ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 19 Μάη 2007
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΚΘΕΣΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΦΙΣΑΣ
Χρώματα αλληλεγγύης και αγώνων
  • Εγκαινιάστηκε χτες στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, για την επέτειο των 40 χρόνων από τη δολοφονία του Τσε
  • Ταυτόχρονα, στην έκθεση παρουσιάζονται οι αγώνες των κινημάτων από όλο τον κόσμο

Η Αλ.Παπαρήγα, κατά την επίσκεψή της στην έκθεση
Η Αλ.Παπαρήγα, κατά την επίσκεψή της στην έκθεση
Με χρώματα από τους αγώνες των λαών όλου του κόσμου γέμισε η αίθουσα εκδηλώσεων της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών (Πειραιώς 256), η οποία φιλοξενεί από χτες την έκθεση πολιτικής αφίσας. Εκεί εκτίθενται 500 αφίσες για τον Ερνέστο Τσε Γκεβάρα, και πολλές ακόμα - οι περισσότερες μεγάλης καλλιτεχνικής αξίας - δημιουργήματα καλλιτεχνών από όλο τον κόσμο και εμπνευσμένες από τους λαϊκούς αγώνες. Στα εγκαίνια της έκθεσης που πραγματοποιήθηκαν χτες το απόγευμα, την εκδήλωση άνοιξε ο πρύτανης της ΑΣΚΤ Τριαντάφυλλος Πατρασκίδης. Στη συνέχεια το λόγο πήραν για σύντομο χαιρετισμό ο πρέσβης της Κούβας στην Ελλάδα, Ερμες Ερέρα Ερνάντες, και ο γενικός γραμματέας της Οργάνωση για την Αλληλεγγύη των Λαών της Αφρικής, της Ασίας και της Λατινικής Αμερικής (OSPAAAL), Αλφόνσο Πέρες, ενώ σύντομη παρέμβαση έκανε και εκπρόσωπος της πρεσβείας της Αγκόλας.

Τη μοναδική αυτή έκθεση συνδιοργανώνουν η OSPAAAL, το περιοδικό που εκδίδει, «TRICONTINENTAL», η Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών και η «NEW STAR». Ολες οι εκδηλώσεις είναι υπό την αιγίδα της πρεσβείας της Κούβας στη χώρα μας.

Στα εγκαίνια παραβρέθηκε αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, με επικεφαλής την ΓΓ της, Αλέκα Παπαρήγα, που μιλώντας για την έκθεση σημείωσε ότι αυτή δίνει μιαν εικόνα για τα βάσανα που πέρασαν οι λαοί της Μέσης Ανατολής, της Αφρικής, της Ασίας και της Λατινικής Αμερικής, που τα προκάλεσε ο ιμπεριαλισμός και η καπιταλιστική εκμετάλλευση, αλλά και την αισιοδοξία από την πάλη των λαών.

Στα εγκαίνια παραβρέθηκε και ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλέκος Αλαβάνος. Ακολούθησε λατινοαμερικάνικο γλέντι, ενώ οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να επισκέπτονται την έκθεση μέχρι τις 10 Ιούνη τις καθημερινές από τις 10 π.μ. - 2 μ.μ. και 6 μ.μ. - 10 μ.μ. και τα Σαββατοκύριακα από 10 π.μ. - 10 μ.μ.

Εκδήλωση από την ΟΓΕ

Στο πλαίσιο της αλληλεγγύης στο Νησί της Επανάστασης, η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ) θα πραγματοποιήσει την Τρίτη 22 Μάη, στις 7.00 μ.μ., εκδήλωση τιμής στον Τσε, στο χώρο της έκθεσης. Θα μιλήσει η Ντέλια Λουίσα Λόπες Γκαρσία, πρόεδρος της έδρας «Ερνέστο Τσε Γκεβάρα» του Πανεπιστημίου της Αβάνας, που βρίσκεται αυτές τις μέρες στη χώρα μας.

Κατακραυγή για την απελευθέρωση Καρίλες

ΑΒΑΝΑ - ΛΑ ΠΑΣ.-

Συνεχίζεται η γενική κατακραυγή ενάντια στην πρόσφατη απελευθέρωση του εγκληματία Λουίς Ποσάδα Καρίλες, που μέχρι πρόσφατα κρατούνταν σε φυλακή των ΗΠΑ για την παράνομη είσοδό του στη χώρα...

Στην Αβάνα, στο Αντιιμπεριαλιστικό Δικαστήριο που βρίσκεται μπροστά στο Γραφείο Συμφερόντων των ΗΠΑ συναντήθηκαν την Πέμπτη Κουβανοί δημοσιογράφοι, οι οποίοι κάλεσαν τους συναδέλφους τους σε ολόκληρο τον πλανήτη να καταγγείλουν την απελευθέρωση του Καρίλες και απαίτησαν να τερματιστεί η ασυλία που απολαμβάνει. Οι Κουβανοί δημοσιογράφοι άσκησαν κριτική στην προστασία που δίνει η κυβέρνηση των ΗΠΑ στον Καρίλες και κατήγγειλαν τα αμέτρητα εγκλήματα που έχει διαπράξει ο συγκεκριμένος εγκληματίας. Υπογράμμισαν επίσης πως τα διεθνή μέσα ενημέρωσης κρατούν «σιγήν ιχθύος» σε ό,τι αφορά την απελευθέρωση του Καρίλες και τα εγκλήματά του, που συμπεριλαμβάνουν το σχεδιασμό της κατάρριψης του κουβανικού αεροσκάφους της «Cubana» το 1976 και το θάνατο των 73 επιβατών του, καθώς και τη σειρά βομβιστικών επιθέσεων σε ξενοδοχεία της Αβάνας το 1997. Πρόσθεσαν επίσης ότι θα συνεχίσουν να παλεύουν για να λάμψει η αλήθεια και ενάντια στην καμπάνια προστασίας του πρώην πράκτορα της CIA.

Στο μεταξύ, από τη Βολιβία, ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας, Αλφρέδο Ράντα, δήλωσε στην «Πρένσα Λατίνα» ότι η απελευθέρωση του Καρίλες αποτελεί προσβολή του διεθνούς δικαίου, ενώ σημείωσε ότι η απόσυρση όλων των κατηγοριών που εκκρεμούσαν εναντίον του είναι μια προκλητική πράξη. Η απόφαση αυτή, υπογράμμισε ο Ράντα, θα απορριφθεί από το λαό των ΗΠΑ, καθώς και τους λαούς άλλων χωρών και η παγκόσμια απόρριψη της απελευθέρωσής του θα ανατρέψει την κατάσταση και ο δολοφόνος θα επιστρέψει στη φυλακή, αφού καταδικαστεί για όλα τα εγκλήματά του.

ΚΟΛΟΜΒΙΑ
Συγκοινωνούντα δοχεία πολυεθνικές, πολιτικοί και παραστρατιωτικοί

MENTEΓIN.--

Το κουβάρι της διαπλοκής μεταξύ πολιτικών από τον ευρύτερο κύκλο του αντιδραστικού Προέδρου Αλβαρο Ουρίμπε, των εγχώριων εταιρειών, των πολυεθνικών και των παραστρατιωτικών ταγμάτων θανάτου συνεχίζει να ξετυλίγεται στην Εισαγγελία του Μεντεγίν, όπου εξακολουθεί να καταθέτει ο ηγέτης των «Ενωμένων Δυνάμεων Αυτοάμυνας της Κολομβίας» (AUC), Σαλβατόρε Μανκούσο. Ο Μανκούσο, που κατηγορείται μαζί με άλλα ηγετικά στελέχη των AUC για τη δολοφονία περισσοτέρων των 10.000 ανθρώπων από τα μέσα της δεκαετίας του '90 και την αρπαγή εκατομμυρίων εκταρίων γης.

Ετσι, μετά τις αποκαλύψεις για τις «επαφές εργασίας» που είχε με τον νυν υπουργό Αμυνας, Χουάν Μανουέλ Σάντος, και τον αντιπρόεδρο του Ουρίμπε, Φρανσίσκο Σάντος, κατά την περίοδο 1996-'97 για την αποσταθεροποίηση της χώρας, ο Μανκούσο συνέχισε με τις «συμφωνίες» με εταιρείες... όπως η νοτιοκορεατική αυτοκινητοβιομηχανία «Χιουντάι». Σύμφωνα με πληροφορίες από δικαστικές πηγές που επιβεβαιώθηκαν και από τον δικηγόρο του, Ερνάντο Μπεναβίδες, κατόπιν της συμφωνίας του τότε ηγέτη των AUC, Κάρλος Καστάνιο, και του εκπροσώπου της «Χιουντάι», Κάρλος Μάτος, η εταιρεία για την «προστασία» της από συνδικαλιστές και το αντάρτικο κίνημα εκτός των χρημάτων «χάριζε» και 4 αυτοκίνητα το χρόνο στις AUC. Μάλιστα, ο Καστάνιο είχε ζητήσει και ένα ελικόπτερο αλλά ο Μάτος δεν μπόρεσε να εκπληρώσει την «επιθυμία» του.

Αδρά συνεισέφεραν στο ταμείο των AUC, επίσης, οι πολυεθνικές «Τσικίτα», «Ντόουλ», «Πρόμπαν», «Ντελμόντε», «Μπανακόλ» και «Ουνιμπάν». Από το 1997 έως το 2004 κατέβαλλαν το ποσό του ενός αμερικανικού σεντ για κάθε κιβώτιο μπανάνας... ενώ σύμφωνα με τον Μανκούσο το συνολικό ποσό ανέρχεται στα 14 εκατομμύρια δολάρια! Ο Μανκούσο ανέφερε επίσης τις κολομβιάνικες εταιρείες παραγωγής αναψυκτικών «Ποστομπόν» και «Μπαβάρια», τις εγχώριες κρατικές πετρελαϊκές «Εκοπετρόλ» και «Ολεοντούκτο Σεντράλ ντε Κολόμπια», μεταλλευτικές εταιρείες στην επαρχία Σέσαρ. Περιλαμβάνονται στη λίστα των 30 συνολικά εταιρειών που ετησίως κατέβαλλαν στις AUC το ποσό των 100 εκατομμυρίων πέσος για «προστασία».

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΤΡΑΠΕΖΑ
Παραίτηση Γούλφοβιτς

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Τελικά, ο κλοιός που συνεχώς έσφιγγε γύρω από τον πρόεδρο της Παγκόσμια Τράπεζας (ΠΤ), Πολ Γούλφοβιτς, τον «έπνιξε». Μετά από τριήμερες μαραθώνιες συνεδριάσεις του ΔΣ της ΠΤ, με αντικείμενο την έκθεση της επιτροπής που έκρινε πως ο πρόεδρος της ΠΤ παραβίασε τους κανονισμούς όταν αποφάσισε να δώσει υπέρογκη αύξηση στη φίλη και γραμματέα του, Σάχα Ριζά, το Διοικητικό Συμβούλιο εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει πως η παραίτηση του Γούλφοβιτς θα ισχύσει από το τέλος του τρέχοντος οικονομικού έτους (30 Ιουνίου 2007).

Τη λύπη της για την αποχώρηση του Πολ Γούλφοβιτς εξέφρασε η Ουάσιγκτον, καθώς «θα προτιμούσε να είχε παραμείνει στη θέση του», όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο Λευκός Οίκος που προσθέτει ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, θα ανακοινώσει σύντομα ένα νέο υποψήφιο για τη θέση αυτή.

Κατά παράδοση, οι ΗΠΑ επιλέγουν τον πρόεδρο της Παγκόσμιας Τράπεζας και η Ευρώπη αυτόν του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Το ΔΣ της Παγκόσμιας Τράπεζας, που συζητά το θέμα της εκλογής του νέου προέδρου, έχει καθώς φαίνεται άλλη άποψη και για πρώτη φορά ακούγονται τόσες πολλές φωνές που ζητούν να μην τηρηθεί η παράδοση που προβλέπει την εκλογή ενός Αμερικανού στην ηγεσία του διεθνούς οργανισμού. Βέβαια, η υπόθεση Γούλφοβιτς δεν είναι ηθικοπλαστικό ζήτημα, αλλά κυρίως ένα δείγμα της ενδοϊμπεριαλιστικής φαγωμάρας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ