Τρίτη 8 Ιούνη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΟΟΣΑ ΓΙΑ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
«Ευκαιρία» η... παγκοσμιοποίηση

Διαρκής κίνδυνος για τους μικρούς ΕΒΕ η πολιτική που προωθεί ο ΟΟΣΑ και επιδοκιμάζει η κυβέρνηση

Σαν το «λύκο στα πρόβατα» ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) εισήλθε στο «μαντρί» των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με την υπουργική Διάσκεψη για τις ΜΜΕ, που ολοκληρώθηκε το Σάββατο στην Κωνσταντινούπολη. Στη διάσκεψη, που αποτελεί συνέχεια μιας αντίστοιχης διοργάνωσης το 2000 στην Μπολώνια, συμμετείχαν 80 χώρες και περίπου 800 σύνεδροι, οι οποίοι συζήτησαν για την... «προώθηση της επιχειρηματικότητας και καινοτομιών μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε μια παγκοσμιοποιημένη οικονομία»!

Μιλώντας στη Διάσκεψη, ο υπουργός Ανάπτυξης Δ. Σιούφας επιβεβαίωσε πόσο μακριά, από τα προβλήματα και τα συμφέροντα των μικρών επαγγελματιών, βιοτεχνών και εμπόρων, βρίσκεται η κυβέρνησή του. Ταυτόχρονα, επαναβεβαίωσε την απόλυτη ταύτιση της κυβέρνησης με την πολιτική που αντιμετωπίζει τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις από αυτές που συνηθίζεται να ονομάζονται «μικρομεσαίες» σαν «δορυφόρους» των μεγάλων επιχειρήσεων, εξαρτήματα στην πορεία της ενδυνάμωσής τους.

Ετσι, ο Δ. Σιούφας, αναφερόμενος στις «μικρομεσαίες επιχειρήσεις σε μια παγκοσμιοποιημένη οικονομία», δε δίστασε να μιλήσει για ένα «νέο επιχειρηματικό περιβάλλον» το οποίο διαθέτει «νέες δυνατότητες, ευκαιρίες και προκλήσεις»! Και είναι προφανές ότι όλα αυτά δεν αφορούν την πλειοψηφία των εκατοντάδων χιλιάδων μικρών επιχειρήσεων στην Ελλάδα, πολλές από τις οποίες αντιμετωπίζουν προβλήματα, όπως της διασφάλισης της επαγγελματικής στέγης τους και όχι αν και πώς θα εξαπλωθούν... παγκόσμια.

Η ουσία της τοποθέτησης του υπουργού Ανάπτυξης, που εκπορεύεται εξάλλου από τον ίδιο τον ΟΟΣΑ και κυριαρχεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση των μονοπωλίων, λίγες μόλις μέρες πριν τις ευρωεκλογές, δίνει μπόλικη «τροφή για σκέψη» στους μικρούς ΕΒΕ. Για παράδειγμα, είπε ότι «οι ξένες αγορές είναι η λύση» για την ανάπτυξη» των ΜΜΕ που έχουν «ανταγωνιστικά προϊόντα». Μετά από αυτό, ήταν φυσιολογικό να παροτρύνει τους ξένους επενδυτές να συνεργαστούν στην Ελλάδα με... μικρομεσαίες επιχειρήσεις και να χαιρετήσει την πρόταση του ΟΟΣΑ να διευκολύνουν... οι πολυεθνικές την πρόσβαση των μικρών επιχειρήσεων στις διεθνείς αγορές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ