Πέμπτη 31 Μάη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΠΑΝΙΑ
Πρόκληση της Ράις

Με διαδηλώσεις θα την «υποδεχτεί» το λαϊκό κίνημα

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΜΑΔΡΙΤΗ.--

Απαράδεκτη επέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της Ισπανίας χαρακτηρίζονται οι δηλώσεις της υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κοντολίζα Ράις, η οποία την Τρίτη κατέκρινε την κυβέρνηση της Ισπανίας για τις επαφές που διατηρεί με την Κούβα, σχολιάζοντας την επίσκεψη του Ισπανού υπουργού Εξωτερικών στην Αβάνα τον περασμένο Απρίλη.

Ο Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών θα επισκεφθεί τη Μαδρίτη αύριο Παρασκευή και θα έχει συναντήσεις με τον Ισπανό πρωθυπουργό Χοσέ Λουίς Θαπατέρο, τον υπουργό Εξωτερικών της χώρας, Μ.Α. Μορατίνος και άλλους.

«Για το θέμα της Κούβας δεν είμαι βέβαιη ότι κοιταζόμαστε στα μάτια», δήλωσε χαρακτηριστικά η Ράις από τη Γερμανία. Υποστήριξε, επίσης, ότι μια χώρα όπως η Ισπανία, η οποία ξεπέρασε το «αυταρχικό παρελθόν» της θα έπρεπε να γνωρίζει ότι υπάρχει «ανάγκη για δημοκρατία» στην Κούβα. «Δε βλέπω πώς αυτή η πορεία (προς τη δημοκρατία) προωθείται απλά με τη διατήρηση σχέσεων με το σημερινό καθεστώς, το οποίο ετοιμάζεται για μια μη-δημοκρατική διαδοχή, όταν η μετάβαση ήδη λαμβάνει χώρα στην Κούβα, τη στιγμή που η αναπτυσσόμενη και ευάλωτη δημοκρατική αντιπολίτευση αρχίζει να σηκώνεται», υπογράμμισε. Πρόσθεσε επίσης ότι «οι Κουβανοί αξίζουν καλύτερης μεταχείρισης και θα μιλήσουμε γι' αυτό».

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις της Ράις, ο επικεφαλής του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων του Κομμουνιστικού Κόμματος Ισπανίας, Χοσέ Σεντέγια χαρακτήρισε απαράδεκτη την επέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της Ισπανίας και κάλεσε το ισπανικό υπουργείο Εξωτερικών να εξασφαλίσει ότι η εξωτερική πολιτική της χώρας δε θα εξαρτάται από την πολιτική των βορειοαμερικανών και απαίτησε να μη δεχτεί όρους. Για το ΚΚ Ισπανίας, υπογράμμισε, είναι ξεκάθαρο ότι η επίσκεψη της Ράις γίνεται ώστε να επηρεαστεί η εξωτερική πολιτική της χώρας καθώς και της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Το ΚΚ Ισπανίας θεωρεί την Αμερικανίδα υπουργό ανεπιθύμητο πρόσωπο, λόγω όλων των εγκλημάτων του ιμπεριαλισμού στο Ιράκ, στο Αφγανιστάν και αλλού, που κρατά φυλακισμένους τους πέντε Κουβανούς και επιβάλλει έναν απάνθρωπο αποκλεισμό ενάντια στην Κούβα. Στη Μαδρίτη, το ΚΚ Ισπανίας θα υποδεχτεί αγωνιστικά με διαδήλωση την Κοντ. Ράις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ