Πέμπτη 31 Μάη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΠΑΡΙΣΙ.-- Να του «χαρίσουν την κοινοβουλευτική πλειοψηφία εκείνη» που θα τον διευκολύνει «να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις του και θα ολοκληρώσει τη ρήξη με το παρελθόν που έγινε στις προεδρικές εκλογές» κάλεσε τους Γάλλους ψηφοφόρους, δύο βδομάδες πριν από τον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών, ο Πρόεδρος Σαρκοζί, του οποίου το κόμμα προηγείται στις δημοσκοπήσεις. Παράλληλα, ανακοινώθηκε ότι, από Σεπτέμβρη, θα αρχίσει γύρος επαφών με τους «κοινωνικούς εταίρους» για εργασιακά και ασφαλιστικά ζητήματα, για φορολογικά θέματα και την ανεργία.

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.-- «Το Ιράν δεν πρόκειται να σταματήσει τη διαδικασία εμπλουτισμού ουρανίου για το ειρηνικό πυρηνικό του πρόγραμμα», επανέλαβε, πάλι, ο επικεφαλής διαπραγματευτής Αλί Λαριτζάνι, που σήμερα αναμένεται να συναντηθεί με τον εκπρόσωπο της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και την Αμυνα, Χαβιέ Σολάνα. Ο Λαριτζάνι, πάντως, υποστήριξε ότι η εξέλιξη των επαφών, που άρχισαν, μεταξύ ΗΠΑ - Ιράν, για το Ιράκ, «θα επηρεάσουν και την πορεία των συζητήσεων για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα».

ΤΡΙΠΟΛΗ.-- Εξαιρετικά «ωφέλιμη» η επίσκεψη του Τόνι Μπλερ στη Λιβύη, πρώτη στάση της περιοδείας του στην Αφρική, τελευταία μεγάλη περιοδεία του πριν παραδώσει τα σκήπτρα της εξουσίας. Η πετρελαϊκή εταιρεία BP ανακοίνωσε συμφωνία για την επιστροφή της στη Λιβύη μετά από μια απουσία 33 ετών. Λίγο αργότερα, ο πρωθυπουργός της Λιβύης Αλ Μαχμούντι ανακοίνωσε ότι η χώρα του θα αγοράσει από τη Βρετανία αντιαεροπορικά πυραυλικά συστήματα.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Αψήφησε τις ευρωπαϊκές αντιθέσεις ο Τζορτζ Μπους και ανακοίνωσε ότι ο Ρόμπερτ Ζέλικ, πρώην εκπρόσωπος των ΗΠΑ στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου και Νο2 στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, θα είναι ο νέος πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας, στη θέση του Πολ Γούλφοβιτς.

ΜΠΟΓΚΟΤΑ.-- «Ζώνη ανταλλαγής» περιλαμβάνει η πρόταση για την απελευθέρωση κρατουμένων μελών των Ενοπλων Επαναστατικών Δυνάμεων Κολομβίας (FARC), κίνηση «αντιπερισπασμού» που κάνει η κυβέρνηση Ουρίμπε, για να ξεπεράσει τις αποκαλύψεις που τη συνδέουν με τα παραστρατιωτικά τάγματα θανάτου. Οι όροι για την απελευθέρωση 500 αιχμάλωτων είναι η μη επιστροφή στις γραμμές των FARC και η επίβλεψη της διαδικασίας από την Καθολική Εκκλησία ή ξένη κυβέρνηση, με την ταυτόχρονη απελευθέρωση από τις FARC των 56 αιχμαλώτων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ