ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 31 Μάη 2007
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Νέες επιδρομές των Ισραηλινών

Από το καθημερινό έγκλημα των Ισραηλινών εναντίον των Παλαιστινίων στη Γάζα

Associated Press

Από το καθημερινό έγκλημα των Ισραηλινών εναντίον των Παλαιστινίων στη Γάζα
ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.-

Αλλοι δύο μαχητές του ενόπλου σκέλους της «Χαμάς» σκοτώθηκαν, χτες, τα ξημερώματα από ισραηλινή αεροπορική επιδρομή λίγο έξω από τον καταυλισμό Τζαμπάλιγια, στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας. Από την επιδρομή τραυματίστηκαν, επίσης, αρκετοί άμαχοι και καταστράφηκε ολοσχερώς ένα σπίτι.

Η ισραηλινή κυβέρνηση επέμενε, χτες, ότι «παρά το γεγονός της μείωσης του αριθμού των ρουκετών που εκτοξεύονται, θα συνεχιστούν οι επιχειρήσεις άσκησης πίεσης στους τρομοκράτες». Προφανώς, σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται η σύλληψη ενός ακόμη εκλεγμένου αξιωματούχου της «Χαμάς», δημάρχου σε μικρό χωριό έξω από τη Νάμπλους.

Από την άλλη, ο πολιτικός ηγέτης της «Χαμάς», Κχάλεντ Μασχάαλ, σε δηλώσεις του, τόνιζε ότι «ο παλαιστινιακός λαός δεν πτοείται στην αντίστασή του απέναντι στην κατοχή, και θα τη συνεχίσει με οποιοδήποτε τρόπο έχει και ευνοείται από τις συνθήκες». Ο Μασχάαλ προειδοποίησε ότι αν το Ισραήλ συνεχίσει να υπονομεύει τη «Χαμάς», τότε θα «προκληθεί τέτοια έκρηξη που θα επηρεαστεί ολόκληρη η περιοχή».

Βασανιστήρια και υποψηφιότητες

Οι μυστικές υπηρεσίες εσωτερικής ασφάλειας «Σιν Μπετ» «βασανίζουν συχνά Παλαιστινίους συλληφθέντες για να αποσπάσουν πληροφορίες» υποστηρίζει σε έκθεσή της η μη κυβερνητική Δημόσια επιτροπή Κατά των Βασανιστηρίων στο Ισραήλ. Η επιτροπή τονίζει ότι η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου (1999), που επιτρέπει την άσκηση «πίεσης», έχει λειτουργήσει «επιβαρυντικά» ως προς το σεβασμό των κρατουμένων.

Τέλος, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Σιμόν Πέρες, θα είναι ο υποψήφιος του κυβερνώντος κόμματος «Καντίμα» στις προεδρικές εκλογές του επόμενου μήνα.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Απειλές προς Β. Ιράκ

ΑΓΚΥΡΑ.--

Την ίδια στιγμή που τουρκικά άρματα μάχης κινούνταν προς την τουρκοϊρακινή μεθόριο, σε άλλη μια ένδειξη της κλιμάκωσης της κρίσης στις σχέσεις Τουρκίας - Ιράκ - ΗΠΑ λόγω του κουρδικού. Την ημέρα που οι Αμερικανοί «παρέδωσαν» (;) την ευθύνη για την ασφάλεια του βόρειου Ιράκ στους Κούρδους πεσμέργκα, μεταδίδονταν φωτογραφίες με φορτηγά να τρέχουν προς τα σύνορα με άρματα στις καρότσες. Ενώ χτες ανακοινωνόταν ότι ο τουρκικός στρατός σκότωσε «10 μαχητές του ΡΚΚ» σε μάχες στη ΝΑ Τουρκία.

Ταυτόχρονα, το υπονοούμενο του Ερντογάν ότι εάν ο αμερικανικός στρατός προβεί σε νέες παραβιάσεις του τουρκικού εναέριου χώρου, τα αεροπλάνα που θα το πράξουν θα καταρριφθούν, απασχολούσε το διεθνή Τύπο.

Και ενώ, επίσης, το κλίμα «φόβου» μερικές ημέρες μετά την αιματηρή επίθεση αυτοκτονίας αγνώστου «πατρότητας» στην Αγκυρα συνεχίζεται: η αστυνομία ανακοίνωνε χτες ότι συνέλαβε 11 υπόπτους ως μέλη της αλ Κάιντα που φέρονται να «ετοίμαζαν επιθέσεις».

Στο εσωτερικό μέτωπο, οι ταυτόχρονες πολιτικές κρίσεις που εξελίσσονται στην Τουρκία μοιάζουν με «Λερναία Υδρα». Χτες, προέκυψαν κι άλλες νομικές περιπλοκές στο πολιτικό σκηνικό, καθώς ο Τουλάι Τουγκτζού, μέλος του ανώτατου δικαστηρίου, προανήγγειλε δίωξη εναντίον του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για «αμφισβήτηση του νόμου και του κράτους δικαίου», για «απειλές, προσβολές και εχθρότητα» εναντίον του ανώτατου δικαστηρίου, λόγω των δηλώσεων του ισλαμοδημοκράτη ηγέτη με τις οποίες χαρακτήριζε «σφαίρα κατά της δημοκρατίας» και «ντροπή» την απόφαση ακύρωσης της πρώτης απόπειρας του ΑΚ να αναδείξει, μέσω της Βουλής, πρόεδρο τον Αμπντουλάχ Γκιουλ.

ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Ο λαός στο δρόμο

Υπερασπίζεται την απόφαση της κυβέρνησης να αφαιρεθεί η συχνότητα από αντιδραστικό τηλεοπτικό σταθμό για να δοθεί σε κοινωνικές οργανώσεις

ΚΑΡΑΚΑΣ.--

«Τα πάντα έχουν ένα τέλος»... φράση που ειπώθηκε από τον Πρόεδρο Ούγκο Τσάβες σε δηλώσεις του στο Προεδρικό Μέγαρο Μιραφλόρες, ενώπιον χιλιάδων που συγκεντρώθηκαν το απόγευμα της Τρίτης - τοπική ώρα - να δηλώσουν «παρών» στο αγώνα ενάντια στα σχέδια αποσταθεροποίησης που έχουν εκπονηθεί από την Ουάσιγκτον από κοινού με τμήματα της εγχώριας ολιγαρχίας. Η φράση είναι απάντηση σε όσους επιχειρούν να εκμεταλλευτούν την αναστολή λειτουργίας του ραδιοτηλεοπτικού σταθμού RCTV, καθώς πρωτοστάτησε ουκ ολίγες φορές σε πρότερα σχέδια αποσταθεροποίησης με κορωνίδα το πραξικόπημα του Απρίλη του 2002.

Εντούτοις, ο Πρόεδρος Τσάβες προειδοποίησε τους χιλιάδες συγκεντρωμένους ότι τίποτα δεν έχει τελειώσει, ότι ο λαός πρέπει και οφείλει να είναι σε ετοιμότητα για την υπεράσπιση της «μπολιβαριανής διαδικασίας» καθώς η αποκαλούμενη αντιπολίτευση «συνεχίζει να παίζει παιχνίδια αποσταθεροποίησης». Συμπαράσταση στην αντίδραση έσπευσαν να δηλώσουν για άλλη μια φορά οι ΗΠΑ.

Πάντως, χτες τα πάντα κυλούσαν πολύ ήρεμα μετά από τρεις ημέρες που διάφορες ομάδες, ειδικά φοιτητές από ιδιωτικά Πανεπιστήμια, προκαλούσαν σποραδικά επεισόδια. Εκκληση επίσης ο λαός να βρίσκεται σε επαναστατική επαγρύπνηση απευθύνει και το ΚΚ Βενεζουέλας, και το Σάββατο διοργανώνεται μεγάλη λαϊκή διαδήλωση. Ταυτόχρονα, πληθαίνουν και εκδηλώσεις - σε άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής και την Ισπανία - συμπαράστασης στην κυβέρνηση Τσάβες, ενάντια στα σχέδια αποσταθεροποίησης.

ΛΙΒΑΝΟΣ
Συλλήψεις και βαριές κατηγορίες

ΒΗΡΥΤΟΣ.-

Κατηγορίες που σχετίζονται με την τρομοκρατία και επισύρουν ακόμη και τη θανατική ποινή απήγγειλε η λιβανική Δικαιοσύνη σε 20 συλληφθέντες, μέλη της «Φάταχ αλ Ισλάμ» (19 Λιβανέζοι και 1 Σύρος). Την ίδια ώρα, συνεχίζεται η ανάκριση άλλων περίπου 90 συλληφθέντων που θεωρούνται ύποπτοι για συνεργασία ή συμμετοχή στην ακραία ισλαμιστική σουνιτική οργάνωση. Οι συλληφθέντες, σε αρκετούς από τους οποίους βρέθηκαν πολλά πλαστά έγγραφα ταυτότητας και διαβατήρια, δεν είναι μόνο Λιβανέζοι, αλλά και από άλλες αραβικές χώρες.

Στο μεταξύ, συνεχίζεται η πολιορκία του παλαιστινιακού προσφυγικού καταυλισμού Ναχρ αλ Μπάρεντ, στο βόρειο Λίβανο, από το λιβανικό στρατό, καθώς και οι διαμεσολαβητικές προσπάθειες (άκαρπες μέχρι στιγμής) που έχουν αναλάβει Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι. Χθες, πάντως, επικράτησε σχετική ηρεμία και δεν υπήρξε παρά μόνο σποραδική ανταλλαγή πυρών.

Τέλος, στη Νέα Υόρκη, επρόκειτο να εξεταστεί, χθες, από το Συμβούλιο Ασφαλείας ψήφισμα που προβλέπει τη σύσταση διεθνούς δικαστηρίου για τη δολοφονία του πρώην πρωθυπουργού Ραφίκ Χαρίρι, στις 14 Φλεβάρη του 2005.

ΤΑΪΛΑΝΔΗ
Εκτός νόμου το πρώην κυβερνών κόμμα

ΜΠΑΝΓΚΟΚ.-- Τη διάλυση του κόμματος και τον 5ετή εξοστρακισμό του ίδιου του πρώην πρωθυπουργού Τάκσιν Σιναουάτρα και 110 μελών του Thai Rak Thai από την πολιτική αποφάσισε χτες το ανώτατο δικαστήριο της Ταϊλάνδης, το οποίο εναρμονίζεται πλήρως με τις βουλές της χούντας και του παλατιού στο θέμα της αντιμετώπισης του αλλοτινού ευνοούμενου του βασιλιά. Ενα χρόνο μετά τις περσινές εκλογές, το δικαστήριο απεφάνθη ότι δύο στελέχη του TRT είχαν δωροδοκήσει στελέχη μικρότερων κομμάτων για να επηρεάσουν το αποτέλεσμα. Είναι χαρακτηριστικό ότι η χούντα και ο διορισμένος πρωθυπουργός (στρατηγός ε.α. και δράστης μιας από τις μεγαλύτερες σφαγές αριστερών στην ιστορία της χώρας) Σουλανόντ έθεσαν σε επιφυλακή σχεδόν 15.000 αστυνομικούς και στρατιώτες για το φόβο ταραχών.

Αντίθετα, τη «γλίτωσε» το Δημοκρατικό Κόμμα, το παλιότερο στη χώρα, με τα περισσότερα εγγεγραμμένα μέλη (14 εκατ.) και πιο φιλοβασιλικές τοποθετήσεις.

Συνέλευση Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου

Τη Γενική Εκλογοαπολογιστική του Συνέλευση, πραγματοποιεί ο Ελληνοκουβανικός Σύνδεσμος Φιλίας και Αλληλεγγύης την Δευτέρα 4 Ιούνη στις 6.00 μ.μ. στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων.

ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Εντείνεται η σύγκρουση

ΒΑΓΔΑΤΗ.-

Αλλεπάλληλες επιδρομές πραγματοποίησαν, χτες, οι κατοχικές δυνάμεις και οι συνεργάτες τους στη σιιτική παραγκούπολη Σαντρ Σίτι της πρωτεύουσας, αναζητώντας τους 5 απαχθέντες Βρετανούς, την Τρίτη, από το υπουργείο Οικονομικών. Ιρακινοί αξιωματούχοι, όπως ο υπουργός Εξωτερικών Χοσιάρ Ζεμπάρι, πιθανολογούν ότι πίσω από την απαγωγή κρύβεται ο «στρατός του Μεχντί», ένοπλη οργάνωση που πρόσκειται στον ακραίο σιίτη ηγέτη Μουκτάντα Σαντρ και πρόκειται για αντίποινα, αφού, την περασμένη βδομάδα, σημαίνον στέλεχος του Μεχντί σκοτώθηκε από βρετανικές δυνάμεις στη Βασόρα.

Εκπρόσωπος του «στρατού του Μεχντί», πάντως, απέρριψε κάθε κατηγορία, τονίζοντας ότι η οργάνωση και εκτέλεση της απαγωγής «ήταν πέραν των δυνατοτήτων μας». Τα πράγματα περιπλέκονται καθώς είναι γνωστό ότι σιιτικές παραστρατιωτικές ομάδες έχουν διεισδύσει βαθιά στις ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας και δρουν ανεξέλεγκτα, ενώ αυτόπτες μάρτυρες τόνιζαν ότι ο επικεφαλής των απαγωγέων μιλούσε πολύ άνετα αγγλικά.

Από τους απαχθέντες, οι 4 είναι μισθοφόροι της καναδικής εταιρείας ασφαλείας «GardaWorld» και ο 5ος ειδικός υπολογιστών της αμερικανικής «BearingPoint». Στο Λονδίνο, συνεδρίασε, χτες, για δεύτερη φορά το υπουργικό συμβούλιο εκτάκτων αναγκών.

Παράλληλα, ο Πρόεδρος Μπους είχε, χτες, τηλεδιάσκεψη με τον Ιρακινό πρωθυπουργό, τον οποίο προέτρεψε «να πράξει περισσότερα για την εθνική συμφιλίωση». Σήμερα, αναμένεται να συναντηθεί στο Λευκό Οίκο με τον Ιρακινό Πρόεδρο Ταλαμπανί.

Την ίδια ώρα, στη Φαλούτζα, επίθεση με όλμους, που είχε στόχο αμερικανική βάση, έπληξε τελικά σπίτια σκοτώνοντας 9 αμάχους. Επίσης, άλλοι 3 δημοσιογράφοι σκοτώθηκαν, ενώ οι κατοχικές δυνάμεις, σε ειδική τελετή, παρέδωσαν την ευθύνη της ασφάλειας των 3 κουρδικών επαρχιών στην κουρδική κυβέρνηση.

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Επιθέσεις και σφαγές

ΚΑΝΤΑΧΑΡ.-- Σε νέες επιθέσεις στο νότιο Αφγανιστάν 4 άνδρες της (δοσιλογικής) αστυνομίας και 2 Αμερικανοί ιδιωτικοί φρουροί βρήκαν το θάνατο χθες Τετάρτη στις επαρχίες Ουρουζγκάν και Χελμάντ. Επίσης χθες, οι δυνάμεις κατοχής ανακοίνωσαν ότι σκότωσαν έξι Ταλιμπάν κοντά στην Τζαλαλαμπάντ, τραυμάτισαν έναν και συνέλαβαν τέσσερις. Ωστόσο, τοπικοί αξιωματούχοι είπαν ότι δεν είναι βέβαιοι εάν τα θύματα ανήκαν πράγματι στο ακραίο σουνιτικό ένοπλο κίνημα -- ενώ χωρικοί είπαν ότι οι άνθρωποι που σκοτώθηκαν «δεν είχαν καμία σχέση» με τους Ταλιμπάν.

  • Αργά χθες βράδυ οι δυνάμεις κατοχής ανακοίνωσαν ότι συνετρίβη μεταγωγικό ελικόπτερο τύπου Σινούκ, χωρίς να διευκρινίσουν πόσους επιβάτες μετέφερε.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ