Σάββατο 19 Μάη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΤΡΑΠΕΖΑ
Παραίτηση Γούλφοβιτς

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Τελικά, ο κλοιός που συνεχώς έσφιγγε γύρω από τον πρόεδρο της Παγκόσμια Τράπεζας (ΠΤ), Πολ Γούλφοβιτς, τον «έπνιξε». Μετά από τριήμερες μαραθώνιες συνεδριάσεις του ΔΣ της ΠΤ, με αντικείμενο την έκθεση της επιτροπής που έκρινε πως ο πρόεδρος της ΠΤ παραβίασε τους κανονισμούς όταν αποφάσισε να δώσει υπέρογκη αύξηση στη φίλη και γραμματέα του, Σάχα Ριζά, το Διοικητικό Συμβούλιο εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει πως η παραίτηση του Γούλφοβιτς θα ισχύσει από το τέλος του τρέχοντος οικονομικού έτους (30 Ιουνίου 2007).

Τη λύπη της για την αποχώρηση του Πολ Γούλφοβιτς εξέφρασε η Ουάσιγκτον, καθώς «θα προτιμούσε να είχε παραμείνει στη θέση του», όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο Λευκός Οίκος που προσθέτει ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, θα ανακοινώσει σύντομα ένα νέο υποψήφιο για τη θέση αυτή.

Κατά παράδοση, οι ΗΠΑ επιλέγουν τον πρόεδρο της Παγκόσμιας Τράπεζας και η Ευρώπη αυτόν του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Το ΔΣ της Παγκόσμιας Τράπεζας, που συζητά το θέμα της εκλογής του νέου προέδρου, έχει καθώς φαίνεται άλλη άποψη και για πρώτη φορά ακούγονται τόσες πολλές φωνές που ζητούν να μην τηρηθεί η παράδοση που προβλέπει την εκλογή ενός Αμερικανού στην ηγεσία του διεθνούς οργανισμού. Βέβαια, η υπόθεση Γούλφοβιτς δεν είναι ηθικοπλαστικό ζήτημα, αλλά κυρίως ένα δείγμα της ενδοϊμπεριαλιστικής φαγωμάρας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ