Πέμπτη 31 Μάη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ - ΣΥΝΟΔΟΣ ΥΠΕΞ «G8»
Αντιθέσεις ιμπεριαλιστών

ΒΕΡΟΛΙΝΟ - ΠΟΤΣΝΤΑΜ.--

Προπαρασκευαστική συνάντηση σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών ενόψει της συνόδου του «G8», που αρχίζει την 6η Ιουνίου στο Χάιλιγκενταμ, έγινε χτες στο Πότσνταμ. Κύριες εστίες έντασης προς το παρόν, σύμφωνα με την «Ντόιτσε Βέλε», το Κόσσοβο και το περιβάλλον. Την ίδια στιγμή, όλη η χώρα έχει μετατραπεί σε ένα απέραντο «στρατόπεδο συγκέντρωσης», όπου και η παραμικρή κίνηση εκτός των «ορίων» που θέτουν οι αρχές ασφαλείας καταστέλλεται και τιμωρείται.

Στο Πότσνταμ, οι υπουργοί Εξωτερικών των οκτώ βιομηχανικά πλουσιότερων κρατών, πέραν της κλιματικής αλλαγής, συζητούν για το Ιράκ, το Ιράν, το Νταρφούρ, το Κοσσυφοπέδιο και το Αφγανιστάν. Στο θέμα της κλιματικής αλλαγής - το οποίο η Γερμανία έχει καταστήσει βασική προτεραιότητα στην 12μηνη προεδρία της στο «G8» - δεν υπάρχει προοπτική να επιτευχθεί συμφωνία με τις ΗΠΑ στην προσεχή σύνοδο, όπως αναγνώρισε ο ίδιος ο Γερμανός υπουργός Περιβάλλοντος Σίγκμαρ Γκάμπριελ, σε δηλώσεις του στο βρετανικό BBC.

Στο Πότσνταμ παρίστανται κατόπιν προσκλήσεως και οι υπουργοί Εξωτερικών του Πακιστάν και του Αφγανιστάν, με επιδίωξη από πλευράς γερμανικής προεδρίας να βελτιωθούν οι μεταξύ τους τεταμένες σχέσεις και να ενισχυθεί η οικονομική τους συνεργασία.

Οι ΗΠΑ πιέζουν για νέες κυρώσεις ενάντια στο Ιράν, καθώς και για νέο ψήφισμα ενάντια στην κυβέρνηση του Σουδάν για την αιματοχυσία στο Νταρφούρ. Πιέσεις ασκούνται από την Αμερικανίδα υπουργό Εξωτερικών Κοντολίζα Ράις και για την ανεξαρτητοποίηση του Κοσσυφοπεδίου. Αντίθεση η Μόσχα, με τον Ρώσο ομόλογό της Σεργκέι Λαβρόφ να επαναλαμβάνει την πάγια θέση της Μόσχας ότι το καθεστώς μπορεί να αποφασιστεί μόνο με απευθείας συνομιλίες μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας.

Ομως ο Σεργκέι Λαβρόφ κατηγόρησε επίσης τις ΗΠΑ ότι ξανάρχισαν την «κούρσα των εξοπλισμών», με το σχέδιό τους για την «αντιπυραυλική ασπίδα» στην Ανατολική Ευρώπη. Τέλος, στο Βερολίνο πραγματοποιείται έκτακτη «παράλληλη» συνάντηση του Κουαρτέτου για τη Μέση Ανατολή.

Ουδεμία συμφωνία πρόκειται να υπάρξει μεταξύ των ηγετών του «G8», ειδικά όσον αφορά στο περιβάλλον, προβλέπει ο ηγέτης της Κούβας Φιντέλ Κάστρο σε άρθρο στην «Γκράνμα», σημειώνοντας επίσης ότι η Σύνοδος αυτή πραγματοποιείται μέσα σε ένα περιβάλλον οξύτατης κρίσης, πολιτικής και οικονομικής, που απειλεί τον πλανήτη.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στο επίκεντρο ευχολόγια σε σχέση με την κλιματική αλλαγή και περί «βιώσιμης ανάπτυξης» (2019-09-23 00:00:00.0)
Αντιθέσεις και συγκλίσεις (2012-04-12 00:00:00.0)
Συνεχίζονται οι ανταγωνισμοί για την «ασπίδα» (2011-12-09 00:00:00.0)
Νέα κατάρρευση του Γύρου της Ντόχα (2007-06-22 00:00:00.0)
Νέα μέτρα κατά των λαών... (2005-07-09 00:00:00.0)
«Συμφωνία» για το χρέος 18 χωρών (2005-06-14 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ