Πέμπτη 31 Μάη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Απειλές προς Β. Ιράκ

ΑΓΚΥΡΑ.--

Την ίδια στιγμή που τουρκικά άρματα μάχης κινούνταν προς την τουρκοϊρακινή μεθόριο, σε άλλη μια ένδειξη της κλιμάκωσης της κρίσης στις σχέσεις Τουρκίας - Ιράκ - ΗΠΑ λόγω του κουρδικού. Την ημέρα που οι Αμερικανοί «παρέδωσαν» (;) την ευθύνη για την ασφάλεια του βόρειου Ιράκ στους Κούρδους πεσμέργκα, μεταδίδονταν φωτογραφίες με φορτηγά να τρέχουν προς τα σύνορα με άρματα στις καρότσες. Ενώ χτες ανακοινωνόταν ότι ο τουρκικός στρατός σκότωσε «10 μαχητές του ΡΚΚ» σε μάχες στη ΝΑ Τουρκία.

Ταυτόχρονα, το υπονοούμενο του Ερντογάν ότι εάν ο αμερικανικός στρατός προβεί σε νέες παραβιάσεις του τουρκικού εναέριου χώρου, τα αεροπλάνα που θα το πράξουν θα καταρριφθούν, απασχολούσε το διεθνή Τύπο.

Και ενώ, επίσης, το κλίμα «φόβου» μερικές ημέρες μετά την αιματηρή επίθεση αυτοκτονίας αγνώστου «πατρότητας» στην Αγκυρα συνεχίζεται: η αστυνομία ανακοίνωνε χτες ότι συνέλαβε 11 υπόπτους ως μέλη της αλ Κάιντα που φέρονται να «ετοίμαζαν επιθέσεις».

Στο εσωτερικό μέτωπο, οι ταυτόχρονες πολιτικές κρίσεις που εξελίσσονται στην Τουρκία μοιάζουν με «Λερναία Υδρα». Χτες, προέκυψαν κι άλλες νομικές περιπλοκές στο πολιτικό σκηνικό, καθώς ο Τουλάι Τουγκτζού, μέλος του ανώτατου δικαστηρίου, προανήγγειλε δίωξη εναντίον του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για «αμφισβήτηση του νόμου και του κράτους δικαίου», για «απειλές, προσβολές και εχθρότητα» εναντίον του ανώτατου δικαστηρίου, λόγω των δηλώσεων του ισλαμοδημοκράτη ηγέτη με τις οποίες χαρακτήριζε «σφαίρα κατά της δημοκρατίας» και «ντροπή» την απόφαση ακύρωσης της πρώτης απόπειρας του ΑΚ να αναδείξει, μέσω της Βουλής, πρόεδρο τον Αμπντουλάχ Γκιουλ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ