Τετάρτη 23 Ιούνη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΝΔ - ΠΑΣΟΚ
Συναγωνισμός φιλοεπιχειρηματικότητας... .

Πρόσθετα κίνητρα στους επιχειρηματίες - πέραν αυτών που έδωσαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ - υπόσχεται η κυβέρνηση της ΝΔ, μέσω του αναπτυξιακού νόμου

Νέα προκλητικά κίνητρα προς τις μεγάλες επιχειρήσεις, μέσω του νέου αναπτυξιακού νόμου, ετοιμάζεται να παραχωρήσει η κυβέρνηση της ΝΔ. Αυτό είναι κάτι που διαφάνηκε και από όσα είπαν χτες ο υπουργός Ανάπτυξης Δ. Σιούφας και ο υφυπουργός Οικονομίας Χρ. Φώλιας, απευθυνόμενοι σε 38 ελληνικής καταγωγής δημοσιογράφους ξένων ΜΜΕ, σε ειδική εκδήλωση στο Ζάππειο.

Ο υφυπουργός Οικονομίας, Χ. Φώλιας, διαβεβαίωσε πως με το νέο αναπτυξιακό νόμο, που καταρτίζει η κυβέρνηση, θα επιλυθούν δύο πάγια αιτήματα του ΣΕΒ: Η επανεξέταση της σχέσης επένδυση προς θέσεις εργασίας και η κατάργηση της διάκρισης «παλιών» και «νέων» επιχειρήσεων, για τη χορήγηση κρατικής επιχορήγησης. Επί της ουσίας, αυτό που η κυβέρνηση της ΝΔ αποκαλεί νέο αναπτυξιακό νόμο, δεν είναι παρά συμπλήρωμα του αναπτυξιακού νόμου της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος κυρώθηκε από τη Βουλή μόλις τον προηγούμενο Φλεβάρη.

Με το νόμο αυτό, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ παραχωρούσε προκλητικά κίνητρα για μεγάλες επενδύσεις στους τομείς μεταποίησης και τουρισμού. Μεταξύ άλλων, ο νόμος προέβλεπε σημαντική αύξηση της κρατικής επιχορήγησης, αλλά και γενναία φορολογικά κίνητρα (μείωση του φορολογικού συντελεστή για επενδύσεις άνω των 30 εκατ. ευρώ στο 25%) για μεγάλες επενδύσεις, επενδύσεις σε τεχνολογίες αιχμής, μεγάλα ξενοδοχειακά συγκροτήματα κλπ. Τα μόνα σημεία που δεν έγιναν αποδεκτά τα αιτήματα του ΣΕΒ - οι επιχειρηματίες χαιρέτισαν με ενθουσιασμό τον αναπτυξιακό νόμο του ΠΑΣΟΚ - ήταν η πλήρης αποσύνδεση της επένδυσης από την υποχρέωση δημιουργίας θέσεων εργασίας και η κατάργηση της διάκρισης «παλιών» και «νέων» επιχειρήσεων (με ηλικία έως 5 χρόνων), η οποία και λαμβάνεται υπόψη για το ύψος της κρατικής επιχορήγησης.

Με τα σημερινά ισχύοντα, οι «παλιές» επιχειρήσεις δικαιούνται μειωμένης επιχορήγησης. Και τα τελευταία αυτά «αναχώματα» σαρώνονται από την κυβέρνηση της ΝΔ, η οποία με το νομοσχέδιο - συμπλήρωμα στο νόμο του ΠΑΣΟΚ υπόσχεται:

  • Ορθολογικότερη συσχέτιση του επιχειρηματικού σχεδίου με τις θέσεις απασχόλησης.
  • Κατάργηση του διαχωρισμού «παλιών» και «νέων» επιχειρήσεων.

Από το ίδιο βήμα, ο υπουργός Ανάπτυξης, Δ. Σιούφας, διαβεβαίωσε το ακροατήριο ότι προωθείται πλαίσιο για την αλλαγή του καθεστώτος αδειοδότησης και μεταβίβασης των επιχειρήσεων, ώστε να περιοριστούν δραστικά οι απαιτούμενες άδειες και να μειωθεί ο χρόνος για τη χορήγησή τους. Κατά τον ίδιο, πολύ σύντομα θα είναι έτοιμες οι αναγκαίες παρεμβάσεις, αφού σ' αυτήν την κατεύθυνση πιέζει ο ΣΕΒ. Επίσης, προανήγγειλε την πλήρη απελευθέρωση των αγορών και τη διαμόρφωση μιας πολιτικής που θα στηρίζει τα συμφέροντα του κεφαλαίου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ