ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 31 Μάη 2007
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΑΤΟι οι... πύραυλοι

Ετοιμη να προσφέρει ελληνικό έδαφος για την ανάπτυξη αμερικανικών αντιβαλλιστικών συστημάτων εμφανίζεται η ελληνική κυβέρνηση

H απόρρητη συμφωνία των χωρών - μελών του ΝΑΤΟ, «περί υπαρκτής απειλής από το Ιράν», επιταχύνει τα αμερικανικά σχέδια για την εγκατάσταση αντιπυραυλικών οπλικών συστημάτων στην Ευρώπη. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει αντιδράσει αρνητικά στις πρώτες ανεπίσημες συζητήσεις που γίνονται στο πλαίσιο της συμμαχίας για την εγκατάσταση αντιπυραυλικών συστημάτων στο ελληνικό έδαφος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ελλάδα τοποθετείται στους ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς στην «τρίτη ζώνη της Ευρώπης», στην οποία η συμμαχία πρόκειται να προτείνει επισήμως την εγκατάσταση «αντιπυραυλικής ασπίδας». Κατά τις ίδιες πληροφορίες, παρά τις προειδοποιήσεις της Μόσχας για τη μετατροπή της Ευρώπης σε πυριτιδαποθήκη, βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη παρασκηνιακές διαβουλεύσεις μεταξύ των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ προκειμένου να διαμορφωθεί ένα κοινό αμυντικό δόγμα με βάση το οποίο θα αναπτυχθεί τελικά ένα συμμαχικό σχέδιο αντιπυραυλικής προστασίας στο ευρωπαϊκό έδαφος προς αντιμετώπιση της απειλής του Ιράν και άλλων κρατών της Μέσης Ανατολής, σύμφωνα με τη σχετική αμερικανική θεωρία, την οποία απορρίπτει κατηγορηματικά η Ρωσία. Η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει δεχτεί επισήμως τέτοιο αίτημα («για την ώρα», όπως έλεγαν χαρακτηριστικά διπλωματικοί κύκλοι). Ωστόσο, αρμόδιες πηγές θεωρούν «βέβαιη» μία τέτοια εξέλιξη. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι σε επίπεδο σεναρίων εργασίας, το ΝΑΤΟ έχει ήδη επεξεργαστεί σχέδιο αντιπυραυλικού συστήματος, για το οποίο γίνεται έντονη διαβούλευση προκειμένου να εξασφαλιστεί η απαιτούμενη ομοφωνία για την υλοποίησή του. Θα πρέπει να υπογραμμιστεί ότι σε αυτήν τη φάση των διαβουλεύσεων, οι οποίες πραγματοποιούνται στην έδρα του ΝΑΤΟ, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών έχει αποφύγει να στείλει σαφείς οδηγίες για τις ελληνικές θέσεις, γεγονός που ερμηνεύεται ως σιωπηρή αποδοχή των αμερικανικών ενεργειών.

Στο σημείο αυτό αξίζει να σημειωθεί μια σοβαρή οικονομική παράμετρος, η οποία συνοδεύει το πλάνο της ανάπτυξης των αντιβαλλιστικών συστημάτων: Το κόστος των υποδομών και των όπλων θα το καταβάλει στις αμερικανικές πολεμικές βιομηχανίες η κάθε χώρα στην οποία θα εγκατασταθούν τα εν λόγω οπλικά συστήματα!

Η βούληση του ΝΑΤΟ να υιοθετήσει ως συμμαχικό το αμερικανικό σχέδιο εκφράστηκε κατά την πρόσφατη συνάντηση του γενικού γραμματέα της Συμμαχίας με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους στο Τέξας. Ο Γιαπ ντε Χουπ Σέφερ δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «θα προσπαθήσει να οδηγήσει το ΝΑΤΟ προς αυτή την κατεύθυνση», ώστε «να καλυφθούν όλοι από μακροπρόθεσμες, μεσοπρόθεσμες και βραχυπρόθεσμες απειλές». Είχε προηγηθεί η διαπίστωση του προέδρου των ΗΠΑ πως «ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ συμφωνεί ότι τα αμερικανικά σχέδια για την πυραυλική άμυνα συμπληρώνουν τις προσπάθειες της Συμμαχίας για την ασφάλεια όλων των κρατών μελών απέναντι σε ενδεχόμενη επίθεση».

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Εθελοτυφλεί με τα παιχνίδια της CIA

Τρεις εθνικές μειονότητες «βλέπει» στη χώρα μας η CIA, αλλά η κυβέρνηση καθησυχάζει και διακρίνει μόνο «υπηκοότητες»

Να υποβαθμίσει το επικίνδυνο παιχνίδι που κάνει η κυβέρνηση των ΗΠΑ και η CIA με τις ανύπαρκτες εθνικές μειονότητες στη χώρα μας, επιχειρεί η κυβέρνηση της ΝΔ στο όνομα της μη διατάραξης των σχέσεων με την Ουάσιγκτον.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν είδε κανένα πρόβλημα από την ενέργεια της CIA να αναγνωρίσει τρεις εθνικές μειονότητες στην Ελλάδα, υποστηρίζοντας ότι δε γίνεται αναφορά σε εθνικές μειονότητες, αλλά σε υπηκοότητα. Ωστόσο, στην ετήσια παγκόσμια έκδοση της CIA, που επικαιροποιήθηκε στις 10 Μάη, αναφέρεται ότι με βάση την απογραφή του 2001, το 93% του πληθυσμού της χώρας μας είναι Ελληνες και το 7% «άλλοι» και επεξηγείται: «Αλβανοί, διάφορες σλαβικές μειονότητες και Τούρκοι». Αμέσως μετά σημειώνεται ότι οι παραπάνω αναφορές «αντιπροσωπεύουν την υπηκοότητα, γιατί η Ελλάδα δε συλλέγει στοιχεία ως προς την εθνικότητα».

Παρ' όλα αυτά ο Θ. Ρουσόπουλος, ερωτηθείς σχετικά από το «Ρ», επέμεινε ότι «στο τροποποιημένο κείμενο γίνεται σαφής αναφορά σε υπηκοότητα και όχι σε εθνική μειονότητα».

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην αντίστοιχη έκδοση που κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο τον Απρίλη η CIA έβλεπε στην Ελλάδα «2% Τούρκους και άλλους», ενώ το 2006 το 2% ήταν απλώς «άλλοι» χωρίς αναφορά σε εθνικότητα.

Τότε (σ.σ. τον Απρίλη) η σχετική αναφορά της CIA είχε προκαλέσει την αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης και ο εκπρόσωπος του ελληνικού ΥΠΕΞ Γ. Κουμουτσάκος σε δήλωσή του είχε τονίσει ότι «πρώτον, τα αναφερόμενα στην έκθεση δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα» και δεύτερον, «ούτε γραφειοκρατίες, ούτε μυστικές υπηρεσίες, μπορούν να μεταβάλουν ή να αλλοιώσουν Διεθνείς Συνθήκες και οπωσδήποτε δεν μπορούν να μεταβάλουν την πραγματικότητα που ισχύει στη χώρα μας».

Ωστόσο, είναι φανερό ότι οι γραφειοκρατίες και οι μυστικές υπηρεσίες αγνόησαν επιδεικτικά την «οργισμένη» αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης και προχώρησαν ουσιαστικά σε αμφισβήτηση της Συνθήκης της Λοζάνης που αναγνωρίζει μία μειονότητα στην Ελλάδα, τη μουσουλμανική.

Είναι γνωστές εξάλλου οι συστηματικές προσπάθειες που καταβάλλει τα τελευταία χρόνια η κυβέρνηση των ΗΠΑ για υποκίνηση μειονοτικών ζητημάτων στη χώρα μας. Η πλέον χαρακτηριστική είναι αυτή του πρέσβη των ΗΠΑ στον ΟΑΣΕ Κλ. Μποντ, ο οποίος το φθινόπωρο του 2006 είχε αναφερθεί στην ύπαρξη «αλβανικής, μακεδονικής και τουρκικής μειονότητας» στην Ελλάδα. Τη σκυτάλη πήρε στη συνέχεια ο επιτετραμμένος στην αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα Τ. Κάουντριμαν, επαναλαμβάνοντας τους ίδιους ισχυρισμούς...

Γ. ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗΣ
Και με τους επιχειρηματίες και υπέρ των ισχυρών κυβερνήσεων

Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο μετεκλογικής συνεργασίας του με ΝΔ ή ΠΑΣΟΚ ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γ. Καρατζαφέρης, χτες σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Ζάππειο. Προσπάθησε μεν να θολώσει τα νερά, ασκώντας κριτική (ακόμα και τσουβαλιάζοντας) όλα τα σημερινά κόμματα του Κοινοβουλίου, αλλά στο ερώτημα τι θα πράξει την επομένη των εκλογών - αν το κόμμα του είναι στη Βουλή και από την άλλη δεν υπάρχει ισχυρή κυβερνητική πλειοψηφία - απάντησε «ποτέ μη λες ποτέ».

Εστω και αν κατηγόρησε ΝΔ - ΠΑΣΟΚ ότι ακολουθούν διαφορετική «περπατησιά» από τη δική του και ότι με τις σημερινές συνθήκες δεν μπορεί να πορευτεί μαζί τους, απέφυγε να αποκλείσει κατηγορηματικά το ενδεχόμενο, μπροστά στο ενδεχόμενο να υιοθετήσουν «διαφορετική πολιτική». Προηγούμενα είχε χαρακτηρίσει «υγεία» τις «συμμαχίες», ότι «υπάρχει μια εξαιρετική δυνατότητα στο έθνος να προσχωρήσει εις τον ευρωπαϊκό πολιτικό πολιτισμό των μη μονοκομματικών κυβερνήσεων» και ότι «χρυσή ευκαιρία παρουσιάζεται στις επικείμενες εκλογές να νικήσει η δημοκρατία, η ευνομία, η ευταξία» και να πάψουν να υφίστανται «υδροκέφαλα κόμματα».

Παρουσίασε διάφορες πτυχές του προγράμματός του. Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο συμπερίληψης στις λίστες του ΛΑΟΣ του προερχόμενου από τη ΝΔ, βουλευτή Π. Μαντούβαλου. Επιβεβαίωσε τις καλές σχέσεις που διατηρεί με τον αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο. Καταφέρθηκε εναντίον της «Δημοκρατικής Αναγέννησης» του Στ. Παπαθεμελή. Ξεκαθάρισε ότι δε συγκρούεται με τους επιχειρηματίες. Παρουσίασε λίστα συγγενών κυβερνητικών στελεχών που «βολεύτηκαν» στον κρατικό μηχανισμό. Και υποστήριξε ότι στο κόμμα του δραστηριοποιούνται άτομα από όλο το πολιτικό φάσμα, ότι ο ίδιος διάβαζε ακόμα και τις προκηρύξεις της «17Ν» για να συμπεριλάβει αποσπάσματα στο πρόγραμμά του...

Επίσκεψη Παπούλια στη Μόσχα

Το ενεργειακό, η κατάσταση στη Μέση Ανατολή και στα Βαλκάνια, καθώς και οι σχέσεις της Ρωσίας με την ΕΕ και το ΝΑΤΟ αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο της συνάντησης που θα έχει σήμερα στη Μόσχα ο Καρ. Παπούλιας με τον Βλ. Πούτιν.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας βρίσκεται από χτες στη ρωσική πρωτεύουσα, συνοδευόμενος από τέσσερις υπουργούς (Εξωτερικών Ντ. Μπακογιάννη, Αμυνας Β. Μεϊμαράκη, Πολιτισμού Γ. Βουλγαράκη και Τουρισμού Φάνη Πάλλη Πετραλιά) και πολυάριθμη ομάδα επιχειρηματιών. Η Ντ. Μπακογιάννη θα υπογράψει με το Ρώσο ομόλογό της Σεργκέι Λαβρόφ «Κοινό πρόγραμμα δράσης 2007-2009». Ο Καρ. Παπούλιας θα παρευρεθεί και σε επιχειρηματικό φόρουμ, στο οποίο θα συμμετάσχουν από κοινού Ελληνες με Ρώσους επιχειρηματίες. Ο Πρόεδρος θα παραστεί και κατά την τελετή της υπογραφής Πράξης σύστασης ελληνορωσικού επιχειρηματικού συμβουλίου, μεταξύ του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων και της Ενωσης Βιομηχάνων και Επιχειρηματιών Ρωσίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ