Τετάρτη 23 Μάη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΨΗΦΟΣ ΑΠΟΔΗΜΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
Δε διασφαλίζεται αδιάβλητη διαδικασία

Το κυβερνητικό προσχέδιο για την ψήφο των απόδημων Ελλήνων συζητήθηκε χτες στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής και όπως διαφάνηκε δεν μπορεί να συγκεντρώσει τον απαραίτητο αριθμό των 200 βουλευτών που απαιτούνται για την ψήφιση σχετικού νομοσχεδίου. Να σημειωθεί ότι ο αυξημένος αριθμός βουλευτών είναι απαραίτητος για οποιοδήποτε νομοθέτημα αφορά την ψήφο των ομογενών.

Επιχειρηματολογώντας υπέρ του προσχεδίου ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος σημείωσε ότι η κυβέρνηση στοχεύει στη «σύσφιξη των σχέσεων των απόδημων με την πατρίδα» και θα ψηφίσουν για «τους υποψήφιους βουλευτές των κομμάτων της οικείας εκλογικής περιφέρειας στην Ελλάδα». Πρόσθεσε επίσης ότι «προκειμένου να μην υπάρξει κανένας αιφνιδιασμός των πολιτικών δυνάμεων, καταστήσαμε εξαρχής σαφές ότι ο νέος νόμος θα εφαρμοστεί από τις μεθεπόμενες εκλογές». Παράλληλα διευκρίνισε ότι το δικαίωμα ψήφου αφορά «όσους έχουν την ελληνική ιθαγένεια». Οσον αφορά τον τρόπο μεταφοράς των ψήφων, ο υπουργός ανέφερε πως «μετά την περάτωση της ψηφοφορίας ο αντιπρόσωπος της δικαστικής αρχής παραλαμβάνει τον σάκο και τον μεταφέρει με ευθύνη του αεροπορικώς στην Αθήνα και τον παραδίδει στην Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή».

Με την εγγραφή ακόμη περισσότερων ομογενών στους εκλογικούς καταλόγους «θα αλλάξουν δραματικά οι συσχετισμοί όσον αφορά την επιλογή των κομμάτων αλλά και την επιλογή των βουλευτών» σημείωσε στην παρέμβασή του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Αντώνης Σκυλλάκος. Οπως είπε «παράγοντες εκτός της πολιτικής μας ζωής και ξένοι παράγοντες θα μπορούν να επηρεάζουν την πολιτική ζωή στην Ελλάδα και μέσω της ψήφου» σημείωσε χαρακτηριστικά αναρωτώμενος για τις «συνθήκες προεκλογικού αγώνα». Οπως είπε: «θα υπάρξουν συνθήκες διαφάνειας; Θα μπουν κανόνες στα Μέσα Ενημέρωσης;». Να σημειωθεί ότι για το θέμα η ΚΟ του ΚΚΕ έχει αποστείλει έγκαιρα επιστολή προς το υπουργείο Εσωτερικών όπου μεταξύ άλλων επισημαίνεται πως «δεν αντιμετωπίζονται κρίσιμα ζητήματα για την αδιάβλητη διαδικασία» των εκλογών. Χαρακτηριστικά τονίζεται ότι «δε διασφαλίζεται η μυστικότητα της ψήφου» αφού «μπορεί να εντοπιστεί η ψήφος των ψηφοφόρων ιδιαίτερα εκείνων που προέρχονται από μικρές εκλογικές περιφέρειες».

Εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ ο βουλευτής Ι. Μαγκριώτης μίλησε για προσπάθεια επικοινωνιακής εκμετάλλευσης του θέματος των ομογενών από την πλευρά της ΝΔ, ενώ αρνητικά αντιμετώπισαν το προσχέδιο και βουλευτές της ΝΔ όπως ο Αντ. Φούσσας και ο Γ. Κορτσάρης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ