Σάββατο 9 Ιούλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΣΤΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Σε συναγερμό το Λονδίνο και άλλες ευρωπαϊκές πόλεις

Το καταστραμμένο λεωφορείο στο οποίο έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 13 άνθρωποι

Associated Press

Το καταστραμμένο λεωφορείο στο οποίο έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 13 άνθρωποι
ΛΟΝΔΙΝΟ.-

Περισσότεροι από 50 είναι οι νεκροί των τεσσάρων επιθέσεων στο μετρό και ένα λεωφορείο, σύμφωνα με τις νέες ανακοινώσεις της αστυνομίας, η οποία δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να ξεπεράσουν και τους 100, αφού υπάρχουν ακόμη άνθρωποι εγκλωβισμένοι σε τούνελ στο σταθμό του Κινγκς Κρος.

Την ίδια στιγμή εμπειρογνώμονες της Σκότλαντ Γιαρντ, αν και δεν αποκάλυψαν τον τρόπο της επίθεσης, ανέφεραν ότι οι εκρηκτικοί μηχανισμοί ήταν μικρής σχετικά ισχύος, μέχρι πέντε κιλών, γι' αυτό και δεν προκάλεσαν εκατόμβη νεκρών. Την ίδια στιγμή σε συναγερμό και πάλι χτες το μετρό, αφού ο σταθμός Λίβερπουλ Στριτ είχε εκκενωθεί και αποκλειστεί για ώρες, αφού βρέθηκε «ύποπτο αντικείμενο». Λίγο νωρίτερα το ίδιο είχε συμβεί και στο σταθμό Γιούστον...

Ο επικεφαλής της Μητροπολιτικής Αστυνομίας του Λονδίνου, σερ Ιαν Μπλερ, ανακοίνωσε ότι οι νεκροί από την έκρηξη στο λεωφορείο είναι 13 και όχι δύο, όπως έλεγαν μέχρι χτες οι αρχές. Οι τραυματίες είναι περίπου 700, εκ των οποίων οι 22 νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση. Επίσης υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι οι δράστες των επιθέσεων ήταν βομβιστές αυτοκτονίας, αλλά τόνισε ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί αυτό το ενδεχόμενο, ενώ ο συγχρονισμός των εκρήξεων σημαίνει ότι οι επιθέσεις δε θα μπορούσαν να είχαν πραγματοποιηθεί από ένα μόνο άτομο.

Ελεγχοι την επόμενη μέρα του χτυπήματος στη βρετανική πρωτεύουσα

Associated Press

Ελεγχοι την επόμενη μέρα του χτυπήματος στη βρετανική πρωτεύουσα
Πρόσθεσε ότι οι τραυματίες και τα θύματα δεν είναι μόνο πολίτες βρετανικής καταγωγής, αλλα και άνθρωποι από την Κίνα, τη Σιέρα Λεόνε, την Αυστραλία, την Πολωνία και την Πορτογαλία.

Η αστυνομία διαβεβαίωσε ότι ακόμα δεν έχει πραγματοποιήσει συλλήψεις, αλλά διευκρίνισε ότι έχει στη διάθεσή της πολλούς μάρτυρες. Οι αρχές επικεντρώνουν τώρα τις προσπάθειές τους στην ανεύρεση στοιχείων για τους δράστες.

Ο δήμαρχος του Λονδίνου, Κεν Λίβινγκστοουν, τόνισε ότι ήταν πεπεισμένος εδώ και καιρό ότι το Λονδίνο θα γινόταν στόχος τρομοκρατικής επίθεσης, προσθέτοντας ότι η επέμβαση της υπηρεσίας εκτάκτων αναγκών ήταν αψεγάδιαστη.

Στο μεταξύ, όλη η Ευρώπη παραμένει σε ύψιστο συναγερμό, ενώ ισλαμιστική οργάνωση που διατείνεται πως διατηρεί δεσμούς με την Αλ Κάιντα απειλεί με αιματοκύλισμα την ιταλική πρωτεύουσα μέσω αμφιβόλου γνησιότητας προκήρυξης στο Διαδίκτυο. Ετσι, η Ιταλία τέθηκε σε κατάσταση επιφυλακής υπό το φόβο ανάλογου χτυπήματος. Ενεργοποιήθηκαν τα κέντρα αντιμετώπισης κρίσεων και στην παρούσα φάση ξεπερνούν τους 10.000 οι στόχοι που είναι υπό επιτήρηση. Αυξήθηκαν τα μέτρα ασφαλείας στο μετρό και τα αεροδρόμια, στο Βατικανό, στις αμερικανικές και βρετανικές πρεσβείες και αντιπροσωπείες. Το σχέδιο ασφαλείας είναι αυτό που τέθηκε σε εφαρμογή μετά τις 11 Σεπτέμβρη του 2001 στις ΗΠΑ και τις επιθέσεις του Μάρτη του 2004 στη Μαδρίτη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ