Παπουτσή και το αντίστροφο, καθώς η προεκλογική περίοδος θέτει τις δικές της σκοπιμότητες, επιτάσσει τη δημιουργία «γεφυρών» που φτάνουν μέχρι και το αντίθετο - κυρίως σ' αυτό- πολιτικό «κοινό».

Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ μίλησε μεταξύ άλλων για την ευθύνη του κράτους στη δημιουργία ενός ευνοϊκού επιχειρηματικού περιβάλλοντος, το οποίο απαιτεί μακροοικονομική πολιτική, απλοποίηση της νομοθεσίας, μείωση διοικητικών εμποδίων. Πρόκειται ακριβώς για την πολιτική που υλοποιεί η κυβέρνηση της ΝΔ. Αλλά ο Χρ. Παπουτσής δε δίστασε να μιλήσει και για την ανάγκη ένταξης της επιχειρηματικότητας στο εκπαιδευτικό σύστημα και για ευέλικτη δημόσια διοίκηση - και βεβαίως καινοτομία - απαιτήσεις και προτεραιότητες που θέτει συχνά ο ΣΕΒ και υιοθετεί θερμά η κυβέρνηση.

Παρ' όλα αυτά ο Δ. Σιούφας δε δυσκολεύτηκε καθόλου στη δική του «επίθεση φιλίας» προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, των οποίων δήλωσε «ένθερμος υποστηρικτής». Εκθείασε το ρόλο τους, υποστήριξε ότι έχουν μπει στο επίκεντρο της αναπτυξιακής πολιτικής, μίλησε για το κοινωνικό τους πρόσωπο. Ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση έχει λάβει 40 μέτρα για την υποστήριξή τους(!) τη στιγμή που η προκλητική ενίσχυση των πολυεθνικών και των μεγάλων επιχειρήσεων έχει φέρει ένα σημαντικό τμήμα των ΕΒΕ στο «χείλος του γκρεμού».

Ο Χρ. Φώλιας εκτίμησε ότι οι ΜΜΕ πιέζονται από το διεθνή ανταγωνισμό και - όπως και ο Δ. Σιούφας προηγουμένως - αναφέρθηκε στις επιδοτήσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων προς τις «ΜΜΕ». Επιδοτήσεις που δε δίνονται στο «βρόντο» ούτε είναι για όλους. Ενα μικρό μέρος τους λειτουργεί ως «πολιτικό άλλοθι» και διανέμεται σε λίγους μικρούς ΕΒΕ. Το μεγαλύτερο μέρος τους όμως διοχετεύεται στις μεσαίες επιχειρήσεις που μπορούν να απασχολούν έως και 250 άτομα με συγκεκριμένες απαιτήσεις, όπως τις έθεσε ο υφυπουργός Οικονομίας: Εξωστρέφεια, πιστοποίηση προϊόντων, προϊόντα ψηλότερης προστιθέμενης αξίας, καινοτομική επιχειρηματικότητα. Αυτές είναι οι προϋποθέσεις και τα κριτήρια της χρηματοδότησης, στα οποία όμως δεν εντάσσονται εκ των πραγμάτων εκατοντάδες χιλιάδες ΕΒΕ, που δεν «καινοτομούν», αλλά ωστόσο προσφέρουν στην παραγωγή, στις υπηρεσίες και στο εμπόριο.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Θέμα... λέξεων (2007-12-11 00:00:00.0)
Σύμπνοια για την ενίσχυση των οικονομικών σχέσεων (2005-04-21 00:00:00.0)
Συναγωνισμός φιλοεπιχειρηματικότητας.... (2004-06-23 00:00:00.0)
«Ευκαιρία» η... παγκοσμιοποίηση (2004-06-08 00:00:00.0)
Μέσα από τις ...εξαγγελίες του δικομματισμού (2004-03-05 00:00:00.0)
Ψηφίζουμε για αγωνιστικό Επιμελητήριο (1999-12-11 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ