ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 23 Μάη 2007
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΨΗΦΟΣ ΑΠΟΔΗΜΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
Δε διασφαλίζεται αδιάβλητη διαδικασία

Το κυβερνητικό προσχέδιο για την ψήφο των απόδημων Ελλήνων συζητήθηκε χτες στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής και όπως διαφάνηκε δεν μπορεί να συγκεντρώσει τον απαραίτητο αριθμό των 200 βουλευτών που απαιτούνται για την ψήφιση σχετικού νομοσχεδίου. Να σημειωθεί ότι ο αυξημένος αριθμός βουλευτών είναι απαραίτητος για οποιοδήποτε νομοθέτημα αφορά την ψήφο των ομογενών.

Επιχειρηματολογώντας υπέρ του προσχεδίου ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος σημείωσε ότι η κυβέρνηση στοχεύει στη «σύσφιξη των σχέσεων των απόδημων με την πατρίδα» και θα ψηφίσουν για «τους υποψήφιους βουλευτές των κομμάτων της οικείας εκλογικής περιφέρειας στην Ελλάδα». Πρόσθεσε επίσης ότι «προκειμένου να μην υπάρξει κανένας αιφνιδιασμός των πολιτικών δυνάμεων, καταστήσαμε εξαρχής σαφές ότι ο νέος νόμος θα εφαρμοστεί από τις μεθεπόμενες εκλογές». Παράλληλα διευκρίνισε ότι το δικαίωμα ψήφου αφορά «όσους έχουν την ελληνική ιθαγένεια». Οσον αφορά τον τρόπο μεταφοράς των ψήφων, ο υπουργός ανέφερε πως «μετά την περάτωση της ψηφοφορίας ο αντιπρόσωπος της δικαστικής αρχής παραλαμβάνει τον σάκο και τον μεταφέρει με ευθύνη του αεροπορικώς στην Αθήνα και τον παραδίδει στην Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή».

Με την εγγραφή ακόμη περισσότερων ομογενών στους εκλογικούς καταλόγους «θα αλλάξουν δραματικά οι συσχετισμοί όσον αφορά την επιλογή των κομμάτων αλλά και την επιλογή των βουλευτών» σημείωσε στην παρέμβασή του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Αντώνης Σκυλλάκος. Οπως είπε «παράγοντες εκτός της πολιτικής μας ζωής και ξένοι παράγοντες θα μπορούν να επηρεάζουν την πολιτική ζωή στην Ελλάδα και μέσω της ψήφου» σημείωσε χαρακτηριστικά αναρωτώμενος για τις «συνθήκες προεκλογικού αγώνα». Οπως είπε: «θα υπάρξουν συνθήκες διαφάνειας; Θα μπουν κανόνες στα Μέσα Ενημέρωσης;». Να σημειωθεί ότι για το θέμα η ΚΟ του ΚΚΕ έχει αποστείλει έγκαιρα επιστολή προς το υπουργείο Εσωτερικών όπου μεταξύ άλλων επισημαίνεται πως «δεν αντιμετωπίζονται κρίσιμα ζητήματα για την αδιάβλητη διαδικασία» των εκλογών. Χαρακτηριστικά τονίζεται ότι «δε διασφαλίζεται η μυστικότητα της ψήφου» αφού «μπορεί να εντοπιστεί η ψήφος των ψηφοφόρων ιδιαίτερα εκείνων που προέρχονται από μικρές εκλογικές περιφέρειες».

Εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ ο βουλευτής Ι. Μαγκριώτης μίλησε για προσπάθεια επικοινωνιακής εκμετάλλευσης του θέματος των ομογενών από την πλευρά της ΝΔ, ενώ αρνητικά αντιμετώπισαν το προσχέδιο και βουλευτές της ΝΔ όπως ο Αντ. Φούσσας και ο Γ. Κορτσάρης.

Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
Προεκλογική περιοδεία στην Αυστραλία

Παχιά και μεγάλα λόγια για «το μεγαλείο του Ελληνα» και «τη φλόγα της ελληνικής ψυχής» μοίρασε ο Κ. Καραμανλής στους Ελληνες ομογενείς στην Αυστραλία, ενώ θριαμβολόγησε για τη διακρατική συμφωνία για τις συντάξεις πριν ακόμα την υπογράψει και γίνει γνωστό το περιεχόμενό της.

Μιλώντας σε εκδήλωση ομογενών στο δημαρχείο του Σίδνεϊ, ο πρωθυπουργός πλειοδότησε σε κολακευτικά λόγια για την «προσφορά» της ομογένειας και «το μεγαλείο του Ελληνα που μοχθεί χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από την πατρίδα». Ο «πλούτος» των βερμπαλισμών προφανώς επιδίωκε να σκεπάσει τη φτώχεια των πράξεων προς όφελος των εκατοντάδων χιλιάδων εργαζόμενων ομογενών στη μακρινή αυτή χώρα. Ο Κ. Καραμανλής αναφέρθηκε βέβαια στο νομοσχέδιο που παρέχει «τη δυνατότητα ψήφου στους Ελληνες που διαβιούν στο εξωτερικό» που θα ισχύσει από τις μεθεπόμενες εκλογές, δίχως όμως να γίνει περισσότερο συγκεκριμένος. Εμφαση έδωσε στη «Συμφωνία κοινωνικών ασφαλίσεων» που θα υπογράψει σήμερα με την αυστραλιανή κυβέρνηση, εκφράζοντας προκαταβολικά την ικανοποίησή του και προεξοφλώντας ότι θα «θα αποβεί προς όφελος της ελληνικής ομογένειας». Μίλησε για «ευνοϊκές ρυθμίσεις» από τις οποίες θα επωφεληθούν «αρκετές χιλιάδες συμπατριώτες μας» και για «πλήρη συνταξιοδοτικά δικαιώματα», δίχως όμως να δώσει περισσότερα στοιχεία.

Κατά τα λοιπά, ο Κ. Καραμανλής παρουσίασε μια ειδυλλιακή εικόνα για την κατάσταση στη χώρα μας και το ρόλο της στην ΕΕ και τα Βαλκάνια, ενώ επανέλαβε τις θέσεις της κυβέρνησης όσον αφορά «την ενθάρρυνση της ευρωπαϊκής προσαρμογής της Τουρκίας», «την εύρεση κοινά αποδεκτής λύσης στην εκκρεμότητα της ονομασίας της ΠΓΔΜ», κάτι που, όπως είπε, θα διευκολύνει και την πορεία στους ευρωατλαντικούς θεσμούς, ενώ υποστήριξε την επανένωση της Κυπριακής Δημοκρατίας «στο πλαίσιο μιας βιώσιμης και λειτουργικής λύσης».

ΠΑΣΟΚ
Οξύνει την κούφια δικομματική αντιπαράθεση

Να κρατήσει στην επικαιρότητα το θέμα των ομολόγων με κάθε τρόπο και γύρω από τα σκάνδαλα και τα θέματα της διαφθοράς να οξύνει την κούφια δικομματική αντιπαράθεση επιχειρεί το ΠΑΣΟΚ.

Κατηγορώντας την κυβέρνηση για «μεθοδική συγκάλυψη της υπόθεσης για 84 μέρες μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου», ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Π. Ευθυμίου ανέφερε ότι το Κοινοβουλευτικό Συμβούλιο στη χτεσινή του συνεδρίαση αποφάσισε: «Να επαναφέρει την ερώτηση - αίτηση κατάθεσης εγγράφων με την υπογραφή όλων των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, κατόπιν της άρνησης της κυβέρνησης να δώσει στοιχεία, σύμφωνα με το άρθρο 134 παρ. 2 του Κανονισμού της Βουλής, επίσης την κατάθεση επερώτησης για το ίδιο θέμα και τρίτον, να γίνει σήμερα διάβημα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ προς την πρόεδρο της Βουλής για την απαράδεκτη εξέλιξη του αιτήματος ακρόασης των υπευθύνων της "JP Morgan" και του υπευθύνου της "North Asset", κ. Παπαμαρκάκη».

«Κοινωνικό κράτος» σε ...«συνέργεια» με τους ιδιώτες!

Την ίδια στιγμή ο Γ. Παπανδρέου, μιλώντας στη συνεδρίαση του ΚΣ, επιχείρησε να εμφανίσει το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ που κινείται στην κατεύθυνση της ενίσχυσης των κερδών του μεγάλου κεφαλαίου ότι έχει: «Κεντρική κατεύθυνση την ανάπτυξη με την αναδιανομή του πλούτου υπέρ των ασθενεστέρων, ο δε κεντρικός στόχος του είναι το νέο κοινωνικό κράτος στην παιδεία, την υγεία, την πρόνοια και την ασφάλιση έτσι ώστε η μέση ελληνική οικογένεια να απαλλαγεί από το βάρος της ιδιωτικής δαπάνης γι' αυτά τα αγαθά».

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η χτεσινή αναφορά του Γ. Παπανδρέου ότι με το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ «επαναφέρει το στόχο για ανάπτυξη του μαζικού λαϊκού ερασιτεχνικού αθλητισμού». Μια προσπάθεια που θα προχωρήσει, όπως ξεκάθαρα παρουσιάζεται στο πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ, «με το άνοιγμα των Ολυμπιακών Εγκαταστάσεων στους πολίτες μέσα από σχήματα διαχείρισής τους που θα επιτρέπουν τη συνέργεια του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα»...

  • Σε οριστική ρήξη με την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ οδηγείται ο Γ. Παπαντωνίου, μετά τις χτεσινές δηλώσεις του με τις οποίες κατηγορεί τον Γ. Παπανδρέου ότι τον απομάκρυνε «από το ΠΑΣΟΚ με τρόπο αντιδημοκρατικό και αντικαταστατικό για λόγους μη κατανοητούς, ούτε από εμένα ούτε από την πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών» και δηλώνει ότι «υπό τις παρούσες συνθήκες δεν μπορώ, παρά τη θέλησή μου, να τεθώ στην κρίση του λαού στις προσεχείς εκλογές».
Γενική Συνέλευση της «Δημοκρατικής Μέριμνας»

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ενωσης Συμπαράστασης στα θύματα πολιτικής δίωξης «Η Δημοκρατική Μέριμνα» καλεί τα μέλη του Σωματείου, σύμφωνα με το άρθρο 13 του Καταστατικού, σε Γενική Συνέλευση, σήμερα Τετάρτη 23 Μάη, στις 6 μ.μ., στο Σύλλογο Λογιστών (Κάνιγγος 27) με τα παρακάτω θέματα: Λογοδοσία ΔΣ. Απολογισμός οικονομικής διαχείρισης. Εκθεση Εξελεγκτικής Επιτροπής. Συζήτηση - έγκριση λογοδοσίας ΔΣ και απολογισμός οικονομικής διαχείρισης του ΔΣ. Ψήφιση προϋπολογισμού 2007 - 2008. Εκθεση προγράμματος δουλιάς για το 2007 - 2008 και έγκρισή τους. Σε περίπτωση μη απαρτίας, η Συνέλευση θα πραγματοποιηθεί στις 30 Μάη και χωρίς άλλη ειδοποίηση.

ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ
Μόνιμος τροφοδότης των τραπεζών

Δεκάδες άτοκους τραπεζικούς λογαριασμούς πολλών εκατομμυρίων ευρώ διατηρούσε ο Οργανισμός Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ) για πολλά χρόνια και μέχρι το 2004, όπως αποκαλύφθηκε στην πρόσφατη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του Οργανισμού και κατά τη διάρκεια συζήτησης επί της εισηγητικής έκθεσης του ισολογισμού - απολογισμού οικονομικής διαχείρισης 2002.

Η υπόθεση αυτή έρχεται να προστεθεί στη σωρεία των σκανδάλων που ταλαιπωρούν τον ΟΕΚ με ευθύνη των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων, όπως καταγγέλλει, με ανακοίνωσή της, η Ομοσπονδία Οικοδόμων Ελλάδας. Υπογραμμίζει ότι «έχουν σοβαρές ευθύνες, τόσο η προηγούμενη όσο και η σημερινή ηγεσία του Οργανισμού, όπως και το εποπτεύον υπουργείο για την κακοδιαχείριση, την κατασπατάληση των εισφορών των εργαζομένων, τη διοχέτευση ζεστού χρήματος με διάφορους τρόπους στις τσέπες των κατασκευαστικών εταιρειών, των τραπεζών και όλων αυτών που λυμαίνονται μέσα και έξω τον Οργανισμό».

  • Τη συνδρομή της Τράπεζας της Ελλάδας για τον έλεγχο των εννέα τραπεζών ξένων και ελληνικών που προώθησαν τα δομημένα ομόλογα στα ασφαλιστικά ταμεία, ζήτησε ο αντιεισαγγελέας Εφετών Γ. Πεπόνης. Αυτό έγινε γνωστό από τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Ν. Γκαργκάνα μετά τη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Απασχόλησης Β. Μαγγίνα.
ΠΕΑΕΑ - ΚΟΡΥΣΧΑΔΕΣ
Στις 3 Ιούνη η εκδήλωση

Την Κυριακή 3 Ιούνη, στις 11 π.μ., διοργανώνει η ΠΕΑΕΑ την εκδήλωση στις Κορυσχάδες για την επέτειο σύγκλησης του Εθνικού Συμβουλίου της Ελεύθερης Ελλάδας. Η ΠΕΑΕΑ δρομολογεί πούλμαν για την εκδήλωση (με διανυκτέρευση στο Καρπενήσι) το Σάββατο 2 Ιούνη, με αναχώρηση από πλ. Κάνιγγος, ώρα 7.30 π.μ. Για πληροφορίες - συμμετοχή: 210.8831.368, 210.8225.407, 6977.453.200.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ