Πέμπτη 31 Μάη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ 2007
Ψίχουλα και καταλήστευση των ταμείων

Τις ευθύνες των κυβερνήσεων του δικομματισμού επιβεβαιώνουν τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν σε χτεσινή ημερίδα

Σε εξευτελιστικά επίπεδα παραμένουν οι συντάξεις και για το 2007. Σύμφωνα με την ανάλυση των στοιχείων που έκανε η πανελλήνια ομοσπονδία εργαζόμενων στα ασφαλιστικά ταμεία ΠΟΠΟΚΠ, η μέση γενική κύρια σύνταξη όλων των ταμείων πλην ΟΓΑ, διαμορφώνεται για φέτος στα 617 ευρώ το μήνα. Ειδικότερα η μέση κύρια σύνταξη γήρατος θα είναι 712 ευρώ, η σύνταξη αναπηρίας 507 ευρώ και η μέση σύνταξη λόγω θανάτου στα 472 ευρώ. Η μέση κύρια σύνταξη στον ΟΓΑ διαμορφώνεται φέτος στα 360 ευρώ. Αν υπολογιστεί ότι μέσα εδώ υπολογίζονται και συντάξεις που είναι υψηλότερες, αυτό σημαίνει ότι για εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχους, δηλαδή τη συντριπτική πλειοψηφία, οι πραγματικές συντάξεις που λαμβάνουν είναι ακόμα χαμηλότερες.

Οπως αναφέρθηκε στην ημερίδα της ΠΟΠΟΚΠ που οργανώθηκε με αφορμή το ετήσιο συνέδριό της, οι οφειλές του δημοσίου προς τα ταμεία με βάση τις θεσμοθετημένες υποχρεώσεις του, φτάνουν σωρευτικά στα 7,8 δισ. ευρώ ενώ οι οφειλές των επιχειρήσεων στο σύνολο των ταμείων, ανέρχονται στα 7,5 δισ. ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι σήμερα, χωρίς να συνυπολογιστούν τα παλιότερα χρέη, οι οφειλές ξεπερνούν τα 15 δισ. ευρώ, δηλαδή ποσό που αντιστοιχεί στο 50% και πλέον της ακίνητης και κινητής περιουσίας των ταμείων. Επιπλέον η εισφοροδιαφυγή για φέτος υπολογίζεται στα 5,8 δισ. ευρώ από τα 4,5 δισ. ευρώ που ήταν πέρυσι.

Δικομματική στρατηγική συμφωνία

Και ενώ η υποχρηματοδότηση από το κράτος, η μη απόδοση ακόμα και των θεσμοθετημένων πόρων, η εισφοροδιαφυγή και η εισφοροκλοπή από τους εργοδότες μαζί με τα υπέρογκα κόστη της φαρμακευτικής περίθαλψης που έχουν τα ταμεία σε όφελος των φαρμακοβιομηχάνων, οδηγούν σε οικονομική ασφυξία τα ταμεία, ο υφυπουργός Απασχόλησης Γ. Γιακουμάτος, απέδωσε τις χαμηλές συντάξεις ως αποτέλεσμα των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων. Μιλώντας στην ημερίδα αφού αναπαρήγαγε την κούφια αντιπαράθεση με το ΠΑΣΟΚ, περί ομολόγων και άλλων τινών, έθεσε ευθέως θέμα κατάργησης των πρόωρων συντάξεων και εμμέσως μίλησε για αύξηση του χρόνου ηλικίας στα 65 χρόνια για όλους τους εργαζόμενους.

«Πιάνοντας» το νόημα της τοποθέτησης αυτής, η εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Μ. Δαμανάκη, ενώ αναφέρθηκε εκτεταμένα στο ζήτημα των ομολόγων, συμπλήρωσε ότι το ΠΑΣΟΚ είναι υπέρ της παραμονής στην εργασία (δηλαδή στην αύξηση του χρόνου συνταξιοδότησης) με κίνητρα... Και οι δύο όμως παρά το θέατρο της αντιπαράθεσής τους, δεν μπορούν να κρύψουν τις ευθύνες τους για το χάλι των συντάξεων, αφού και οι δύο είναι συμμέτοχοι στην κατάρτιση των ασφαλιστικών νόμων της τελευταίας δεκαπενταετίας που οδήγησαν στη μείωση των συντάξεων, αλλά και στους χαμηλούς μισθούς που και αυτοί συμβάλλουν με τη σειρά τους στο ύψος των συντάξεων.

Στον αντίποδα των δύο, ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ Δήμος Κουμπούρης, παρουσιάζοντας τις θέσεις του Κόμματος για την κοινωνική ασφάλιση, τόνισε ότι «η ζωή των εργαζόμενων, δεν μπορεί να καλυτερεύσει με όχημα την πολιτική του κεφαλαίου, την πολιτική των κερδών. Αυτό είναι μια μεγάλη αυταπάτη». Και κάλεσε τους εργαζόμενους να γυρίσουν την πλάτη στο δικομματισμό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ