Πέμπτη 31 Μάη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Εθελοτυφλεί με τα παιχνίδια της CIA

Τρεις εθνικές μειονότητες «βλέπει» στη χώρα μας η CIA, αλλά η κυβέρνηση καθησυχάζει και διακρίνει μόνο «υπηκοότητες»

Να υποβαθμίσει το επικίνδυνο παιχνίδι που κάνει η κυβέρνηση των ΗΠΑ και η CIA με τις ανύπαρκτες εθνικές μειονότητες στη χώρα μας, επιχειρεί η κυβέρνηση της ΝΔ στο όνομα της μη διατάραξης των σχέσεων με την Ουάσιγκτον.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν είδε κανένα πρόβλημα από την ενέργεια της CIA να αναγνωρίσει τρεις εθνικές μειονότητες στην Ελλάδα, υποστηρίζοντας ότι δε γίνεται αναφορά σε εθνικές μειονότητες, αλλά σε υπηκοότητα. Ωστόσο, στην ετήσια παγκόσμια έκδοση της CIA, που επικαιροποιήθηκε στις 10 Μάη, αναφέρεται ότι με βάση την απογραφή του 2001, το 93% του πληθυσμού της χώρας μας είναι Ελληνες και το 7% «άλλοι» και επεξηγείται: «Αλβανοί, διάφορες σλαβικές μειονότητες και Τούρκοι». Αμέσως μετά σημειώνεται ότι οι παραπάνω αναφορές «αντιπροσωπεύουν την υπηκοότητα, γιατί η Ελλάδα δε συλλέγει στοιχεία ως προς την εθνικότητα».

Παρ' όλα αυτά ο Θ. Ρουσόπουλος, ερωτηθείς σχετικά από το «Ρ», επέμεινε ότι «στο τροποποιημένο κείμενο γίνεται σαφής αναφορά σε υπηκοότητα και όχι σε εθνική μειονότητα».

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην αντίστοιχη έκδοση που κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο τον Απρίλη η CIA έβλεπε στην Ελλάδα «2% Τούρκους και άλλους», ενώ το 2006 το 2% ήταν απλώς «άλλοι» χωρίς αναφορά σε εθνικότητα.

Τότε (σ.σ. τον Απρίλη) η σχετική αναφορά της CIA είχε προκαλέσει την αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης και ο εκπρόσωπος του ελληνικού ΥΠΕΞ Γ. Κουμουτσάκος σε δήλωσή του είχε τονίσει ότι «πρώτον, τα αναφερόμενα στην έκθεση δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα» και δεύτερον, «ούτε γραφειοκρατίες, ούτε μυστικές υπηρεσίες, μπορούν να μεταβάλουν ή να αλλοιώσουν Διεθνείς Συνθήκες και οπωσδήποτε δεν μπορούν να μεταβάλουν την πραγματικότητα που ισχύει στη χώρα μας».

Ωστόσο, είναι φανερό ότι οι γραφειοκρατίες και οι μυστικές υπηρεσίες αγνόησαν επιδεικτικά την «οργισμένη» αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης και προχώρησαν ουσιαστικά σε αμφισβήτηση της Συνθήκης της Λοζάνης που αναγνωρίζει μία μειονότητα στην Ελλάδα, τη μουσουλμανική.

Είναι γνωστές εξάλλου οι συστηματικές προσπάθειες που καταβάλλει τα τελευταία χρόνια η κυβέρνηση των ΗΠΑ για υποκίνηση μειονοτικών ζητημάτων στη χώρα μας. Η πλέον χαρακτηριστική είναι αυτή του πρέσβη των ΗΠΑ στον ΟΑΣΕ Κλ. Μποντ, ο οποίος το φθινόπωρο του 2006 είχε αναφερθεί στην ύπαρξη «αλβανικής, μακεδονικής και τουρκικής μειονότητας» στην Ελλάδα. Τη σκυτάλη πήρε στη συνέχεια ο επιτετραμμένος στην αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα Τ. Κάουντριμαν, επαναλαμβάνοντας τους ίδιους ισχυρισμούς...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ