Σάββατο 19 Μάη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΑ ΕΔΑΦΗ
Νέοι αεροπορικοί βομβαρδισμοί

ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-

Νέες αεροπορικές επιδρομές εξαπέλυσε, χθες, ο ισραηλινός στρατός κατά ποικίλων εγκαταστάσεων της «Χαμάς» στη Λωρίδα της Γάζας, αν και Ισραηλινοί ανώνυμοι αξιωματούχοι διαμήνυαν ότι «δε θα γίνει γενικευμένη εισβολή στην περιοχή, αφού θα βοηθούσε στην ενοποίηση των παλαιστινιακών δυνάμεων». Την ίδια ώρα, συνεχίζονταν, όμως, και οι ενδο-παλαιστινιακές ένοπλες συγκρούσεις, κυρίως στην πόλη της Γάζας.

Τουλάχιστον 8 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 25 τραυματίστηκαν από τις 4 αεροπορικές επιδρομές που εξαπέλυσαν ισραηλινά αεροσκάφη, χθες, στο κέντρο και στο βορρά της Λωρίδας της Γάζας. Στόχος έγιναν κέντρα εκπαίδευσης, άδεια σχολεία της «Χαμάς». Συνολικά από την Πέμπτη, οι ισραηλινές επιδρομές έχουν στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 20 Παλαιστινίους.

Παράλληλα, ισραηλινά τανκς που έχουν εισέλθει λίγα μέτρα εντός της Λωρίδας της Γάζας, στο βορρά, έβαλλαν κατά περιοχής που «υποπτεύονταν για εκτόξευση ρουκετών» κοντά στον καταυλισμό Τζαμπάλιγια, χωρίς να προκληθούν θύματα. Από την άλλη, ρουκέτες έπληξαν και χθες το νότιο Ισραήλ τραυματίζοντας άλλους 4 Ισραηλινούς. Η υπουργός Εξωτερικών Τζίπι Λίβνι υποστήριζε ότι «η κυβέρνηση θα εξετάσει την Κυριακή, στο υπουργικό συμβούλιο, πώς θα αντιδράσει στις ρουκέτες».

Μάχες και απαγωγές

Στο μεταξύ, συνεχίζονταν με σφοδρές ανταλλαγές πυρών οι μάχες μεταξύ ενόπλων που αυτοπροσδιορίζονται ως μέλη των «Φατάχ» - «Χαμάς» στην πόλη της Γάζας. Οι σοβαρότερες μάχες σημειώθηκαν, χθες, πέριξ του Ισλαμικού Πανεπιστημίου, ενώ από διασταυρούμενα πυρά σκοτώθηκε ένας ψαράς. Από την περασμένη βδομάδα, σκοτώθηκαν 51 Παλαιστίνιοι στις εσωτερικές συγκρούσεις.

Χθες, μια παραστρατιωτική οργάνωση που πρόσκειται στη «Χαμάς», γνωστή ως «Εκτελεστική Δύναμη», ανέλαβε την ευθύνη για την απαγωγή Παλαιστινίου δημοσιογράφου, στενού συνεργάτη του Μουχάμαντ Ντάχλαν, στελέχους της «Φατάχ», ιδιαίτερα αγαπητού σε Ισραήλ - ΗΠΑ και γνωστού για τον προσωπικό του στρατό και τη μη συμμόρφωσή του και με αποφάσεις της ηγεσίας της οργάνωσης. Ανάλογα προβλήματα (έλλειψη ελέγχου όλων των ενόπλων της), όμως, αναλυτές εκτιμούν ότι αντιμετωπίζει και η «Χαμάς», με αποτέλεσμα να γίνεται ακόμη δυσκολότερη η αποκλιμάκωση της βίας.

Βαθιά ανησυχία εξέφρασε ο νέος ειδικός συντονιστής του ΟΗΕ για τη Μέση Ανατολή, Μάικλ Ουίλιαμς, επισημαίνοντας ότι «η κατάσταση στη Γάζα μπορεί να επιδεινωθεί ραγδαία στη Γάζα και θα είναι πολύ δύσκολο να συγκρατηθεί αυτή η βία».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ