Σάββατο 19 Μάη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ - ΝΕΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Κινήσεις ... τακτικής

ΠΑΡΙΣΙ.-

Το στίγμα της «ρήξης με το παρελθόν», που ευαγγελίζεται, θέλησε, προφανώς, να δώσει και με τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης που θα οδηγήσει τη χώρα στις εκλογές του Ιουνίου ο Νικολά Σαρκοζί. Χτες, ενέκρινε ένα 15μελές σχήμα (από τα πλέον ολιγομελή της 5ης Γαλλικής Δημοκρατίας) υπό τον πρωθυπουργό Φιγιόν, όπου για πρώτη φορά συμμετέχουν 7 γυναίκες.

Ως «δείγματα» της απόφασής του για «πολιτικά ανοίγματα», αλλά και για «προώθηση μιας πολιτικής θετικών διακρίσεων για τους μετανάστες» θα πρέπει να εκληφθούν η ανάληψη του υπουργείου Εξωτερικών από τον Μπερνάρ Κουσνέρ και του υπουργείου Δικαιοσύνης από την Ρασιντά Ντατί. Ο Κουσνέρ, που διαγράφτηκε αυτομάτως και δημοσίως χτες από το Σοσιαλιστικό Κόμμα, υπήρξε συνιδρυτής των «Γιατρών χωρίς Σύνορα», από όπου αποχώρησε για να γίνει πολιτικός διοικητής του ΟΗΕ στο Κόσσοβο το 1999.

Παρά το «ανθρωπιστικό» προφίλ, ο Κουσνέρ διαφώνησε με την επίσημη γαλλική πολιτική το 2003 και υποστήριξε την αμερικανική επέμβαση στο Ιράκ. Η γενικότερη «φιλοαμερικανική» του στάση θεωρείται ότι ήταν το κριτήριο του Σαρκοζί, που επιδιώκει «βελτίωση σχέσεων» με τις ΗΠΑ. Από την άλλη, η Ντατί είναι διακεκριμένη δικηγόρος βορειοαφρικανικής καταγωγής.

Η επιμονή Σαρκοζί σε οικονομικές μεταρρυθμίσεις (καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις) είναι σαφής από τη διάσπαση του υπουργείου Οικονομικών σε υπουργείο Οικονομικής Στρατηγικής, Απασχόλησης, Βιομηχανίας, Εμπορίου, Τουρισμού και σε υπουργείο Δημοσίων Οικονομικών. Επίσης, ίδρυσε, όπως είχε προαναγγείλει και παρά τις έντονες διαμαρτυρίες της αντιπολίτευσης, υπουργείο Μετανάστευσης, Ενσωμάτωσης και Εθνικής Ταυτότητας. Επέστρεψε, επίσης, ως υπερυπουργός Περιβάλλοντος, Βιώσιμης Ανάπτυξης, Μεταφορών, Ενέργειας ο πρώην πρωθυπουργός Αλέν Ζιπέ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ