Σάββατο 9 Ιούλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΤΩΝ ΟΧΤΩ - G8
Νέα μέτρα κατά των λαών...

... και γενικόλογες διακηρύξεις βοήθειας στην Αφρική και για το περιβάλλον

ΓΚΛΕΝΙΓΚΛΣ.-

Νέα μέτρα κατά της «διεθνούς τρομοκρατίας», κυρίως όσον αφορά τους μεθοριακούς ελέγχους των ατόμων που θεωρούνται ύποπτα για τρομοκρατικές ενέργειες ζητά με ανακοίνωσή της η Ομάδα των Οχτώ ισχυρών-G8 δράττοντας όπως ήταν αναμενόμενο τη χρυσή ευκαιρία που παρουσιάστηκε με τις επιθέσεις στο Λονδίνο.

«Οι αντιδράσεις των κυβερνήσεων, της αστυνομίας και των υπηρεσιών πληροφοριών πρέπει να συντονίζονται αποτελεσματικότερα, τόσο εντός του κράτους όσο και μεταξύ των κρατών» υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση της G8 που δόθηκε στη δημοσιότητα μετά τη λήξη των εργασιών της Συνόδου στο Γκλένιγκλς της Σκοτίας, και προστίθεται: «Αν θέλουμε να επιτύχουμε μακροπρόθεσμα, πρέπει όχι μονάχα να αποδιοργανώσουμε τους τρομοκράτες αλλά και να εμποδίσουμε τη στροφή και άλλων ανθρώπων προς την τρομοκρατία».

Επίσης, ο Τόνι Μπλερ ως προεδρεύων και οικοδεσπότης, ανακοίνωσε κατά τη λήξη της συνόδου κορυφής στο Γκλένιγκλς της Σκοτίας, τον υπερδιπλασιασμό της βοήθειας προς την Αφρική έως το 2010 - με επιπλέον 25 δισ. δολάρια ετησίως - σε μία προσπάθεια «αντιμετώπισης της φτώχειας». Επίσης, οι ηγέτες της G8 και οι υπόλοιποι δωρητές θα αυξήσουν τη συνολική αναπτυξιακή βοήθεια προς τα αναπτυσσόμενα κράτη σε 50 δισ. δολάρια ετησίως έως το 2010, όπως μεταδίδει το Reuters.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός επισήμανε ότι επιτεύχτηκε ουσιώδης πρόοδος για την Αφρική και συμπλήρωσε ότι το σχέδιο της G8 προσφέρει ελπίδα στον κόσμο και είναι μόνο η αρχή. Από πλευράς του, ο Νιγηριανός πρόεδρος, Ολουσεγκούν Ομπασάντζο, χαρακτήρισε τη σύνοδο κορυφής «εξαιρετικά επιτυχημένη».

Οι ηγέτες των «οχτώ» επικύρωσαν την απόφαση για τη διαγραφή του χρέους των 18 πιο φτωχών χωρών, δίνοντας παράλληλα υπόσχεση για εκπαίδευση 20.000 αφρικανικής ειρηνευτικής δύναμης, καθώς και για πρωτοβουλίες καλύτερης πρόσβασης στη θεραπεία του HIV/AIDS και βελτίωση της στοιχειώδους εκπαίδευσης.

Στο τελικό ανακοινωθέν της G8 περιέχεται κάλεσμα «για επιστροφή των Αφρικανών ηγετών στη δημοκρατία, τη σωστή διακυβέρνηση και την έννομη τάξη».

Ως προς τις κλιματικές αλλαγές, οι ισχυροί του πλανήτη δήλωσαν έτοιμοι «να δράσουν τώρα» για το περιβάλλον με στόχο να αρχίσει να επιβραδύνεται και, εντός των δυνατοτήτων που δίνει η επιστήμη, να αναχαιτίζεται και να αναστρέφεται η αύξηση των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Στο τελικό - γενικόλογο - ανακοινωθέν, η G8 δηλώνει πως «η κλιματική αλλαγή συνιστά μία μεγάλη και μακροπρόθεσμη πρόκληση και μπορεί να επηρεάσει όλα τα σημεία του πλανήτη». Η συμβιβαστική συμφωνία ουσιαστικά παρακάμπτει το Πρωτόκολλο του Κιότο και εστιάζεται στη χρήση καθαρών τεχνολογιών, δίχως να θέτει συγκεκριμένους ποσοτικούς όρους.

Επίσης, οι Οχτώ (ΗΠΑ, Γερμανία, Καναδάς, Γαλλία, Ιαπωνία, Ιταλία, Βρετανία, Ρωσία) εξουσιοδοτούν τη Βρετανία «να ενεργήσει ώστε να προχωρήσει ο διάλογος κατά το δεύτερο εξάμηνο της φετινής χρονιάς». Ο Μπλερ ανακοίνωσε επίσης ότι η G8, καθώς και οι Κίνα, Βραζιλία, Ινδία, Μεξικό και Νότια Αφρική θα συζητήσουν το Νοέμβρη νέες στρατηγικές κατά του φαινομένου του θερμοκηπίου.

Τέλος, οι «αυξημένες και ασταθείς» πετρελαϊκές τιμές παραμένουν μια «πρόκληση» για την παγκόσμια οικονομία, σύμφωνα με την ανακοίνωση που εγκρίθηκε από τους ηγέτες της G8. Η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη «θα παραμείνει εύρωστη, αν και περισσότερο μετριοπαθής» απ' ό,τι αρχικά αναμενόταν, συνεχίζουν στη δήλωση που εξέδωσαν στο τέλος της διήμερης διάσκεψης κορυφής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ