Πέμπτη 31 Μάη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΑΤΟι οι... πύραυλοι

Ετοιμη να προσφέρει ελληνικό έδαφος για την ανάπτυξη αμερικανικών αντιβαλλιστικών συστημάτων εμφανίζεται η ελληνική κυβέρνηση

H απόρρητη συμφωνία των χωρών - μελών του ΝΑΤΟ, «περί υπαρκτής απειλής από το Ιράν», επιταχύνει τα αμερικανικά σχέδια για την εγκατάσταση αντιπυραυλικών οπλικών συστημάτων στην Ευρώπη. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει αντιδράσει αρνητικά στις πρώτες ανεπίσημες συζητήσεις που γίνονται στο πλαίσιο της συμμαχίας για την εγκατάσταση αντιπυραυλικών συστημάτων στο ελληνικό έδαφος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ελλάδα τοποθετείται στους ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς στην «τρίτη ζώνη της Ευρώπης», στην οποία η συμμαχία πρόκειται να προτείνει επισήμως την εγκατάσταση «αντιπυραυλικής ασπίδας». Κατά τις ίδιες πληροφορίες, παρά τις προειδοποιήσεις της Μόσχας για τη μετατροπή της Ευρώπης σε πυριτιδαποθήκη, βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη παρασκηνιακές διαβουλεύσεις μεταξύ των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ προκειμένου να διαμορφωθεί ένα κοινό αμυντικό δόγμα με βάση το οποίο θα αναπτυχθεί τελικά ένα συμμαχικό σχέδιο αντιπυραυλικής προστασίας στο ευρωπαϊκό έδαφος προς αντιμετώπιση της απειλής του Ιράν και άλλων κρατών της Μέσης Ανατολής, σύμφωνα με τη σχετική αμερικανική θεωρία, την οποία απορρίπτει κατηγορηματικά η Ρωσία. Η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει δεχτεί επισήμως τέτοιο αίτημα («για την ώρα», όπως έλεγαν χαρακτηριστικά διπλωματικοί κύκλοι). Ωστόσο, αρμόδιες πηγές θεωρούν «βέβαιη» μία τέτοια εξέλιξη. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι σε επίπεδο σεναρίων εργασίας, το ΝΑΤΟ έχει ήδη επεξεργαστεί σχέδιο αντιπυραυλικού συστήματος, για το οποίο γίνεται έντονη διαβούλευση προκειμένου να εξασφαλιστεί η απαιτούμενη ομοφωνία για την υλοποίησή του. Θα πρέπει να υπογραμμιστεί ότι σε αυτήν τη φάση των διαβουλεύσεων, οι οποίες πραγματοποιούνται στην έδρα του ΝΑΤΟ, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών έχει αποφύγει να στείλει σαφείς οδηγίες για τις ελληνικές θέσεις, γεγονός που ερμηνεύεται ως σιωπηρή αποδοχή των αμερικανικών ενεργειών.

Στο σημείο αυτό αξίζει να σημειωθεί μια σοβαρή οικονομική παράμετρος, η οποία συνοδεύει το πλάνο της ανάπτυξης των αντιβαλλιστικών συστημάτων: Το κόστος των υποδομών και των όπλων θα το καταβάλει στις αμερικανικές πολεμικές βιομηχανίες η κάθε χώρα στην οποία θα εγκατασταθούν τα εν λόγω οπλικά συστήματα!

Η βούληση του ΝΑΤΟ να υιοθετήσει ως συμμαχικό το αμερικανικό σχέδιο εκφράστηκε κατά την πρόσφατη συνάντηση του γενικού γραμματέα της Συμμαχίας με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους στο Τέξας. Ο Γιαπ ντε Χουπ Σέφερ δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «θα προσπαθήσει να οδηγήσει το ΝΑΤΟ προς αυτή την κατεύθυνση», ώστε «να καλυφθούν όλοι από μακροπρόθεσμες, μεσοπρόθεσμες και βραχυπρόθεσμες απειλές». Είχε προηγηθεί η διαπίστωση του προέδρου των ΗΠΑ πως «ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ συμφωνεί ότι τα αμερικανικά σχέδια για την πυραυλική άμυνα συμπληρώνουν τις προσπάθειες της Συμμαχίας για την ασφάλεια όλων των κρατών μελών απέναντι σε ενδεχόμενη επίθεση».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ