ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 31 Μάη 2007
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ - ΣΥΝΟΔΟΣ ΥΠΕΞ «G8»
Αντιθέσεις ιμπεριαλιστών

ΒΕΡΟΛΙΝΟ - ΠΟΤΣΝΤΑΜ.--

Προπαρασκευαστική συνάντηση σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών ενόψει της συνόδου του «G8», που αρχίζει την 6η Ιουνίου στο Χάιλιγκενταμ, έγινε χτες στο Πότσνταμ. Κύριες εστίες έντασης προς το παρόν, σύμφωνα με την «Ντόιτσε Βέλε», το Κόσσοβο και το περιβάλλον. Την ίδια στιγμή, όλη η χώρα έχει μετατραπεί σε ένα απέραντο «στρατόπεδο συγκέντρωσης», όπου και η παραμικρή κίνηση εκτός των «ορίων» που θέτουν οι αρχές ασφαλείας καταστέλλεται και τιμωρείται.

Στο Πότσνταμ, οι υπουργοί Εξωτερικών των οκτώ βιομηχανικά πλουσιότερων κρατών, πέραν της κλιματικής αλλαγής, συζητούν για το Ιράκ, το Ιράν, το Νταρφούρ, το Κοσσυφοπέδιο και το Αφγανιστάν. Στο θέμα της κλιματικής αλλαγής - το οποίο η Γερμανία έχει καταστήσει βασική προτεραιότητα στην 12μηνη προεδρία της στο «G8» - δεν υπάρχει προοπτική να επιτευχθεί συμφωνία με τις ΗΠΑ στην προσεχή σύνοδο, όπως αναγνώρισε ο ίδιος ο Γερμανός υπουργός Περιβάλλοντος Σίγκμαρ Γκάμπριελ, σε δηλώσεις του στο βρετανικό BBC.

Στο Πότσνταμ παρίστανται κατόπιν προσκλήσεως και οι υπουργοί Εξωτερικών του Πακιστάν και του Αφγανιστάν, με επιδίωξη από πλευράς γερμανικής προεδρίας να βελτιωθούν οι μεταξύ τους τεταμένες σχέσεις και να ενισχυθεί η οικονομική τους συνεργασία.

Οι ΗΠΑ πιέζουν για νέες κυρώσεις ενάντια στο Ιράν, καθώς και για νέο ψήφισμα ενάντια στην κυβέρνηση του Σουδάν για την αιματοχυσία στο Νταρφούρ. Πιέσεις ασκούνται από την Αμερικανίδα υπουργό Εξωτερικών Κοντολίζα Ράις και για την ανεξαρτητοποίηση του Κοσσυφοπεδίου. Αντίθεση η Μόσχα, με τον Ρώσο ομόλογό της Σεργκέι Λαβρόφ να επαναλαμβάνει την πάγια θέση της Μόσχας ότι το καθεστώς μπορεί να αποφασιστεί μόνο με απευθείας συνομιλίες μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας.

Ομως ο Σεργκέι Λαβρόφ κατηγόρησε επίσης τις ΗΠΑ ότι ξανάρχισαν την «κούρσα των εξοπλισμών», με το σχέδιό τους για την «αντιπυραυλική ασπίδα» στην Ανατολική Ευρώπη. Τέλος, στο Βερολίνο πραγματοποιείται έκτακτη «παράλληλη» συνάντηση του Κουαρτέτου για τη Μέση Ανατολή.

Ουδεμία συμφωνία πρόκειται να υπάρξει μεταξύ των ηγετών του «G8», ειδικά όσον αφορά στο περιβάλλον, προβλέπει ο ηγέτης της Κούβας Φιντέλ Κάστρο σε άρθρο στην «Γκράνμα», σημειώνοντας επίσης ότι η Σύνοδος αυτή πραγματοποιείται μέσα σε ένα περιβάλλον οξύτατης κρίσης, πολιτικής και οικονομικής, που απειλεί τον πλανήτη.

ΙΣΠΑΝΙΑ
Πρόκληση της Ράις

Με διαδηλώσεις θα την «υποδεχτεί» το λαϊκό κίνημα

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΜΑΔΡΙΤΗ.--

Απαράδεκτη επέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της Ισπανίας χαρακτηρίζονται οι δηλώσεις της υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κοντολίζα Ράις, η οποία την Τρίτη κατέκρινε την κυβέρνηση της Ισπανίας για τις επαφές που διατηρεί με την Κούβα, σχολιάζοντας την επίσκεψη του Ισπανού υπουργού Εξωτερικών στην Αβάνα τον περασμένο Απρίλη.

Ο Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών θα επισκεφθεί τη Μαδρίτη αύριο Παρασκευή και θα έχει συναντήσεις με τον Ισπανό πρωθυπουργό Χοσέ Λουίς Θαπατέρο, τον υπουργό Εξωτερικών της χώρας, Μ.Α. Μορατίνος και άλλους.

«Για το θέμα της Κούβας δεν είμαι βέβαιη ότι κοιταζόμαστε στα μάτια», δήλωσε χαρακτηριστικά η Ράις από τη Γερμανία. Υποστήριξε, επίσης, ότι μια χώρα όπως η Ισπανία, η οποία ξεπέρασε το «αυταρχικό παρελθόν» της θα έπρεπε να γνωρίζει ότι υπάρχει «ανάγκη για δημοκρατία» στην Κούβα. «Δε βλέπω πώς αυτή η πορεία (προς τη δημοκρατία) προωθείται απλά με τη διατήρηση σχέσεων με το σημερινό καθεστώς, το οποίο ετοιμάζεται για μια μη-δημοκρατική διαδοχή, όταν η μετάβαση ήδη λαμβάνει χώρα στην Κούβα, τη στιγμή που η αναπτυσσόμενη και ευάλωτη δημοκρατική αντιπολίτευση αρχίζει να σηκώνεται», υπογράμμισε. Πρόσθεσε επίσης ότι «οι Κουβανοί αξίζουν καλύτερης μεταχείρισης και θα μιλήσουμε γι' αυτό».

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις της Ράις, ο επικεφαλής του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων του Κομμουνιστικού Κόμματος Ισπανίας, Χοσέ Σεντέγια χαρακτήρισε απαράδεκτη την επέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της Ισπανίας και κάλεσε το ισπανικό υπουργείο Εξωτερικών να εξασφαλίσει ότι η εξωτερική πολιτική της χώρας δε θα εξαρτάται από την πολιτική των βορειοαμερικανών και απαίτησε να μη δεχτεί όρους. Για το ΚΚ Ισπανίας, υπογράμμισε, είναι ξεκάθαρο ότι η επίσκεψη της Ράις γίνεται ώστε να επηρεαστεί η εξωτερική πολιτική της χώρας καθώς και της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Το ΚΚ Ισπανίας θεωρεί την Αμερικανίδα υπουργό ανεπιθύμητο πρόσωπο, λόγω όλων των εγκλημάτων του ιμπεριαλισμού στο Ιράκ, στο Αφγανιστάν και αλλού, που κρατά φυλακισμένους τους πέντε Κουβανούς και επιβάλλει έναν απάνθρωπο αποκλεισμό ενάντια στην Κούβα. Στη Μαδρίτη, το ΚΚ Ισπανίας θα υποδεχτεί αγωνιστικά με διαδήλωση την Κοντ. Ράις.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΠΑΡΙΣΙ.-- Να του «χαρίσουν την κοινοβουλευτική πλειοψηφία εκείνη» που θα τον διευκολύνει «να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις του και θα ολοκληρώσει τη ρήξη με το παρελθόν που έγινε στις προεδρικές εκλογές» κάλεσε τους Γάλλους ψηφοφόρους, δύο βδομάδες πριν από τον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών, ο Πρόεδρος Σαρκοζί, του οποίου το κόμμα προηγείται στις δημοσκοπήσεις. Παράλληλα, ανακοινώθηκε ότι, από Σεπτέμβρη, θα αρχίσει γύρος επαφών με τους «κοινωνικούς εταίρους» για εργασιακά και ασφαλιστικά ζητήματα, για φορολογικά θέματα και την ανεργία.

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.-- «Το Ιράν δεν πρόκειται να σταματήσει τη διαδικασία εμπλουτισμού ουρανίου για το ειρηνικό πυρηνικό του πρόγραμμα», επανέλαβε, πάλι, ο επικεφαλής διαπραγματευτής Αλί Λαριτζάνι, που σήμερα αναμένεται να συναντηθεί με τον εκπρόσωπο της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και την Αμυνα, Χαβιέ Σολάνα. Ο Λαριτζάνι, πάντως, υποστήριξε ότι η εξέλιξη των επαφών, που άρχισαν, μεταξύ ΗΠΑ - Ιράν, για το Ιράκ, «θα επηρεάσουν και την πορεία των συζητήσεων για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα».

ΤΡΙΠΟΛΗ.-- Εξαιρετικά «ωφέλιμη» η επίσκεψη του Τόνι Μπλερ στη Λιβύη, πρώτη στάση της περιοδείας του στην Αφρική, τελευταία μεγάλη περιοδεία του πριν παραδώσει τα σκήπτρα της εξουσίας. Η πετρελαϊκή εταιρεία BP ανακοίνωσε συμφωνία για την επιστροφή της στη Λιβύη μετά από μια απουσία 33 ετών. Λίγο αργότερα, ο πρωθυπουργός της Λιβύης Αλ Μαχμούντι ανακοίνωσε ότι η χώρα του θα αγοράσει από τη Βρετανία αντιαεροπορικά πυραυλικά συστήματα.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Αψήφησε τις ευρωπαϊκές αντιθέσεις ο Τζορτζ Μπους και ανακοίνωσε ότι ο Ρόμπερτ Ζέλικ, πρώην εκπρόσωπος των ΗΠΑ στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου και Νο2 στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, θα είναι ο νέος πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας, στη θέση του Πολ Γούλφοβιτς.

ΜΠΟΓΚΟΤΑ.-- «Ζώνη ανταλλαγής» περιλαμβάνει η πρόταση για την απελευθέρωση κρατουμένων μελών των Ενοπλων Επαναστατικών Δυνάμεων Κολομβίας (FARC), κίνηση «αντιπερισπασμού» που κάνει η κυβέρνηση Ουρίμπε, για να ξεπεράσει τις αποκαλύψεις που τη συνδέουν με τα παραστρατιωτικά τάγματα θανάτου. Οι όροι για την απελευθέρωση 500 αιχμάλωτων είναι η μη επιστροφή στις γραμμές των FARC και η επίβλεψη της διαδικασίας από την Καθολική Εκκλησία ή ξένη κυβέρνηση, με την ταυτόχρονη απελευθέρωση από τις FARC των 56 αιχμαλώτων.

ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Συνέχεια πιέσεων

Οι ανοιχτές αντιπαραθέσεις για το θέμα του Κοσσόβου, στη συνάντηση ΥΠΕΞ του G-8, στο Πότσνταμ, δεν πτόησαν τον ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν Γκι Μουν, που «προέβλεψε» ότι το ΣΑ του ΟΗΕ θα αποφασίσει για το Κοσσυφοπέδιο «το συντομότερο δυνατόν». Πιο βιαστικός και πιεστικός φάνηκε χτες ο Μάρτι Αχτισαάρι («αρχιτέκτονας» του σχεδίου της διεθνώς εποπτευόμενης ανεξαρτησίας του προτεκτοράτου), που ισχυρίστηκε ότι το ζήτημα θα πρέπει να έχει λυθεί έως το τέλος Ιούνη, οπότε λήγει η γερμανική Προεδρία της ΕΕ. Πρόσθεσε ότι θα έμενε «εμβρόντητος και απογοητευμένος», σε περίπτωση που η Ρωσία ασκήσει βέτο στο ΣΑ, καταλήγοντας ότι το Κοσσυφοπέδιο «θα γίνει ανεξάρτητο με τον άλφα ή βήτα τρόπο»...

Πάντως, στο Βελιγράδι, πολιτικοί αναλυτές ποντάρουν πολλά στη συνάντηση του πρωθυπουργού Βόισλαβ Κοστούνιτσα με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, στις 9 Ιούνη, στην Αγία Πετρούπολη στο περιθώριο του Διεθνούς Οικονομικού Φόρουμ...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ