Σάββατο 19 Μάη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ
Σύγχρονο σύστημα δουλείας

Στιγμιότυπο από τις πρόσφατες πρωτομαγιάτικες διαδηλώσεις μεταναστών στις ΗΠΑ

Associated Press

Στιγμιότυπο από τις πρόσφατες πρωτομαγιάτικες διαδηλώσεις μεταναστών στις ΗΠΑ
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Με δικομματική συναίνεση προωθείται η στυγνή εκμετάλλευση των οικονομικών μεταναστών, ή, καλύτερα, το «μεταμοντέρνο σύστημα δουλείας», το οποίο προβλέπεται στο νομοσχέδιο για τη νομιμοποίηση εκατομμυρίων οικονομικών προσφύγων στις ΗΠΑ. Εννοείται ότι ο Λευκός Οίκος είπε το «ναι» στο σχετικό νομοσχέδιο της Γερουσίας, ενώ ο ίδιος ο Μπους έκανε λόγο για ένα σύστημα «ασφαλές, παραγωγικό και δίκαιο».

Το νομοσχέδιο που αποτελεί συμφωνία μεταξύ Ρεπουμπλικανών και Δημοκρατικών, μετά το σάλο και τις συνεχείς κινητοποιήσεις εκ μέρους των 12 εκατομμυρίων «χωρίς χαρτιά», θεωρητικά ανοίγει το δρόμο για τη νομιμοποίησή τους... υπό εξαιρετικά σκληρούς και απάνθρωπους όρους. Παρότι το πλήρες περιεχόμενο των 380 σελίδων δεν έχει γίνει γνωστό, εντούτοις οι βασικές του πτυχές που έχουν δημοσιοποιηθεί είναι αρκετά αποκαλυπτικές.

Το νομοσχέδιο θα επιτρέψει στην πλειονότητα - όχι σε όλους - όσων έχουν εισέλθει στις ΗΠΑ, πριν την 1η Γενάρη 2007 να νομιμοποιηθούν, αφού πρώτα πληρώσουν πρόστιμο 5 χιλιάδων δολαρίων. Στη συνέχεια πρέπει να επιστρέψουν στη χώρα προέλευσής τους και να κάνουν αίτηση για να αποκτήσουν τη λεγόμενη «βίζα Ζ». Οι κάτοχοι της «βίζας Ζ» θα μπορούν να εργάζονται νόμιμα στις ΗΠΑ, ωστόσο, θα χρειαστεί να περιμένουν έως και 13 χρόνια έως ότου αποκτήσουν μόνιμη άδεια παραμονής, η οποία και πάλι θα δίνεται υπό πολύ σκληρούς και άκρως ρατσιστικούς όρους, όπως το επίπεδο γνώσης της αγγλικής.

Επιπλέον, προβλέπεται ένα είδος «πόιντ σίστεμ», βάσει του οποίου οι ενδιαφερόμενοι θα αποκτούν «πόντους» βάσει των ικανοτήτων τους (παιδεία, γλώσσες, επαγγελματικά προσόντα κλπ.). Ενώ για πρώτη φορά προβλέπεται η απαγόρευση της πρόσκλησης για διαμονή στις οικογένειές τους και τα ενήλικα παιδιά τους.

Παράλληλα, καθιερώνεται το σύστημα διετούς προσωρινής βίζας. Οσοι το επιλέξουν, θα μπορούν να εργαστούν στις ΗΠΑ για δύο χρόνια με δικαίωμα ανανέωσης δύο φορές. Ωστόσο, κάθε φορά για να ισχύσει η ανανέωση θα πρέπει να επιστρέφουν στην πατρίδα τους για ένα χρόνο. Επιπλέον, μόλις λήξουν και οι δύο ανανεώσεις, χάνουν οριστικά το δικαίωμα στην αμερικανική ιθαγένεια ή άδεια παραμονής.

Σε κάθε περίπτωση, ο νόμος θα τεθεί σε εφαρμογή μόνον όταν ενισχυθούν τα μέτρα ασφαλείας στον φράχτη που έχουν χτίσει οι Αμερικανοί στα σύνορα με το Μεξικό. Και εννοείται ότι παρά το σάλο το νομοσχέδιο όχι μόνο προβλέπει την ανέγερση τείχους, αλλά το επιμηκύνει για ακόμη 370 μίλια, ενισχύει ακόμη την αστυνομία των συνόρων, με 18.000 άντρες και, τέλος, επιβάλλει ένα υψηλής τεχνολογίας σύστημα επαλήθευσης εργασίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ