Σάββατο 9 Ιούλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Το διαχωριστικό τείχος ανεγείρεται τάχιστα

Διαδηλώσεις, συγκρούσεις, ένας νεκρός Παλαιστίνιος και πολλοί συλληφθέντες ακτιβιστές, στην πρώτη επέτειο από την καταδικαστική, για το τείχος, απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης

Από τη διαδήλωση χτες στην Παλαιστίνη ενάντια στο τείχος

Associated Press

Από τη διαδήλωση χτες στην Παλαιστίνη ενάντια στο τείχος
ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.-

Εκατοντάδες Παλαιστίνιοι, ξένοι και Ισραηλινοί ακτιβιστές και φιλειρηνιστές διαδήλωσαν, χτες, σε διάφορα σημεία της Δυτικής Οχθης, διαμαρτυρόμενοι για τη συνέχιση της ανέγερσης του διαχωριστικού τείχους. Οι διαδηλώσεις, που για τους Παλαιστινίους είναι καθημερινές, πήραν μεγαλύτερες διαστάσεις καθώς συνέπεσαν με τη συμπλήρωση ενός έτους από τη συμβουλευτική απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, το οποίο καταδίκασε την ανέγερσή του και ζήτησε την άμεση κατεδάφισή του.

Σε αρκετές από τις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας σημειώθηκαν μικροσυγκρούσεις με τον ισραηλινό στρατό, αλλά και Ισραηλινούς μεθοριακούς φρουρούς. Στην περιοχή κοντά στην πόλη Μπέιτ Λακία, μεθοριακός φρουρός άνοιξε πυρ κατά των διαδηλωτών, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας 16χρονος Παλαιστίνιος, ενώ συνολικά συνελήφθησαν τουλάχιστον 14 διαδηλωτές, κυρίως ξένοι ακτιβιστές. Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι ο φρουρός κρατείται και κατασχέθηκε το όπλο του. Κατά τη διάρκεια της νύχτας προηγήθηκε «επιχείρηση σκούπα» του ισραηλινού στρατού, όπου συνελήφθησαν 11 Παλαιστίνιοι, οι περισσότεροι μέλη της «Τζιχάντ».

ΕΕΔΔΑ: Συγκεκριμένα μέτρα κατά τείχους και κατοχής

Με αφορμή την πρώτη επέτειο από τη γνωστοποίηση της απόφασης του Διεθνούς Δικαστηρίου, η Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης ανακοινώνει την έναρξη «Πανευρωπαϊκής Καμπάνιας για λήψη πολιτικών και οικονομικών μέτρων ενάντια στην ισραηλινή κατοχή και για τερματισμό της κατασκευής του τείχους». Στην ανακοίνωση υπογραμμίζεται η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, που υιοθετήθηκε από τα 150 μέλη του ΟΗΕ, με μόλις 6 ψήφους κατά και 10 αποχές, ότι «το Ισραήλ ως δύναμη κατοχής οφείλει να εκπληρώσει τις νομικές του υποχρεώσεις, όπως διατυπώνονται στην απόφαση» και ότι «όλα τα κράτη - μέλη του ΟΗΕ οφείλουν να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους στην κατεύθυνση της εφαρμογής της απόφασης».

Η ΕΕΔΔΑ, στο κείμενό της, υπενθυμίζει ότι το τείχος ανεγείρεται κανονικά μέχρι σήμερα και ότι μέχρι σήμερα έχουν ολοκληρωθεί περισσότερα από τα μισά χιλιόμετρα της σχεδιασμένης πορείας του των 670 χιλιομέτρων. Στις περιοχές Καλκίλια, Τουλκαρέμ και Τζενίν, το τείχος έχει, ήδη, ολοκληρωθεί. Υπογραμμίζεται ότι με δεδομένη την πρόθεση του Αριέλ Σαρόν να επεκτείνει τα μεγάλα εποικιστικά συγκροτήματα της Δυτικής Οχθης η, ταυτόχρονη, ανέγερση του τείχους θα «δώσει» στους Ισραηλινούς τον έλεγχο του 46% της κατεχόμενης Δυτικής Οχθης. Αναλυτικότερα:

«Η πορεία του τείχους και μόνο προσαρτεί ντε φάκτο το 9,5% της Δυτικής Οχθης, η οποία περιλαμβάνει την ανατολική Ιερουσαλήμ και το συγκρότημα εποικισμών Αριέλ.

Οι ομάδες των εποικισμών ανατολικά του Τείχους προσαρτούν ντε φάκτο ένα επιπλέον 8% της Δυτικής Οχθης.

Η ντε φάκτο προσάρτηση της κοιλάδας του Ιορδάνη από το Ισραήλ σημαίνει ένα επιπλέον 28,5% της Δυτικής Οχθης».

Είναι ξεκάθαρο, καταλήγει η ΕΕΔΔΑ, ότι το τείχος κατασκευάζεται εντός των παλαιστινιακών εδαφών, προσαρτώντας τα, όπως και τους φυσικούς της πόρους. Γι' αυτό και καλεί τον ελληνικό λαό και τις οργανώσεις του να συμμετάσχουν ενεργά στην καμπάνια για την Παλαιστίνη και να πιέσουν την ελληνική, αλλά και τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να αναλάβουν τις υποχρεώσεις τους και να υιοθετήσουν πολιτικά και οικονομικά μέτρα κατά της ισραηλινής κατοχής.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αποχώρηση χωρίς αύριο; (2005-12-31 00:00:00.0)
Σκηνές... «αποκλιμάκωσης» (2005-06-04 00:00:00.0)
«Νερό για τα Παιδιά της Παλαιστίνης» (2004-12-03 00:00:00.0)
Απόφαση - άλλοθι για το τείχος της ντροπής (2004-07-01 00:00:00.0)
Απαλλοτριώσεις εκατοντάδων παλαιστινιακών στρεμμάτων (2004-06-15 00:00:00.0)
Δεν πάει το Ισραήλ στη Χάγη για το τείχος (2004-02-13 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ