Πέμπτη 31 Μάη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Προαναγγέλλει άγρια επίθεση σε βάρος του λαού

Αξιώσεις για μειώσεις σε μισθούς, μεροκάματα και συντάξεις, αύξηση στα όρια συνταξιοδότησης, ιδιωτικά πανεπιστήμια, αλλά και δίδακτρα στα κρατικά πανεπιστήμια! «Χρήσιμη έκθεση», λέει η κυβέρνηση

«Σινιάλο» για τη γενίκευση της επίθεσης σε βάρος των εργασιακών, ασφαλιστικών δικαιωμάτων και κατακτήσεων αλλά και ενάντια σε κάθε πτυχή της ζωής των λαϊκών στρωμάτων δίνει η έκθεση του ΟΟΣΑ για την ελληνική οικονομία που παρουσίασε χτες ο ΓΓ Α. Κορία σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφη.

Στις στοχεύσεις και αξιώσεις του ιμπεριαλιστικού οργανισμού μπαίνουν οι μισθοί και τα μεροκάματα των νέων εργαζομένων, η αύξηση στα όρια της συνταξιοδότησης και ακόμη το «δικαίωμα» της εργοδοσίας για φθηνότερες απολύσεις, η μείωση των συντάξεων και η αύξηση των εισφορών αλλά και των φόρων κατανάλωσης, η δυνατότητα για ιδιωτικά πανεπιστήμια με την ταυτόχρονη επιβολή και διδάκτρων σε ολόκληρη την τριτοβάθμια εκπαίδευση κ.ά.!

Οι κατευθύνσεις της πολιτικής τους είναι εφιάλτης για τα λαϊκά στρώματα, γεγονός που βέβαια δεν αμβλύνεται από την όποια ...λειψή αποστασιοποίηση επιχειρούν να εμφανίσουν τα κυβερνητικά στελέχη. Ο επικεφαλής του ΟΟΣΑ δεν παρέλειψε να επαινέσει την κυβέρνηση για το μέχρι τώρα «μεταρρυθμιστικό έργο» της και να αξιώσει για τη συνέχεια και την επιτάχυνσή του.

Οι αντιλαϊκές συνταγές του ιμπεριαλιστικού οργανισμού αφορούν στα παρακάτω:

Εργασία: Η καμπάνα χτυπά δυνατά για τη νέα βάρδια της εργατικής τάξης, τους νέους και τις νέες - και όχι μόνον. Ο Α. Κορία τοποθετήθηκε ως εξής: «Εχετε (η Ελλάδα) πολύ υψηλή νεανική ανεργία, άρα πρέπει να υπάρχει μια αγορά (!) που να προσφέρει χαμηλότερους μισθούς από τους κατώτατους», συμπληρώνοντας ότι σε καθεστώς ...«υψηλών κατώτατων μισθών» δε γίνονται προσλήψεις. Ταυτόχρονα, προτείνουν μείωση των ασφαλιστικών εισφορών από την πλευρά της εργοδοσίας και τη διευκόλυνση των απολύσεων. Παραπέρα, αξιώνουν και μειώσεις μισθών και σε άλλες κατηγορίες εργαζομένων με τον επικεφαλής του ΟΟΣΑ να ισχυρίζεται πως «όταν οι κατώτατοι μισθοί είναι κοντά στο μέσο μισθό, δε γίνονται προσλήψεις». Σήμερα το κατώτερο μεροκάματο -- που ο ΟΟΣΑ θέλει να εξευτελίσει ακόμα περισσότερο -- είναι στα 29,39 ευρώ και ο κατώτατος μισθός στα 657,89 ευρώ και αυτά μεικτά. Η έκθεση αξιώνει «μεταρρυθμίσεις» στο σύστημα των συλλογικών διαπραγματεύσεων, προτείνοντας την «αποκέντρωσή» τους σε επίπεδο επιχείρησης ή επαγγέλματος. Ταυτόχρονα, απαιτούν από τις κυβερνήσεις τη συνέχιση σφικτής εισοδηματικής πολιτικής.

Ασφαλιστικό - Συντάξεις: Αύξηση των ηλικιών συνταξιοδότησης και καθιέρωση κινήτρων για την παραμονή στην εργασία και μετά τη συμπλήρωση συντάξιμης ηλικίας. Παράλληλα, αξιώνουν ακόμη και μείωση των συντάξεων, οι οποίες σύμφωνα με τον επικεφαλής του ΟΟΣΑ πρέπει να υπολογίζονται στο σύνολο της εργάσιμης ζωής. Επισύρουν τον μπαμπούλα του «δημογραφικού», αξιώνουν και εδώ «εκτενείς μεταρρυθμίσεις». Ο επικεφαλής του ΟΟΣΑ, ανάμεσα σε άλλα, ισχυρίστηκε πως σήμερα «προσφέρονται πολλά κίνητρα για πρόωρη συνταξιοδότηση και πρέπει να μην προσφέρονται», ακόμη και βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα.

Εκπαίδευση: Δίνουν τα ρέστα τους. Σε αυτό το πλαίσιο επαινούν την κυβέρνηση για το μέχρι τώρα έργο της, αξιώνοντας παραπέρα βήματα. Και δεν είναι μόνο υπέρ της ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων, αλλά φτάνουν να ζητούν και την επιβολή διδάκτρων στη δημόσια τριτοβάθμια εκπαίδευση. Ο Α. Κορία δήλωσε χαρακτηριστικά πως οι φτωχοί που δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν μπορεί να «παίρνουν δάνεια για τη συνέχιση των σπουδών τους»! Στις κατευθύνσεις τους είναι ακόμη η «αξιολόγηση» του έργου των πανεπιστημίων στη βάση της οποίας θα γίνονται και κρατικές επιδοτήσεις και η σύνδεσή τους με την «αγορά εργασίας».

Φορολογικό: Τα σπασμένα φορτώνονται για μια ακόμη φορά στα λαϊκά στρώματα. Στο συγκεκριμένο, προτείνουν περαιτέρω αυξήσεις στους φόρους πάνω στην πλατιά λαϊκή κατανάλωση (ΦΠΑ, ειδικούς φόρους) φέρνοντας το παράδειγμα της Γερμανίας.

Πρώην ΔΕΚΟ: Στην έκθεσή τους αξιώνουν την «απεξάρτηση» της ΔΕΗ από το κράτος, την απελευθέρωση των σιδηροδρόμων, την αποκρατικοποίηση των ΕΛΤΑ κ.ά. Προκειμένου, μάλιστα, να διασφαλίσουν περισσότερα κέρδη για τους μεγαλομετόχους των πρώην ΔΕΚΟ αξιώνουν την «άρση του κρατικού παρεμβατισμού» στα τιμολόγια των επιχειρήσεων.

Δημόσιες δαπάνες: Απαιτούν την παραπέρα περικοπή τους, επικαλούμενοι τη δημοσιονομική σταθερότητα και προσαρμογή.

Δημόσιος τομέας: Ισχυρίζονται πως οι δαπάνες λειτουργίας του κράτους απορροφούν μεγαλύτερα ποσά σε σχέση με τα άλλα κράτη του ΟΟΣΑ. Αξιώνουν την επιτάχυνση του βηματισμού και περικοπές κονδυλίων του προϋπολογισμού.

Ο Γ. Αλογοσκούφης

Από την πλευρά της, η κυβέρνηση χωρίς να παίρνει συγκεκριμένη θέση για τις «άνωθεν συστάσεις» παραπέμπει στον ...εθνικό διάλογο, ο οποίος, όπως προκύπτει και από τα προτεινόμενα μέτρα είναι ολέθριος για τα λαϊκά στρώματα. Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών σημείωσε πως η μείωση μισθών για τους νεοεισερχόμενους «θα μπορούσε να εξεταστεί από τους κοινωνικούς εταίρους». Σχετικά με την επιβολή διδάκτρων στα κρατικά πανεπιστήμια αρκέστηκε να αναφερθεί μόνο στα συνταγματικά κωλύματα. Σε ό,τι αφορά τις αξιώσεις του ΟΟΣΑ για το Ασφαλιστικό σημείωσε πως οι «προτάσεις είναι σεβαστές, αλλά η στρατηγική της κυβέρνησης είναι συγκεκριμένη και η ελληνική κοινωνία θα αποφασίσει για το εύρος των μεταρρυθμίσεων». Συνοψίζοντας ο Γ. Αλογοσκούφης τη χαρακτήρισε «μια πολύ χρήσιμη έκθεση»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ