Τρίτη 8 Ιούνη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 41
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΠΣΕΑ
Συνεχίζεται η πολιτική περικοπών

Για αρκετά χρόνια είναι αναγκασμένοι οι αγρότες της χώρας να περιμένουν μερικά «ψίχουλα» αποζημιώσεων

Πορεία δραστικής μείωσης των αποζημιώσεων για φυσικές καταστροφές από την ΠΣΕΑ (Πολιτική Σχεδιασμού Εκτακτης Ανάγκης) ακολουθούν οι κυβερνώντες, συνεχίζοντας την αντιαγροτική πολιτική της προηγούμενης κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, την οποία ακολουθούν πιστά. Οι πληγέντες από την κακοκαιρία αγροτοκτηνοτρόφοι της χώρας περιμένουν μέχρι σήμερα να αποζημιωθούν για καταστροφές που υπέστησαν οι εκμεταλλεύσεις τους ακόμη και πριν από 3 χρόνια, και βέβαια όταν και όποτε πάρουν τα όποια χρήματα, αυτά θα απέχουν κατά πολύ από τις πραγματικές ζημιές που υπέστησαν.

Ενδεικτικά είναι τα στοιχεία του ΕΛΓΑ αναφορικά με το πρόγραμμα «Froggy», τα οποία αφορούν στις αποζημιώσεις ΠΣΕΑ για καταστροφές που προκλήθηκαν λόγω κακοκαιρίας από το Νοέμβρη του 2001 μέχρι το Γενάρη του 2002. Μέχρι 31 του Δεκέμβρη του 2003 για την ανασύσταση κεφαλαίου εκταμιεύτηκε το ποσό των 25.924.712 ευρώ, όταν το σύνολο του ποσού που προϋπολογίστηκε αρχικά, σύμφωνα με αρμόδια στελέχη του ΕΛΓΑ, έφτανε τα 85 εκατ. ευρώ. Πρόκειται δηλαδή για ποσό μικρότερο του 1/3, όχι των πραγματικών ζημιών, αλλά αυτού που αρχικά υπολογίστηκε να καταβληθεί στους πληγέντες αγροτοκτηνοτρόφους της χώρας.

Η παραπάνω κατάσταση φανερώνει το τι ακριβώς θα δοθεί στους παραγωγούς που το προηγούμενο διάστημα κλήθηκαν να υποβάλουν αιτήσεις για αποζημιώσεις ΠΣΕΑ. Η προηγούμενη κυβέρνηση αλλά και η τωρινή έχουν ετοιμάσει μια σειρά από «κόφτες» για τον περιορισμό των δικαιούχων και των ποσών των αποζημιώσεων. Μεταξύ αυτών είναι εισοδηματικά όρια (π.χ. 11.000 ευρώ για τους μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες), χιλιομετρικά (μέχρι 150 χιλιόμετρα μπορεί να απέχει το χωράφι από τον τόπο μόνιμης κατοικίας) και άλλοι ακόμη αποκλεισμοί, όπως συνταξιούχοι και μετανάστες. Πολλοί από τους παραπάνω περιορισμούς μπορεί να ισχύουν για μικροκαλλιεργητές, δεν ισχύουν όμως για κατόχους θερμοκηπίων, ανθοκομικών επιχειρήσεων, ιχθυοκαλλιεργειών, σταβλισμένων κτηνοτροφικών μονάδων και άλλων μεγάλων γεωργικών επιχειρήσεων. Αξίζει επίσης να προστεθεί ότι γίνονται σκόπιμες περικοπές στα ποσοστά αποζημιώσεων. Για παράδειγμα, όσον αφορά στην αποκατάσταση παγίου κεφαλαίου, ακόμα και η ίδια η ΕΕ προβλέπει στις κατευθυντήριες γραμμές της αποζημιώσεις μέχρι 100% της ζημιάς, όμως από ελληνικής πλευράς ζητήθηκε η έγκριση ποσοστών αποζημιώσεων μέχρι 70%!

Τέλος, να σημειωθεί ότι για δύο ακόμη προγράμματα αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ, το «Φαρ», που αφορά στις καταστροφές βαμβακοπαραγωγών από το «πράσινο σκουλήκι», και το «Φροστ», που αφορά σε καταστροφές από παγετούς, ακόμη δεν έχουν σταλεί οι σχετικοί φάκελοι για έγκριση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Και απ' ό,τι δείχνουν τα πράγματα, οι αγρότες που αναμένουν να πάρουν τα όποια μικροποσά προκύψουν, θα περιμένουν για πολύ καιρό ακόμη...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ