Πέμπτη 31 Μάη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Εντείνεται η σύγκρουση

ΒΑΓΔΑΤΗ.-

Αλλεπάλληλες επιδρομές πραγματοποίησαν, χτες, οι κατοχικές δυνάμεις και οι συνεργάτες τους στη σιιτική παραγκούπολη Σαντρ Σίτι της πρωτεύουσας, αναζητώντας τους 5 απαχθέντες Βρετανούς, την Τρίτη, από το υπουργείο Οικονομικών. Ιρακινοί αξιωματούχοι, όπως ο υπουργός Εξωτερικών Χοσιάρ Ζεμπάρι, πιθανολογούν ότι πίσω από την απαγωγή κρύβεται ο «στρατός του Μεχντί», ένοπλη οργάνωση που πρόσκειται στον ακραίο σιίτη ηγέτη Μουκτάντα Σαντρ και πρόκειται για αντίποινα, αφού, την περασμένη βδομάδα, σημαίνον στέλεχος του Μεχντί σκοτώθηκε από βρετανικές δυνάμεις στη Βασόρα.

Εκπρόσωπος του «στρατού του Μεχντί», πάντως, απέρριψε κάθε κατηγορία, τονίζοντας ότι η οργάνωση και εκτέλεση της απαγωγής «ήταν πέραν των δυνατοτήτων μας». Τα πράγματα περιπλέκονται καθώς είναι γνωστό ότι σιιτικές παραστρατιωτικές ομάδες έχουν διεισδύσει βαθιά στις ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας και δρουν ανεξέλεγκτα, ενώ αυτόπτες μάρτυρες τόνιζαν ότι ο επικεφαλής των απαγωγέων μιλούσε πολύ άνετα αγγλικά.

Από τους απαχθέντες, οι 4 είναι μισθοφόροι της καναδικής εταιρείας ασφαλείας «GardaWorld» και ο 5ος ειδικός υπολογιστών της αμερικανικής «BearingPoint». Στο Λονδίνο, συνεδρίασε, χτες, για δεύτερη φορά το υπουργικό συμβούλιο εκτάκτων αναγκών.

Παράλληλα, ο Πρόεδρος Μπους είχε, χτες, τηλεδιάσκεψη με τον Ιρακινό πρωθυπουργό, τον οποίο προέτρεψε «να πράξει περισσότερα για την εθνική συμφιλίωση». Σήμερα, αναμένεται να συναντηθεί στο Λευκό Οίκο με τον Ιρακινό Πρόεδρο Ταλαμπανί.

Την ίδια ώρα, στη Φαλούτζα, επίθεση με όλμους, που είχε στόχο αμερικανική βάση, έπληξε τελικά σπίτια σκοτώνοντας 9 αμάχους. Επίσης, άλλοι 3 δημοσιογράφοι σκοτώθηκαν, ενώ οι κατοχικές δυνάμεις, σε ειδική τελετή, παρέδωσαν την ευθύνη της ασφάλειας των 3 κουρδικών επαρχιών στην κουρδική κυβέρνηση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ