Σάββατο 9 Ιούλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΑΤΟ
«Αντιτρομοκρατική» αλληλεγγύη

Εκτακτη συνεδρίαση πραγματοποίησε χθες το Βορειοατλαντικό Συμβούλιο του ΝΑΤΟ, στις Βρυξέλλες. Η επίθεση στη Βρετανία έδωσε την ευκαιρία στο ΝΑΤΟ να επαναβεβαιώσει «την αποφασιστικότητά του, ώστε να αντιμετωπιστούν τρομοκρατικές εγκληματικές και βαρβαρικές ενέργειες και να προασπιστούν οι αρχές της ελευθερίας, της ανοχής και της δημοκρατίας».

Σε ανακοίνωσή του, το ΝΑΤΟ σημειώνει μεταξύ άλλων: «Η αλληλεγγύη και η αποφασιστικότητα των χωρών - μελών του ΝΑΤΟ είναι ισχυρότερες από τις προθέσεις όσων εμπλέκονται σε τρομοκρατικές ενέργειες, προκαλώντας το θάνατο και την καταστροφή σε αθώους πολίτες και επιβάλλοντας εξτρεμιστικές πεποιθήσεις στον κόσμο». Ενώ ευκαιρίας δοθείσης επισημαίνεται ότι «οι τρομοκράτες σκοτώνουν και καταστρέφουν αδιάκριτα και επιχειρούν να διχάσουν τις κοινωνίες μας. Ωστόσο, οι χώρες - μέλη του ΝΑΤΟ παραμένουν ενωμένες και θα είναι προσηλωμένες στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας».

Μετά τη λήξη της συνεδρίασης ο ΓΓ του ΝΑΤΟ, Γιάαπ ντε Χουπ Σέφερ, δήλωσε ότι το ΝΑΤΟ βρίσκεται σε ετοιμότητα, προκειμένου να συνδράμει τη Βρετανία, διευκρινίζοντας, ωστόσο, ότι «το Λονδίνο δεν έχει υποβάλει αίτημα στη Συμμαχία για την ενεργοποίηση του άρθρου 5 της ιδρυτικής Συνθήκης του ΝΑΤΟ, με την οποία καθίσταται σαφές ότι κάθε επίθεση κατά χώρας - μέλους του ΝΑΤΟ χαρακτηρίζεται ως επίθεση εναντίον όλων των χωρών - μελών της Συμμαχίας», άρθρο που είχε ενεργοποιηθεί κατόπιν αίτησης των ΗΠΑ, μετά τα χτυπήματα της 11ης Σεπτέμβρη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ