ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 6 Ιούνη 2007
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΑ ΕΔΑΦΗ - 40ΧΡΟΝΑ ΤΟΥ «ΠΟΛΕΜΟΥ ΤΩΝ 6 ΗΜΕΡΩΝ»
Εκκλήσεις ενότητας

Σαράντα χρόνια κατοχής και οι Παλαιστίνιοι διεκδικούν μια πατρίδα που να μην είναι φυλακή, όπως η σημερινή

Associated Press

Σαράντα χρόνια κατοχής και οι Παλαιστίνιοι διεκδικούν μια πατρίδα που να μην είναι φυλακή, όπως η σημερινή
ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ.--

Με εκδηλώσεις, διαδηλώσεις αλλά και μηνύματα ο παλαιστινιακός λαός και η ηγεσία του τίμησαν τη, χτεσινή, 40ή επέτειο από την έναρξη του «πολέμου των έξι ημερών», που οδήγησε στην κατοχή, εκτός της χερσονήσου του Σινά και των υψωμάτων του Γκολάν, του συνόλου των παλαιστινιακών εδαφών. Διαδηλώσεις έγιναν σε διάφορες πόλεις της Δυτικής Οχθης, ενώ στη Χεβρώνα διαμαρτυρία πραγματοποίησαν Ισραηλινοί φιλειρηνιστές, που ζήτησαν διάλυση όλων των εποικισμών.

Για «μαύρη επέτειο» έκανε λόγο ο Πρόεδρος Αμπάς, υποστηρίζοντας ότι ο παλαιστινιακός λαός πληρώνει μέχρι σήμερα πολύ βαρύ τίμημα για τη μεγάλη ήττα των Αράβων το 1967. Επανέλαβε ότι η ίδρυση ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους «θα σβήσει από τη μνήμη την ήττα» συμπληρώνοντας ότι «ο αγώνας του παλαιστινιακού λαού έχει πάντα ελπίδα».

Αν και επέκρινε την εκτόξευση ρουκετών καθώς «δίνουν πρόσχημα στο Ισραήλ», κατηγόρησε την ισραηλινή ηγεσία ότι πάντα θέτει «ελάχιστα ζητήματα στην ατζέντα των διαβουλεύσεων», αναφερόμενος και στην επικείμενη συνάντησή του με τον Ολμέρτ, την Πέμπτη, στην Ιεριχώ. Τέλος, εξέφρασε λύπη για τις ενδοπαλαιστινιακές συγκρούσεις, υπογραμμίζοντας ότι «επέφεραν πλήγμα στο κύρος της παλαιστινιακής υπόθεσης και αμαύρωσαν την εικόνα μας, που ήταν πάντα σεβαστή».

Η δήλωση συνέπεσε με νέες συγκρούσεις που σημειώθηκαν, μεταξύ ενόπλων των «Φατάχ» - «Χαμάς» στη Λωρίδα της Γάζας με 1 τραυματία, ένα 24ωρο μετά τις πληροφορίες ότι επιτεύχθηκε συμφωνία μεταξύ των παλαιστινιακών οργανώσεων για μια ενδοπαλαιστινιακή εκεχειρία και για εκεχειρία με το Ισραήλ στο σύνολο των παλαιστινιακών εδαφών.

Μήνυμα απηύθυνε και ο φυλακισμένος ηγέτης της «Φατάχ» στη Δυτική Οχθη, Μαρουάν Μπαργούτι, καλώντας τους Παλαιστινίους να αρχίσουν ενωμένοι «μια μεγάλη λαϊκή καμπάνια κατά της ισραηλινής κατοχής». Ο ΓΓ του ΟΗΕ αρκέστηκε να επαναλάβει ότι ο «πόλεμος των έξι ημερών» και οι, μέχρι σήμερα, συνέπειές του «αποδεικνύουν ότι ειρήνη δεν μπορεί να επιτευχθεί διά της βίας».

Στο Ισραήλ οι τόνοι ήταν χαμηλοί. Μια μικρή εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην Ιερουσαλήμ, όπου, επίσης, η αστυνομία απαγόρευσε τη διενέργεια συνεδρίου με τον τίτλο «Ιερουσαλήμ: πρωτεύουσα του παλαιστινιακού κράτους, να γίνουν τα συνθήματα πραγματικότητα».

Τέλος, ανακοινώθηκε ότι στα τέλη Ιουνίου, θα συνεδριάσει το διαμεσολαβητικό Κουαρτέτο στην Αίγυπτο, όπου θα συναντηθεί και με την ομάδα επαφής του Αραβικού Συνδέσμου για το αραβικό σχέδιο ειρήνης.

ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Επίσημη παραδοχή της αποτυχίας

ΒΑΓΔΑΤΗ.-

Η πλειοψηφία των συνοικιών της πρωτεύουσας παραμένει εκτός ελέγχου, παρά την αύξηση των κατοχικών δυνάμεων και τα έκτακτα σχέδια ασφαλείας που βρίσκονται σε εξέλιξη. Αυτό φέρεται να παραδέχεται έκθεση του αμερικανικού στρατού, που διέρρευσε αν και ήταν για εσωτερική αξιοποίηση. Σύμφωνα, πάντα, με τα στοιχεία αυτά, εκτιμάται ότι από τις 457 συνοικίες της Βαγδάτης, μόνο οι 146 ελέγχονται από τις κατοχικές δυνάμεις. Ευθύνες επιρρίπτονται στην ελλιπή συμμετοχή και δράση των ιρακινών δυνάμεων ασφαλείας.

Τις εκτιμήσεις αυτές ήρθαν να επιβεβαιώσουν δηλώσεις του επικεφαλής των κατοχικών δυνάμεων, Ντέιβιντ Πετρέους, ο οποίος, επίσης, παραδέχτηκε ότι «υπάρχει αύξηση της ενδοκοινοτικής βίας». Συμπλήρωσε, βέβαια, ότι «θα περάσει κάποιος καιρός και θα φτάσουν και οι επιπλέον ενισχύσεις μέχρι να υπάρξει ολοκληρωμένη εικόνα».

Την ίδια ώρα, παγιδευμένο αυτοκίνητο εκρηγνυόταν σε ανοιχτή αγορά στην Αμιρίγια, κοντά στη Φαλούτζα, όπου είχαν συγκεντρωθεί εκπρόσωποι σουνιτικών φυλών που συμμετέχουν σε Συμβούλιο κατά των ισλαμιστών εξτρεμιστών και της «αλ Κάιντα», συνεργαζόμενοι με άλλες αντάρτικες οργανώσεις. Σκοτώθηκαν 19 άνθρωποι και τραυματίστηκαν 25. Επίθεση αυτοκτονίας με 6 αστυνομικούς νεκρούς σημειώθηκε και στο Ραμάντι, ενώ 3 αστυνομικοί τραυματίστηκαν όταν πυροβολήθηκε γυναίκα καμικάζι έξω από κέντρο στρατολόγησης στη βόρεια Βαγδάτη.

Τέλος, πλήγμα για την κυβέρνηση Μάλικι θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η χτεσινή απόφαση του κοινοβουλίου, με σιιτικές και σουνιτικές ψήφους, που ορίζει ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να λαμβάνει την άποψη της Βουλής πριν ζητήσει παράταση της θητείας της «πολυεθνικής δύναμης».

ΛΙΒΑΝΟΣ
Νέες μάχες καθώς ενεργοποιούνται και οι Παλαιστίνιοι

ΒΗΡΥΤΟΣ.--

Νέες μάχες άρχισαν, χτες το μεσημέρι, στον παλαιστινιακό προσφυγικό καταυλισμό Ναχρ αλ Μπάρεντ, στο βόρειο Λίβανο, ανάμεσα στο λιβανικό στρατό και σε μαχητές της ισλαμιστικής «Φάταχ αλ Ισλάμ». Σύμφωνα με ανώνυμες πληροφορίες, από το στρατό, οι μαχητές της οργάνωσης έχουν αναγκαστεί σε υποχώρηση από αρκετές θέσεις τους, όπου έχουν προωθηθεί στρατιώτες και απενεργοποιούν βόμβες. Οι ίδιες πάντα πηγές ανέφεραν ότι χτες παραδόθηκαν σε ενόπλους της παλαιστινιακής οργάνωσης «Φατάχ» 7 μαχητές της «Φάταχ αλ Ισλάμ» στο Ναχρ αλ Μπάρεντ.

Η συγκεκριμένη πληροφορία, αν και δεν επιβεβαιώθηκε επισήμως, εκλήφθηκε ως απόδειξη ότι οι παλαιστινιακές οργανώσεις, μέσα στους καταυλισμούς, έχουν αρχίσει, εκτός από τις διαπραγματευτικές προσπάθειες, να λαμβάνουν και ενεργότερα μέτρα απομόνωσης των ισλαμιστών μαχητών. Στο Ναχρ αλ Μπάρεντ, ο στρατός φέρεται να έχει χωρίσει τον καταυλισμό σε 3 ζώνες: ελέγχει τη μία, τη δεύτερη την ελέγχει η «Φάταχ αλ Ισλάμ» και την τρίτη ένοπλοι των άλλων παλαιστινιακών οργανώσεων και άμαχοι, που απωθούν τυχόν απόπειρες των ισλαμιστών μαχητών να λάβουν άλλες θέσεις. Εντούτοις, ο φερόμενος ως επικεφαλής της οργάνωσης στον καταυλισμό, Αμπού Χουρέιρα, διατεινόταν ότι «δεν υπάρχουν παραδόσεις, και μπορούμε να αντέξουμε μήνες, μέχρι να νικήσουμε».

Ενεργότερο ρόλο φαίνεται ανέλαβαν οι παλαιστινιακές οργανώσεις και στον καταυλισμό Αϊν αλ Χίλουεχ, στο νότο, όπου Κυριακή και Δευτέρα, σημειώθηκαν συγκρούσεις μεταξύ μαχητών της ισλαμιστικής «Τζουντ αλ Σαμ», συμπαθούσα της «Φάταχ αλ Ισλάμ», και του λιβανικού στρατού. Οι παλαιστινιακές οργανώσεις έστησαν δυνάμεις ασφαλείας και περιπολούν τον καταυλισμό έτσι ώστε, χτες, επικρατούσε απόλυτη ηρεμία.

ΗΠΑ
Αυξάνεται η δυσαρέσκεια

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Συνεχώς αυξάνεται η δυσαρέσκεια και η αντίθεση του αμερικανικού λαού για τον πόλεμο στο Ιράκ, όπως τουλάχιστον κατέγραψε άλλη μία δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε αυτή τη φορά στην εφημερίδα «Ουάσιγκτον Ποστ», σύμφωνα με την οποία μόνο το 39% εγκρίνει τις ενέργειες του Κογκρέσου, του ελεγχόμενου από τους Δημοκρατικούς Κογκρέσο, για το θέμα.

Το συγκεκριμένο ποσοστό παρουσιάζει υποχώρηση κατά πέντε ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το αντίστοιχο του Απρίλη, ενώ σε ό,τι αφορά στους Δημοκρατικούς, το ποσοστό στήριξης των κινήσεώνν τους έπεσε στο 44% από 54% που ήταν τον Απρίλιο.

«Απόταξη χωρίς επιβολή ποινής» είναι η απόφαση τριμελούς στρατιωτικού δικαστηρίου για τον πεζοναύτη Ανταμ Κόκες που τόλμησε με τη στρατιωτική του στολή, χωρίς όμως τα διακριτικά του, να λάβει μέρος στις αντιπολεμικές διαδηλώσεις που έγιναν φέτος το Μάρτη στην Ουάσιγκτον με αφορμή τη συμπλήρωση των τεσσάρων χρόνων από την έναρξη του πολέμου στο Ιράκ. Ο 25χρονος Κόκες που είναι μέλος των «Βετεράνων του Ιράκ κατά του πολέμου», δήλωσε ότι θα ασκήσει έφεση στην απόφαση στη βάση των αρχών, τονίζοντας ότι πρόκειται για μία ενέργεια κατατρομοκράτησης.

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Σορός έναντι ομήρων

ΚΑΜΠΟΥΛ.--

Η κυβέρνηση του λεγόμενου «προέδρου» του Αφγανιστάν, Χάμιντ Καρζάι, αποφάσισε εσπευσμένα χτες να προχωρήσει στην παράδοση της σορού του μουλά Νταντουλάχ στην οικογένειά του, μετά την ανακοίνωση των Ταλιμπάν με την οποία γνωστοποίησαν ότι αποκεφάλισαν έναν από τους έξι ομήρους - εργαζόμενους μη κυβερνητικής οργάνωσης - με αντάλλαγμα την απελευθέρωση των υπολοίπων πέντε. Ο Νταντουλάχ, θεωρούμενος ως ηγετικό στέλεχος των ισλαμιστών μαχητών, είχε σκοτωθεί σε επίθεση των κατοχικών και των δοσιλογικών δυνάμεων τον περασμένο μήνα. Αλλο στέλεχος των Ταλιμπάν είπε ότι έλαβε «συλλυπητήρια» από τον Οσάμα Μπιν Λάντεν (τον θυμάστε;) για το θάνατο του Νταντουλάχ.

Κατά τα λοιπά, το υπουργείο Αμύνης του Αφγανιστάν ανακοίνωσε ότι άλλο ένα πλοίο στο οποίο επέβαιναν μαχητές των Ταλιμπάν βυθίστηκε στο νότο, με αποτέλεσμα 30 εξ αυτών να πνιγούν. Αντίστοιχη «επιτυχία» είχε σημειωθεί προχτές. Ακόμη, οι δυνάμεις των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι σκότωσε τουλάχιστον 24 μαχητές των Ταλιμπάν (;) σε βομβαρδισμούς τους στην Κανταχάρ.

Τέλος, τα Ηνωμένα Εθνη κάλεσαν χτες το Πακιστάν να μην εκδιώξει τους Αφγανούς πρόσφυγες, υποστηρίζοντας ότι ήδη 100.000 πρόσφυγες από το Ιράν κατακλύζουν τα στρατόπεδα προσφύγων. Σημειώνεται ότι το Πακιστάν σχεδιάζει να απελάσει εντός ημερών 220.000 πρόσφυγες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ